ΕΞΟΔΟΣ

Για τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου…

για-τον-ποιητή-μάνο-ελευθερίου-299768

Εκδήλωση του Δήμου Βόλου στο Δημοτικό Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας

Τον ποιητή Μάνο Ελευθερίου και τα τραγούδια του, με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου «Τα λόγια και τα χρόνια 1963- 2013» από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο», θα παρουσιάσει ο Δήμος Βόλου, σε μια εκδήλωση λόγου και μουσικής, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 10 Απριλίου στις 8.15 το βράδυ στο νέο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας (Ν. Μανδηλαρά – Σταδίου).

Ο Μάνος Ελευθερίου, που συμπλήρωσε 50 χρόνια συνεχούς δημιουργίας, θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του με το δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης. Ποιήματα του Μάνου Ελευθερίου και αποσπάσματα από το έργο του «Μαύρα Μάτια. Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905 – 1920» θα διαβάσουν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Βασίλης Μητσάκης και η ηθοποιός Αμαλία Γκιζά.

Τραγούδια σε στίχους και μελοποιημένη ποίηση του Μάνου Ελευθερίου θα αποδώσει η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Καρκάλα και τη συνοδεία στο πιάνο της Κερασίας Σιάρα.

Η Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου θα αποδώσει σε στίχους Μάνου Ελευθερίου τα τραγούδια : «Το τρένο φεύγει στις οκτώ» του Μίκη Θεοδωράκη και του Σταύρου Κουγιουμτζή τα τραγούδια «Δίψασα στην πόρτα σου», «Στα χρόνια της υπομονής», «Τώρα που θα φύγεις», «Χρόνια σαν βροχή» και «Οι ελεύθεροι κι ωραίοι».

Ο Μάνος Ελευθερίου, που επισκέπτεται το Βόλο με την ευκαιρία της συγκεντρωτικής έκδοσης από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» όλων των στίχων του στο βιβλίο «Τα λόγια και τα χρόνια» καθώς και της μελέτης «Μαύρα Μάτια, ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία στα χρόνια 1905 – 1920», θεωρείται από τους πλέον γνωστούς στιχουργούς.

Εχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, τόμους με πεζά, λευκώματα και τέσσερις τόμους για το «Θέατρο στην Ερμούπολη τον 20ό αιώνα, 1901-1921», καθώς και την ανθολογία «Ερμούπολη, Μια πόλη στη λογοτεχνία» (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2004) και το χρονικό «Μαύρα μάτια: Ο Μάρκος Βαμβακάρης και η συριανή κοινωνία τα χρόνια 1905-1920», (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2013).

Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2005 για το μυθιστόρημά του «O καιρός των χρυσανθέμων» (METAIXMIO, 2004). Ως στιχουργός έχει στο ενεργητικό του περίπου 400 τραγούδια και συνεργάστηκε με όλους σχεδόν τους έλληνες συνθέτες. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά του «Η γυναίκα που πέθανε δύο φορές» (2006), «Άνθρωπος στο πηγάδι» (2008), καθώς και η συλλογή διηγημάτων του «Η μελαγχολία της πατρίδας μετά τις ειδήσεις των οκτώ» (2007). Επίσης το φθινόπωρο του 2010 κυκλοφόρησαν η ποιητική του συλλογή «Ο νοητός λύκος» καθώς και ο θεατρικός μονόλογος «Ο γέρος χορευτής».

Το 2013 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη) για το σύνολο του έργου του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου