ΕΞΟΔΟΣ

«Aπαγορευμένο ποδήλατο»

aπαγορευμένο-ποδήλατο-399719

Βραβευμένη ταινία στο θερινό κινηματογράφο «Εξωραϊστική»

Συνεχίζεται μέχρι και σήμερα Πέμπτη 12 Ιουνίου, στις 9:30 μ.μ, η προβολή της ταινίας «Απαγορευμένο ποδήλατο» στο θερινό κινηματογράφο «Εξωραϊστική» και στο πλαίσιο του καλοκαιρινού κύκλου του «Σινέ Μεσόγειος»

Στην ταινία της Χάιφα Αλ-Μανσούρ, που απέσπασε τρία Βραβεία στο Φεστιβάλ της Βενετίας, πρωταγωνιστούν οι: Γουάντ Μοχάμεντ, Ρεμ Αμπντουλάχ, Σουλτάν Αλ Ασάφ.

Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε και μάλιστα με σκηνοθέτη γυναίκα στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα όπου εδώ και 30 χρόνια ο κινηματογράφος είναι απαγορευμένος, ενώ οι γυναίκες (μεταξύ άλλων) δεν ψηφίζουν, δεν δουλεύουν παρά μόνο σε συγκεκριμένες θέσεις, δεν καταγράφονται στο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς τους, δεν αντιμιλούν, δεν μιλούν, δεν πρέπει να φαίνονται στους άντρες, δεν επιτρέπεται να οδηγούν αυτοκίνητο, ούτε καν ποδήλατο.

Η Γουάντζα, δεκάχρονη μοναχοκόρη μια δασκάλας, ζει με τη μητέρα της σ’ ένα τυπικό προάστιο της πρωτεύουσας. Ο πατέρας της, τον οποίο η μικρή υπεραγαπά, την επισκέπτεται σπάνια, καθώς το γεγονός ότι δεν έχει αποκτήσει διάδοχο τον κάνει να ψάχνει για δεύτερη σύζυγο. Η μητέρα της μικρής προσπαθεί να καταπιεί την προσβολή και να ξανακερδίσει τον άντρα της. Η μικρή, όμως, έχει άλλες άμυνες. Ακούει ροκ, περνάει μωβ κορδόνια στα μαύρα all star της και αντιστέκεται, από ένστικτο περισσότερο, στο μισογυνισμό του μουσουλμανικού σχολείου θηλέων. Η Αλ-Μανσούρ, με ανοιχτό μυαλό και βλέμμα, αυτοπεποίθηση και οικονομία λόγου, έπλασε ένα μικρό αριστούργημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου