ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ταινίας «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα»

προβολή-ταινίας-νυχτερινό-τρένο-για-316289

Με την ταινία «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα» συνεχίζονται την Τρίτη 22 Απριλίου στις 9.30 μμ οι προβολές του Ciné Μεσόγειος στο «Αχίλλειον» (αίθουσα Νίκος Κολοβός).

Η συγκεκριμένη ταινία είναι ενταγμένη στην ενότητα «Από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό (προορισμός: Λισαβόνα, Πορτογαλία)». Το συγκεκριμένο φιλμ είναι συμπαραγωγή Γερμανίας, Ελβετίας, Πορτογαλίας και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μπίλε Ογκουστ, σενάριο Πασκάλ Μερσιέ (νουβέλα), Γρέγκ Λάτερ, Ούλριχ Χέρμαν. Πρωταγωνιστούν: Τζέρεμι Αιρονς, Μελανί Λοράν, Τζακ Χιούστον, Μαρτίνα Γέντεκ, Τομ Κόρτνεϊ, Ογκουστ Ντίλ, Μπέργκχαρτ Κλάουσνερ, Λένα Όλιν, Μπρούνο Γκαντς, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Κρίστοφερ Λη.

Η νέα αυτή ταινία του βραβευμένου δανού σκηνοθέτη Μπίλε Ογκουστ είναι ένα μαγευτικό ταξίδι στη δυτική Ευρώπη, βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα – μπεστ σέλερ του βραβευμένου ελβετού συγγραφέα Πασκάλ Μερσιέ (Pascal Mercier), μια από τα πιο επιτυχημένες γερμανόφωνες εκδόσεις των τελευταίων ετών. Μόνο στην Γερμανία έχει πουλήσει πάνω από 1,8 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική (εκδόσεις Ψυχογιός, 2006) και έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 30 χώρες.

Ο Πασκάλ Μερσιέ (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Πέτερ Μπιέρι) γεννήθηκε το 1944 στη Βέρνη της Ελβετίας. Σπούδασε φιλοσοφία, αγγλική φιλολογία και ινδολογία στο Λονδίνο και τη Χαϊδελβέργη. Από το 1993 διδάσκει ως καθηγητής φιλοσοφίας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και θεωρείται καταξιωμένος θεωρητικός και ερευνητής στο χώρο του. Για τα τρία συνολικά μυθιστορήματά του βραβεύτηκε με το βραβείο Marie Luise Kaschnitz (2006).

Σύμφωνα με την υπόθεση της ταινίας ο Ράιμουντ Γκρεγκόριους (Τζέρεμι Αϊρονς) είναι ένας λατινιστής καθηγητής εξπέρ της γλωσσολογίας, που ζει μόνος στη Βέρνη της Ελβετίας. Μια νύχτα σώζει μια άγνωστή του νεαρή γυναίκα, που αποπειράται να αυτοκτονήσει πέφτοντας στα νερά του ποταμού Άαρ. Ο καθηγητής μαγεύεται ακούγοντάς τη γυναίκα να μιλάει πορτογαλικά. Το μυστήριο ενός βιβλίου, που βρίσκει στην τσέπη του παλτού της, τον οδηγεί να πάρει το νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα. Θέλει να συναντήσει τον πορτογάλο συγγραφέα του βιβλίου, τον Αμαντέου ντε Πράντου, παλιό επαναστάτη και αντιστασιακό στη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας του Σαλαζάρ, που κράτησε από το 1926 μέχρι το 1974. Ερευνώντας στην Πορτογαλία, ο καθηγητής σιγά – σιγά αποκαλύπτει καλά κρυμμένα μυστικά του παρελθόντος για τη δράση μιας ομάδας αντιστασιακών και την ιστορία ενός ερωτικού τριγώνου ανάμεσα σε δυο άνδρες και μια γυναίκα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου