ΕΞΟΔΟΣ

Ανθρωπος χωρίς πατρίδα

ανθρωπος-χωρίς-πατρίδα-555683

Στην ενότητα «Ταξίδια στο χώρο και το χρόνο» εντάσσεται η ταινία με τίτλο: «Σάνσα» που θα προβληθεί σήμερα στις 9:30 μ.μ. στο Αχίλλειο, στην αίθουσα Νίκος Κολοβός και στο πλαίσιο του Ciné Μεσόγειος. Η ταινία, γαλλικής παραγωγής 2003, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία: Ζίγκφριντ. Πρωταγωνιστούν: Ροσντί Ζεμ, Ίβρι Γκιτλίς, Έμα Σουάρες, Βαλεντίνα Τσέρβι. Η ταινία απέσπασε Βραβείο Νεότητας στο Φεστιβάλ της Γάνδης.

Ο Σάνσα είναι ένας άνθρωπος sans (χωρίς, στα γαλλικά) επώνυμο, πατρίδα, διαβατήριο, σύνορα, ιδιοκτησία, δεσμεύσεις, κανόνες, συμβάσεις, επιφυλάξεις, αναστολές. Ένας γοητευτικός ζωγράφος του δρόμου, ονειροπόλος, μποέμ, διαρκώς ερωτευμένος, αλλά πάντα ελεύθερος για νέες περιπέτειες. Κινητήρια δύναμη των ταξιδιών του είναι πάντα ένα γυναικείο φιλί και μόνο. Μοναδική σταθερά στην περιπλάνησή του είναι ένας ηλικιωμένος διευθυντής ορχήστρας (ερμηνεύει ο μεγάλος βιολιστής Ίβρι Γκιτλίς), που μυστηριωδώς βρίσκεται στις ίδιες πόλεις, μοιράζεται με τον Σάνσα την τρέλα για τη ζωή και την τέχνη και αποτελεί γι’ αυτόν ένα είδος πατρικής φιγούρας.

Ο μόνιμος συνεργάτης του Ζίγκφριντ, Γαλλομαροκινός ηθοποιός Ροσντί Ζεμ (Roschdy Zem) θα περιπλανηθεί σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική από χώρα σε χώρα (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Ρωσία, Ινδία, Νεπάλ, Κίνα, Ιαπωνία, Αίγυπτος, Πορτογαλία, Γκάνα, Μπουρκίνα Φάσο), ενώ η κάμερα τον ακολουθεί και αναδεικνύει τα βλέμματα και τις εκφράσεις των προσώπων που σκηνοθετεί. Το κάδρο πάλλεται, καθώς προσπαθεί να χωρέσει την φρενήρη πορεία του Σάνσα. Η εντυπωσιακή ποιότητα και ομοιογένεια της εικόνας οφείλεται στον ίδιο τον Siegfried και το διευθυντή φωτογραφίας Vincent Buron.

Τι ακριβώς είναι η ταινία; Σίγουρα όχι ένα ταξιδιωτικό ντοκιμαντέρ, ούτε και ένα τυπικό road movie. Ο κινηματογραφικός φακός δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο και όχι στο τοπίο. Κύριο θέμα είναι η συνάντηση, ο έρωτας, η ζωή. Όπως στη μουσική του, έτσι και εδώ ο Ζίγκφριντ συνθέτει ένα αταξινόμητο μείγμα freestyle αυτοσχεδιασμών και έθνικ ambience, ένα ρευστό imagetrack βλεμμάτων, συναισθημάτων και χειρονομιών, που δεν σταματάει στιγμή να παίζει στο πίσω μέρος του μυαλού μας και να μας ταξιδεύει. Άμεσο και αυθόρμητο, πληθωρικό και ευφορικό, το φιλμ είναι μια αφοπλιστικά ανεπιτήδευτη καλλιτεχνική δημιουργία, μια σαγηνευτική κινηματογραφική ανορθογραφία της εποχής μας, που θα γοητεύσει τους σινεφίλ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου