ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ο Ομιλος ΖΟΝΤΑ λέει ΝΑΙ στο όραμα της Χαράς Νικοπούλου

ο-ομιλος-ζοντα-λέει-ναι-στο-όραμα-της-χα-569002

Γράφει η Δρ. Αρίστη Καραπατή – Παπαγιαννοπούλου

Καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας

Ο ΟΖΒ με ιδιαίτερη χαρά και ευαισθησία λέει ΝΑΙ στο κάλεσμα της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου “ Ελάτε να χτίσουμε μαζί ένα χωριό για τα παιδιά της κρίσης στα Πομακοχώρια”.

Η περίπτωση των Πομάκων έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από την ίδια, η οποία αγωνίστηκε στη Θράκη, με κίνδυνο της σωματικής της ακεραιότητας, για να διδάξει σ’ αυτά τα παιδιά την ελληνική παιδεία και γλώσσα. Το αποτέλεσμα ήταν να μετατεθεί από το Μεγάλο Δέρειο, κατόπιν εντολής του Υπουργείου Παιδείας.

Αυτό ωστόσο δε στάθηκε εμπόδιο για να συνεχίζει ν’ αγωνίζεται μέσα στην κρίση των αξιών του πνεύματος, που φυσικό της επακόλουθο είναι, όπως η ίδια υποστηρίζει, η οικονομική κρίση. Εδώ και δύο χρόνια στην πόλη της Κομοτηνής, μαζί με τον σύζυγό της, Ιωάννη Φριτζαλά, γεωπολιτικό και ιστορικό ερευνητή, ρίχνει ακτίνες φωτός, ελπίδας, αγάπης, αλληλεγγύης και εθελοντισμού στο Πνευματικό Κέντρο “Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη” τιμώντας έτσι τη Θρακιώτισσα καπετάνισσα του 1821, που προσέφερε την περιουσία και τα πλούτη της για τον αγώνα.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της παραχώρησε την έκταση του Εθνικού Φυλακίου “Ακρίτας”, όπου βρίσκονται εγκαταλελειμμένα κτίρια του Στρατού, τα οποία χρειάζονται ανακατασκευή. Στον παραδοσιακό οικισμό “Ακρίτας” θα δημιουργηθούν σπίτι για παιδιά από όλη την Ελλάδα, Χριστιανών και Μουσουλμάνων, σχολείο, εκκλησία και ξενώνες φιλοξενίας για να μπορούν όλοι οι Έλληνες να τον επισκεφτούν. Η φιλοσοφία του ιδρύματος είναι: “Βιωματική Εμπειρία της Ελληνικής Παράδοσης και επιστροφή στη φύση”. Το όραμα της Χαράς Νικοπούλου είναι ο “Ακρίτας” να βασίζεται στην αυτάρκεια και την αυτονομία, παράγοντας όλα τα τρόφιμα που χρειάζεται.

Στη συνέντευξή της στον Κώστα Χαρδαβέλλα είπε χαρακτηριστικά: «Ας γίνει αυτός ο οικισμός η συγνώμη μας για τα παιδιά που τους καταστρέψαμε το μέλλον».

Σήμερα και για πρώτη φορά, από εθελοντές διδάσκονται και οι τρεις μειονοτικές γλώσσες, δηλαδή Πομακική, Ρομανί, Τουρκική για μικρούς και μεγάλους και όχι μόνο υποχρεωτικά η Τουρκική, όπως καταχρηστικά κάνει εδώ και δεκαετίες το ελληνικό κράτος.

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ειρηνική επανάσταση αγάπης και στήριξης, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός χτυπιέται ανελέητα και ανάλγητα, ενώ δικαιωματικά αποζητά ατομική ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη για μια καινούργια Ελλάδα.

Ο ΟΖΒόλου υιοθετεί και αγκαλιάζει με ζοντιακή αγάπη, ως στόχο οικονομικής στήριξης για τα έτη 2013-2015 τη Σύγχρονη “Κιβωτό” της Χαράς Νικοπούλου και εμείς με τη σειρά μας , ως Ζοντιανές, ορατιζόμαστε τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή των συμπολιτών μας στις εκδηλώσεις μας, για να αποδείξουμε ακόμα μία φορά , ότι και μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης το Φιλότιμο και η Αλληλεγγύη είναι αξίες Ελληνικές αθάνατες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου