ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη

αφιέρωμα-στο-μίκη-θεοδωράκη-322932

Μια μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοφωράκη, του μεγαλύτερου εν ζωή Ελληνα συνθέτη, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2014 στις 8.30 το βράδυ, από την «Απολλώνειο» χορωδία της Ν. Ιωνίας, στο Δημοτικό Θέατρο της Ν. Ιωνίας (Σταδίου και Μανδηλαρά).

Η ανδρική «Απολλώνειος» χορωδία συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δράσης και καλλιτεχνικής παρουσίας στο χώρο του χορωδιακού τραγουδιού.

Ιδρύθηκε το 1974 σαν σωματείο στο Βόλο και παρέμεινε έτσι ως το 1985,όπου εκείνη τη χρονιά εντάχθηκε στην τότε «Πνευματική εστία» του Δήμου της Ν. Ιωνίας, επί Δημαρχίας Ανδρέα Βαλαχή. Η «Απολλώνειος» Ανδρική Χορωδία, απαρτίζεται από ερασιτέχνες χορωδούς, που ασκούν διάφορα επαγγέλματα και ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους αφιλοκερδώς, με το τραγούδι, που τους ενώνει και καλλιεργεί τη φιλία τους.

Ολα αυτά τα χρόνια είχε πολλές παρουσίες στο χώρο του Χορωδιακού τραγουδιού, δίνοντας συναυλίες στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας και συμμετοχές στα περισσότερα Φεστιβάλ.

Σταθμός αποτέλεσε το έργο «Υμνος εις την Ελευθερίαν» σε τρεις συναυλίες του Διονυσίου Σολωμού και του Νικολάου Μάντζαρου στην πρωτότυπη μορφή του (1997 και 2000).

Το 1994 γιορτάστηκαν τα 20 χρόνια δράσης και δημιουργίας της Χορωδίας με πανηγυρική συναυλία στην πόλη μας, με πρόγραμμα αποκλειστικά από τη Χορωδία. Εκδόθηκε κασέτα με επτά τραγούδια.

Επίσης εκδόθηκε ένα 24σέλιδο έντυπο τετράχρωμο με τις δραστηριότητες της Χορωδίας, απόψεις φίλων μας, φωτογραφίες, διπλώματα συμμετοχών κλπ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 1985 μέχρι σήμερα πέρα από τις όποιες συναυλίες, χορωδιακές συναντήσεις που συμμετείχε σε ελληνικά και Διεθνή Φεστιβάλ στο Βόλο ή σε άλλες πόλεις της χώρας, η «Απολλώνειος» Χορωδία έχει διοργανώσει και συμμετείχε σε αφιερώματα καλλιτεχνών, σε συμπράξεις με άλλα χορωδιακά συγκροτήματα, μουσικά σύνολα, σε κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, επετείους και σπουδαίων μουσικών γεγονότων, ακόμη σε λατρευτικές εκδηλώσεις της Εκκλησίας και έχει συνεργαστεί με πολύ αξιόλογους ντόπιους μουσικούς που συνόδευσαν κατά καιρούς τη Χορωδία.

To Νοέμβριο του 2001 πήρε μέρος στον 1ο διεθνή διαγωνισμό Ναυπάκτου προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη, όπου κατέκτησε την τιμητική 5η θέση. Τον Ιούλιο του 2002 κατέκτησε την 3η θέση στην κατηγορία της φολκλορικής μουσικής στον 3ο Διεθνή διαγωνισμό Χορωδιών και 9ο Φεστιβάλ Καρπενησίου. Εξέδωσε CD και DVD με 18 τραγούδια με τίτλο «Αν παρήλθον». Το 2009 εξέδωσε CD με Αναδρομικές Ηχογραφήσεις με την ευκαιρία συμπλήρωσης 35 χρόνων δράσης (1974-2009).

Τέλος είναι από τις ελάχιστες ανδρικές Χορωδίες που απέμειναν στην Ελλάδα και η μόνη ανδρική στο Βόλο που παραμένει έτσι από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Τη Χορωδία από το 1986 διευθύνει ο Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου