ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

8ο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Βόλου

8ο-αντιρατσιστικό-φεστιβάλ-βόλου-442160

Ξεκινάει σήμερα το αντιρατσιστικό φεστιβάλ Βόλου που διοργανώνεται για όγδοη χρονιά και θα διαρκέσει και αύριο στην παραλία του Βόλου, με στόχο να αποτελέσει βήμα, για να ακουστούν δυνατά φωνές που παλεύουν «για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση» όπως υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα σήμερα, 6-9 μ.μ. θα λειτουργήσει παιδότοπος με τη συμμετοχή φοιτητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στις 8 μ.μ. θα δοθεί παράσταση κουκλοθεάτρου.

Στις 7 μ.μ. ακολουθεί συζήτηση με θέμα «Από τη Λαμπεντούζα μέχρι το Φαρμακονήσι και την Αμυγδαλέζα : μετανάστες της γης οι κολασμένοι» και ομιλητές τους: Κώστα Γούση, νομικό, Θανάση Κούρκουλα, μέλος κίνησης «απελάστε το ρατσισμό», Νασίμ Λομανί, Αφγανό πρόσφυγα. Συντονίζει η δημοσιογράφος Λίτσα Οικονόμου.

Στις 9 μ.μ. θα γίνει προβολή με θέμα «Το Φαρμακονήσι, τα κέντρα κράτησης, οι δολοφονικές (αντι)μεταναστευτικές πολιτικές Ελλάδας και ΕΕ». Προλογίζει η Βίκυ Μαγαλιού. Στις 10 το βράδυ ακολουθεί συναυλία.

Αύριο Κυριακή 29 Ιουνίου στις 9 μ.μ. προγραμματίζεται παιδότοπος, στις 8 μ.μ. παράσταση κουκλοθεάτρου, στις 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Βιώνοντας το κράτος έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα – Ανιχνεύοντας το δρόμο του φασισμού και των κοινωνικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη». Ομιλητές είναι : Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας, Δημοσθένης Παπαδάτος – Αναγνωστόπουλος, μέλος συντακτικής ομάδας REDNotebook, Δημήτρης Σαραφιανός, μέλος ΚΕΔΕ (Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατική Δικαιώματα). Συντονιστής είναι ο ιστορικός Αντώνης Αντωνίου.

Στις 9 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί το θεατρικό δρώμενο «Εμένα οι φίλοι μου» βασισμένο σε ποιήματα της Κατερίνας Γώγου. Προλογίζει ο Κώστας Ανέστης και το πρόγραμμα κλείνει στις 10 μ.μ. με συναυλία συγκροτημάτων.

Στη διάρκεια του διημέρου θα υπάρχουν κεντρικά περίπτερα με φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό, περίπτερα από μεταναστευτικές, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες, γεύσεις από εθνικές κουζίνες και μπαρ.

Οπως επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι διοργανωτές του αντιρατσιστικού φεστιβάλ «είναι η μεγαλύτερη εκδήλωση αλληλεγγύης και ισότιμης συνύπαρξης της πόλης, λέει «όχι» στη ρατσιστική βία, στο φασισμό, στον εθνικισμό και στα μνημόνια. Το 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Βόλου θέλει να αποτελέσει βήμα για να ακουστούν δυνατά φωνές που παλεύουν για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου