ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιτέλους! Πήραμε στα σοβαρά την αερορύπανση και της περιοχής μας

επιτέλους-πήραμε-στα-σοβαρά-την-αερορ-580242

Αρθρο του παιδιάτρου

Θεόδωρου Περράκη

Στις 29/9/13 είχα δημοσιεύσει ένα ακόμη πρόσφατο άρθρο μετά από σειρά δημοσιευμένων σχετικών άρθρων μου, για το τι συμβαίνει με την αερορύπανση και την καρκινογένεση, ακόμη και σε βρεφικές ηλικίες και το συνέκρινα με το σοβαρό πρόβλημα αερορύπανσης που έχει η Κίνα και ιδιαίτερα το Πεκίνο.

Στις 7/11/13 η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσίευσε ένα άρθρο με μια φωτογραφία όπου μια οκτάχρονη Κινεζούλα με μάσκα στο πρόσωπό της και βασταζόμενη από τα χέρια της από τους δυο γονείς της βαδίζει στο δρόμο, όπου ζει και μεγαλώνει στη βιομηχανική επαρχία Τζιάνγκοου στην ανατολική Κίνα. Και όπως διαγνώσθηκε πρόσφατα, πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων και είναι «θύμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχει προκαλέσει στην Κίνα η αλματώδης βιομηχανοποίηση» Παρά τη φίμωση των δημοσιογράφων, που όσοι τολμούν να δημοσιεύσουν σχετικά άρθρα συλλαμβάνονται σιδηροδέσμιοι, εν τούτοις «τα ποσοστά των θανάτων από τον καρκίνο των πνευμόνων, από το 2001 έως το 2010 αυξήθηκαν κατά 56%», γράφει το δημοσίευμα, επιβεβαιώνοντας με τον πιο σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις από τη βιομηχανική αερορύπανση που «πνίγει» σχεδόν όλη τη χώρα και σύμφωνα με το δημοσίευμα, «είναι έξι φορές υψηλότερα από τα ανώτατα όρια που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ανήσυχοι οι γονείς βομβάρδιζαν το ιντερνέτ με μηνύματα απελπισίας. Άμεση ήταν η ανταπόκριση και των Κινέζων μπλόγκερ. Με τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη, καθώς οι ιστοσελίδες τους παρακολουθούνται στενά από την κινέζικη Αστυνομία του Διαδικτύου».

Δεν υπάρχουν λόγια μόνο δάκρυα…!

Το παρήγορο για την περιοχή μας είναι ότι, επιτέλους, λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση της αερορύπανσης της περιοχής μας, αφού ως Βολιώτες ήδη πληρώσαμε και πληρώνουμε πολύ ακριβά τις επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση στην υγεία μας. Σύμφωνα με το τοπικό σχετικό ολοσέλιδο ρεπορτάζ του Ταχυδρόμου: Επιτέλους! λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την αιθαλομίχλη και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ανάλογα με τη μέση ημερήσια καταγραφή του Σταθμού Μέτρησης που είναι εγκαταστημένος και λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως Ανθ. Γαζή και Βασσάνη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στόχος του συγκεκριμένου σταθμού είναι η άμεση αναβάθμισή του και η ενίσχυσή του και με μετρήσεις και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων (μονοξειδίου του άνθρακος, του θείου, του αζώτου,) του όζοντος και των μικροσωματιδίων PM 2.5, υδρογονανθράκων κ.λπ.) Έτσι αιωρούμενα σωματίδια (PM10) σε ποσοστό Σταδίου ενημέρωσης είναι τα 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ατμοσφαιρικού αέρα για πέντε συνεχείς ημέρες, ενώ για το Στάδιο εκτάκτων μέτρων ορίζονται τα 110 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο ατμοσφαιρικού αέρα για τέσσερεις συνεχόμενες ημέρες και αναφέρεται λεπτομερώς στα μέτρα Και καταλήγει: «επιβάλλονται μέτρα περιορισμού στη βιομηχανία και ειδικότερα σε περιορισμό σε σόμπες και τζάκια κυκλοφορίας αυτοκινήτων και στις βιομηχανίες ΑΓΕΤ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ και στον ΟΛΒ Α.Ε. και ειδικότερα μείωση των εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων κατά 25% σε σχέση με τα επίπεδα των πέντε προηγούμενων ημερών».

Μπράβο!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου