ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

αφιέρωμα-στον-οδυσσέα-ελύτη-403446

Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και το Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, συνεχίζουν τις ποιητικές βραδιές στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο στις 9 μ.μ. Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου η βραδιά είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μας ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Τον ποιητή και το έργο του θα παρουσιάσει η φιλόλογος και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας Εφη Κεχαγιά, ποιήματά του θα απαγγείλει ο Νίκος Βαραλής, ενώ ο Βασίλης Αγροκώστας θα ερμηνεύσει τραγούδια σε ποίηση του Ελύτη των Δ. Λάγιου, Γ. Μαρκόπουλου, Δ. Παπαδημητρίου, Ν. Βενετσάνου, Λ. Κόκκοτου και Μ. Θεοδωράκη και τα τραγούδια απ’ το «Αξιον εστί».

Ο Νομπελίστας ποιητής διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλάμβανε ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων.

Ο Ελύτης βεβαίως δεν υποτάχθηκε ποτέ πραγματικά στον υπερρεαλισμό, αλλά άντλησε με προσοχή τα απαραίτητα στοιχεία και τα προσάρμοσε στο έργο του. Τα πρώτα έργα του (1929-1943), ανάμεσά τους οι ποιητικές συλλογές «Προσανατολισμοί» (1940) και «Ηλιος ο πρώτος» (1943) (σε μικρότερο βαθμό), διακρίνονται από έντονο νησιωτισμό, μια σχεδόν παγανιστική λατρεία της φύσης, ενώ παράλληλα ξεχειλίζουν από στοιχεία της μυθολογίας και της αρχαίας ελληνικής παράδοσης. Κυρίαρχα στοιχεία, το Αιγαίο με την αλμύρα του, τα χρώματα καθώς και ο ήλιος του. Μάλιστα κάποια εποχή απέκτησε το -δικαιολογημένο- προσωνύμιο «Ο Ποιητής του Αιγαίου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου