ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ταινίας «Ανάμεσα»

προβολή-ταινίας-ανάμεσα-418783

Με την ταινία «Ανάμεσα» Καναδικής και Γαλλικής συμπαραγωγής, συνεχίζεται από την Τρίτη 15 έως και την Πέμπτη 17 Ιουλίου στις 9.30 μμ ο κύκλος προβολών του Σινέ Μεσόγειος στην Εξωραϊστική.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Αναΐς Μπαρμπό-Λαβαλέτ.

Πρωταγωνιστούν: Εβελίν Μπροσύ, Σαμπρίνα Ουαζανί, Σιβάν Λεβί.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο 2012 και απέσπασε Βραβείο Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Βραβεία FIPRESCI και της Οικουμενικής Επιτροπής στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2013.

Νεαρή γυναικολόγος από το Κεμπέκ, βοηθός γάλλου μαιευτήρα σε παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, παγιδεύεται σε έναν αναπόδραστο κύκλο αίματος. Αντιπολεμικό δράμα με πρωτότυπο τίτλο την αραβική ευχή «Θεού Θέλοντος» (Inch’Allah) από τους καναδούς παραγωγούς των ταινιών «Μέσα από τις φλόγες» και «Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ».

Η ταινία γυρίστηκε επί τόπου, με την κάμερα στο χέρι, γεγονός που προσδίδει στο φιλμ μια αίσθηση αυθεντικότητας. Μακριά από μανιχαϊσμούς, η 34χρονη προοδευτική καναδέζα κινηματογραφίστρια Αναΐς Μπαρμπό-Λαβαλέτ, η οποία άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή, αφού έζησε και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Ραμάλα, υπογράφει μια αξιόλογη ταινία, δυνατή κι ενοχλητική, για τη στάση όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων στο Παλαιστινιακό.

Με βλέμμα ντοκουμενταρίστικο, με φόρμα ηθελημένα ανεπεξέργαστη, αυτή η «ταινία θέσης» αποτελεί ένα εντυπωσιακό σε δύναμη και βαρύτητα έργο. Με αρκετές εκλάμψεις, επικές και λυρικές, κουρελιάζει την αθλιότητα στην οποία έχουν καταδικαστεί οι Παλαιστίνιοι, αυτά τα ξεχασμένα από θεούς κι ανθρώπους όντα, που αναγκάζονται να επιβιώνουν ανάμεσα σε ερείπια και χαλάσματα, μαντρωμένοι μέσα στο τείχος του αίσχους, αντιμέτωποι με απελπιστικά και απελπισμένα αδιέξοδα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου