ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βραδιά μουσικής κι ανάγνωσης «Ζήτω το λαϊκό τραγούδι»

βραδιά-μουσικής-κι-ανάγνωσης-ζήτω-το-439397

Το Σάββατο 5 Ιουλίου στις 9.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί για έκτη συνεχή χρονιά η καθιερωμένη πλέον συνάντηση Ανάγνωσης και Μουσικής, στο φιλόξενο κτήμα του Θωμά Κοροβίνη στα Πλατανίδια Πηλίου (12 χλμ. από τον Βόλο, 300 μέτρα από τη θάλασσα).

Η φετινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι και την οργανώνουν ο γνωστός συγγραφέας και τραγουδοποιός Θωμάς Κοροβίνης, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει στενή σχέση με τη Μαγνησία και η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με αρωγό το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού Πηλίου στην Άνω Γατζέα.

Τίτλος της εκδήλωσης είναι «Ζήτω το λαϊκό τραγούδι» και είναι αφιερωμένη στην αείμνηστη ερμηνεύτρια του λαϊκού τραγουδιού Πόλη Πάνου. Ερευνητές, δημοσιογράφοι, άνθρωποι του λόγου και της μουσικής θα μοιραστούν κείμενα και σκέψεις για το ελληνικό λαϊκό τραγούδι, ενώ πολυάριθμοι καλλιτέχνες θα κλείσουν μουσικά τη βραδιά.

Αναλυτικότερα, στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι Αριστομένης Καλυβιώτης και θέμα «Από τη Σμύρνη στην Ελλάδα. Ημέρες γραμμοφώνου», Γιώργος Σκαμπαρδώνης «Ο Τσιτσάνης και το λαϊκό τραγούδι», Θωμάς Κοροβίνης «Η Θεσσαλονίκη στο λαϊκό τραγούδι», Θεόφιλος Αναστασίου «Τα Τρίκαλα ως μήτρα γέννησης του λαϊκού τραγουδιού» και Κώστας Καλημέρης «Λαϊκό τραγούδι και προλεταριάτο των πόλεων». Εμβληματικά κείμενα -αποσπάσματα μελετών και λογοτεχνικών έργων- για το λαϊκό τραγούδι θα διαβάσουν οι Μένια Συρούκη, Γιώργος Μακρής, Κατερίνα Αντωνακάκη και Κατερίνα Γιαννούλη.

Το μελωδικό δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα καλύψουν οι καλλιτέχνες: Θωμάς Κοροβίνης και Μαρία Φωτίου: τραγούδι, Λάζαρος Χαριτίδης: μπουζούκι, Δημήτρης Σφίγγος: κιθάρα, μπαγλαμάς, τραγούδι, Ιφιγένεια Ιωάννου: κανονάκι, τραγούδι, Σταύρος Κρομμύδας: κιθάρα, Παναγιώτης Κουτσούρας: μπουζούκι, Μίλτος Τσαλιγόπουλος: κοντραμπάσο, Ηλίας Κρομμύδας: ακορντεόν, τραγούδι και Τριαντάφυλλος Χαλκιάς: μπουζούκι.

Τους παραπάνω μουσικούς, που θα συμμετάσχουν αφιλοκερδώς στην καλοκαιρινή βραδιά λόγου και μουσικής, θα πλαισιώσουν ως καλεσμένοι – έκπληξη γνωστοί καλλιτέχνες της τοπικής λαϊκής μουσικής σκηνής. Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργεί κυλικείο με τιμές οικονομικής κρίσης.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη και όλοι όσοι εξακολουθούν να συγκινούνται και να ψυχαγωγούνται με τον λόγο και τη μουσική είναι καλεσμένοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου