ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ταινίας «Ρενουάρ»

προβολή-ταινίας-ρενουάρ-402604

Με την ταινία «Ρενουάρ», που θα προβληθεί από την Παρασκευή 25 έως την Κυριακή 27 Ιουλίου στις 9.30 μμ, συνεχίζονται οι προβολές του Σινέ Μεσόγειος στο θερινό σινεμά Εξωραϊστική.

Σκηνοθεσία: Ζιλ Μπουρντό.

Σενάριο: Ζιλ Μπουρντό, Ζακ Ρενουάρ, Μισέλ Σπινόζα, Ζερόμ Τονέρ. Πρωταγωνιστούν: Μισέλ Μπουκέ, Κριστά Τερέ, Βενσάν Ροτιέ.

Η ταινία ήταν η επίσημη υποψηφιότητα της Γαλλίας για Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Κυανή Ακτή, 1915. Ο 74χρονος διάσημος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πιέρ-Ωγκύστ Ρενουάρ (Μισέλ Μπουκέ), βρίσκει τη μούσα του στο τελευταίο μοντέλο του, τη όμορφη και πνευματώδη νεαρή πρόσφυγα από την Αλσατία Αντρέ (Κριστά Τερέ). Ο νεαρός γιος του Ρενουάρ, ο Ζαν (Βενσάν Ροτιέ), επιστρέφει στο πατρικό σπίτι τραυματίας από το μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ερωτεύεται την Αντρέ, βρίσκοντας στο πρόσωπό της τη δική του πηγή έμπνευσης. Ο Ζαν Ρενουάρ εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όλων των εποχών και θεωρήθηκε «πατέρας του γαλλικού σινεμά», αφήνοντας κλασικά αριστουργήματα της 7ης Τέχνης, όπως «Η Μεγάλη Χίμαιρα» (1937) και «Ο Κανόνας του Παιχνιδιού» (1939).

Ομορφη και γλυκιά βιογραφική ταινία, άρτια από αισθητική άποψη. Η φωτογραφία του δεξιοτέχνη Μαρκ Μπιν Πινγκ Λι (θεαματικά τα αποτελέσματα της δουλειάς του στην «Ερωτική Επιθυμία» του Γουόνγκ Καρ-Βάι) αναδεικνύει το λυρισμό του τοπίου των μεσογειακών ακτών και εξερευνά με κάθε λεπτομέρεια τα σώματα και τις εκφράσεις των ηρώων, πάντα στα πρότυπα του ακαδημαϊκού σινεμά.

Η πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2012 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όπου είχε επίσημη συμμετοχή στο Τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα». Στη χώρα μας προβλήθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2013 στο 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος, όπου έλαβε τιμητική διάκριση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου