ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στο Μιχάλη Κατσαρό

αφιέρωμα-στο-μιχάλη-κατσαρό-388571

Αφιέρωμα στο Μιχάλη Κατσαρό

Αφιέρωμα στο έργο του ποιητή Μιχάλη Κατσαρού διοργανώνει το «Ασυλο ποιητών» σήμερα Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 9 το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Χάρτα.

Ο Μιχάλης Κατσαρός εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς, εξέδωσε 14 ποιητικές συλλογές, πέντε φιλοσοφικά κείμενα και το μυθιστόρημα «Οι Συλλέκται της Μονόχρα». Κορυφαίο του έργο η ποιητική συλλογή «Κατά Σαδουκαίων».

Τα έργα του Μιχάλη Κατσαρού έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τους Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο και Αργύρη Κουνάδη.

Ποιήματα του Μιχάλη Κατσαρού θα διαβάσουν: η Ελένη Ψαραλίδου, ο Γιάννης Τράντας, ο Θανάσης Βογιατζής, ο Αστέρης Γκέκας, η Κατερίνα Τράντου, ο Φίλιππος Τσούφης, ο Νίκος Βαρσάμης, ο Κων. Γκόγκας που έχει και την καλλιτεχνική επιμέλεια. Παρουσίαση ο Θανάσης Βογιατζής. Επίσης η Αγγέλα Μπαρμπάτσαλου θα κάνει την φιλολογική εισήγηση για το έργο του ποιητή. Μουσική επιμέλεια και τραγούδι από τον Χρήστο Τόλο και τον Μιχάλη Πόρναλη.

Ο Μιχάλης Κατσαρός γεννήθηκε στην Κυπαρισσία το 1920. Εκανε την πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα μέσα από το περιοδικό «Διάπλαση των Παίδων», το 1929. Στη διαδήλωση του 1935 στην Κυπαρισσία για τα «Σταφιδικά» συμπορεύτηκε με τους σταφιδοπαραγωγούς, ενώ έγραψε και ποίημα αφιερωμένο στα γεγονότα αυτά.

Ελαβε μέρος στο Αλβανικό έπος, ως αεροπόρος, ενώ στη διάρκεια της φασιστικής Κατοχής πάλεψε μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ. Πιάστηκε από συνεργάτες των Γερμανών και βασανίστηκε άγρια στα κολαστήρια της Γκεστάπο και των φυλακών Χατζηκώστα. Ελαβε μέρος στο Μεγάλο Δεκέμβρη του 1944, πολεμώντας κατά των Εγγλέζων ιμπεριαλιστών.

Το καλοκαίρι του 1945, έγινε μέλος του ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε ποίημά του με τίτλο «Σήμερα έγινα σύντροφος». Τον Αύγουστο του 1945, και πάλι ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε το ποίημα «Χιροσίμα» με αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο.

Στις 26 Μάη 1947 ο «Ριζοσπάστης» με αφορμή το θάνατο του Γιώργη Σιάντου, μιας θρυλικής προσωπικότητας του ΚΚΕ, που πέθανε στις 20 Μαΐου, δημοσίευσε το ποίημα του Μιχάλη Κατσαρού «Στον τάφο του Γ. Σιάντου», δεκαπεντασύλλαβος με δημώδες άρωμα θρήνου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου