ΕΞΟΔΟΣ

Στα λημέρια του Κενταύρου

στα-λημέρια-του-κενταύρου-408664

Ξεκινάει το 4ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου που περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις

Προχωρούν με εντατικό ρυθμό και βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο οι προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει για οκτώ ολόκληρες ημέρες και για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο Κένταυρος στα όμορφα λημέρια του, τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, την Ανω Γατζέα και την Αγία Τριάδα. Στο χρονικό διάστημα 3-10 Αυγούστου 2014 ένα πλούσιο πρόγραμμα ποικίλων δράσεων αναμένεται να παρουσιαστεί στους απανταχού φίλους της αφήγησης μύθων και παραμυθιών, ντόπιους και ξένους, στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου.

Οι διοργανωτές, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και Πήλιον Ορος με περισσή φροντίδα, μεράκι, κέφι και ευθύνη για τη δομή, το περιεχόμενο και τη λειτουργία των εκδηλώσεων από το 2011, ετοιμάζουν τις λεπτομέρειες και ανυπομονούν να ξανασυναντήσουν τους παλιότερους θιασώτες των λαϊκών παραμυθιών και τους νεοαποκτηθέντες φίλους των προφορικών αφηγήσεων όλων των ηλικιών.

Το κουβάρι του 4ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» θ’ αρχίσει να ξετυλίγεται με έναν Μαραθώνιο αφηγήσεων από όλους τους συμμετέχοντες παραμυθάδες αφιερωμένο στο θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης-Δράκοι και Τέρατα- και νεοεκκολαπτόμενοι αφηγητές θα μοιραστούν τις ιστορίες που περιμένουν ν’ αγαπηθούν από όσους έχουν την καρδιά τους ανοιχτή. Προβολές σημαντικών ντοκιμαντέρ από καταξιωμένους σκηνοθέτες θα φέρουν στο φως αυθεντικούς λαϊκούς παραμυθάδες, και φωνές αλλοτινών καιρών θα ζεστάνουν το σήμερα, ανοίγοντας συζητήσεις και προκαλώντας γόνιμους προβληματισμούς. Παραμύθια – πρόσφυγες από τα χώματα της Μάνας Μικρασίας θα απαγκιάσουν σε παλιά αρχοντικά ενώ ιστορίες, μύθοι και παραμύθια για τον θόλο του ουρανού θα συναντήσουν αστροπαρατηρήσεις με τη βοήθεια ανήσυχων επιστημονικών Εταιρειών σε ανοιχτά θέατρα.

Οι σταθμοί του τρένου θα αντηχήσουν ιστορίες και παραμύθια στην ανάσα του αγαπημένου μας Μουντζούρη που εντάσσεται μόνιμα πια στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ με την «Ημέρα των παραμυθιών στο τρένο», δημιουργώντας αξέχαστες διαδρομές και μοναδικές εμπειρίες σε πραγματικά φυσικά τοπία και φανταστικά πεδία ταξιδιών του νου. Θερινά Σχολεία Παραμυθιών θα φιλοξενήσουν σημαντικούς πανεπιστημιακούς μελετητές του παραμυθιακού και μυθικού λόγου και φιλομαθείς ενδιαφερόμενοι θα ενσκήψουν σε νέες θεωρητικές αναζητήσεις και συμπεράσματα. Τιμητικές βραδιές θα απονείμουν βραβεία σε ακούραστους και αναγνωρισμένους από την Ακαδημία Αθηνών ερευνητές των λαϊκών παραμυθιών και ιστορίες της Μεγαλονήσου στη γλώσσα του Ερωτόκριτου θα ταξιδέψουν μέχρι τις πηλιορείτικες πλαγιές. Μεταμεσονύκτιες αφηγήσεις ανείπωτων καμωμάτων που μας κλείνουν το μάτι, για αυστηρά ενήλικο κοινό, θα δροσιστούν σε αυλές.

Σημαντικά εργαστήρια καταξιωμένων αφηγητριών προσμένουν εραστές των μυ-στικών της τέχνης της αφήγησης και ματιές έμπειρων ειδικών αποκαλύπτουν τα μυστικά της δημιουργίας των ντοκιμαντέρ. Εκθέσεις ευφάνταστων δημιουργών και πρωτότυπες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις, εμπνευσμένες από την ατμόσφαιρα των παραμυθιών, θα φιλοξενηθούν σε μουσεία και ειδικούς χώρους Τέχνης. Συναξάρια Αγίων απ’ το σεντούκι της θρησκευτικής μας παράδοσης και θρύλοι του είδους θα μοιραστούν αφηγηματικά με ευλάβεια στους ανώνυμους συνταξιδιώτες της παραμυθιακής σύμβασης. Καλντερίμια και κρήνες σκεπαστές θα φιλοξενήσουν αφηγήσεις για παιδιά, και αυλές μουσείων και νεοκλασικών ξενώνων θα ανοίξουν την αγκαλιά τους σ’ ένα ταξίδι στα «αχ» του κόσμου.

Οι εκδηλώσεις, που έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό, πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Νοτίου Πηλίου, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του Σωματείου «Παραμυθίας ιστόρησης», τη συμμετοχή της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, του Πολιτιστικού Κέντρου Σιδηροδρομικών Μαγνησίας και των χορηγών του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου