ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η αερορύπανση του Βόλου και εμείς οι δημότες

η-αερορύπανση-του-βόλου-και-εμείς-οι-δη-716977

Του Θεόδ. Περράκη

τ. Διευθυντή παιδιατρικής κλινικής ΓΝΒ

Τι είχε αποφανθεί μετά την ομιλία του ο διάσημος συμπολίτης και καθηγητής στο Χάρβαρντ και ειδικός στην καρκινογένεση για τις πρόσφατες προσπάθειες του για τον περιορισμό της κ. Δημήτρης Ηλιόπουλο, στην ερώτηση του παιδιάτρου Θεόδωρου, Περράκη, όταν του είχε δοθεί ο λόγος από του βήματος του Δημαρχείου Βόλου, σχετικά με την καύση των σκουπιδιών από τις χωματερές στην ΑΓΕΤ. Ο διάσημος καθηγητής εκτός ότι με καταφατικές κινήσεις της κεφαλής του έδειχνε ότι συμφωνούσε στα κατωτέρω που του ανέφερε και στο τέλος επισήμανε ότι υπάρχουν εργασίες στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με τις οποίες οι δυσμενείς αυξημένες επιπτώσεις της αερορύπανσης της περιοχής αύξησαν και την καρκινογένεση της συγκεκριμένης περιοχής. Και αυτό είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά της πρόσφατης ομιλίας του στο Δημαρχείο.

Δυστυχώς καλοκαιριάτικα και σε τρεις ημέρες αποφασίσανε η «επιτροπή περιβάλλοντος» στο άψε σβήσε, για εμάς και χωρίς εμάς και το προωθήσανε και εγκρίθηκε από την περιφέρεια να κάψουν τα σκουπίδια, από τις χωματερές στην ΑΓΕΤ, σύμφωνα και με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη μας στα ραδιόφωνα, όταν άλλα σοβαρά θέματα δεν επιλύονται και «θάβονται» στα συρτάρια για καιρό…

Οπως ανέφερα στην τοποθέτησή μου στο διακεκριμένο συμπολίτη μας διαπρεπή καθηγητή κ.Δημήτριο Ηλιόπουλο:

Οταν ο συμπολίτης μας και ακαδημαϊκός κ. Δημήτρης Τριχόπουλος και ειδικός επιδημιολόγος έχει αποφανθεί από του βήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι: «Οι γενετικοί καρκίνοι και λιγότεροι είναι και δεν μπορούμε να τους περιορίσουμε ή να τους τροποποιήσουμε, μπορούμε όμως να περιορίσουμε τους επιβαρυντικούς παράγοντες του περιβάλλοντος που ασφαλώς σχετίζονται με την καρκινογένεση μιας συγκεκριμένης περιοχής».

Οταν ο «πατήρ της Ιατρικής», ο Ιπποκράτης, όταν τον ρωτούσαν να αποφανθεί για την υγεία των κατοίκων μιας περιοχής, έλεγε, για να αποφανθώ περί αυτού πρέπει προηγουμένως να με ενημερώσετε τι νερό πίνουν και τι αέρα αναπνέουν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής.

Οταν ο Δήμαρχος κ. Κυριάκος Μήτρου και ως πνευμονολόγος είχε αρνηθεί την καύση των σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Οταν αυτοί που συνέταξαν τη «μελέτη», στη σπουδή τους να το προωθήσουν δεν ενημέρωσαν ούτε τον τωρινό Δήμαρχό μας!

Οταν στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγήτρια της παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών μας ενημέρωσε πρόσφατα ότι οι παιδικοί καρκίνοι έχουν αυξηθεί και έχουν μετατοπιστεί και στις βρεφικές ηλικίες!

Οταν η «Φλόγα», Σύλλογος γονέων με παιδιά με καρκίνο, έχει καταγράψει αυξημένο αριθμό περιπτώσεων παιδικού καρκίνου όπου υπάρχει περιβαντολογική επιβάρυνση, όπως στο παλαιό λιμεναρχείο (εξακολουθεί να ρίχνεται χύδην το σκραπ). Στο Αλιβέρι όπου καίνε λάστιχα ασυνείδητοι και υπάρχει ηλεκτρομαγνητική ρύπανση από υποσταθμό ΔΕΗ. Στην περιοχή Άλλη Μεριά, όπου οι νοικοκυρές από χρόνια βγάζουν την τσιμεντόσκονη της ΑΓΕΤ από τα κεραμίδια τους με ξύδι και νερό…

Προς αποφυγή σκόπιμων παρεξηγήσεων δηλώνω προς τους φίλους εργαζόμενους της ΑΓΕΤ ότι είμαι αντίθετος με το κλείσιμο της ΑΓΕΤ αλλά στις απειλές που κάνει τώρα περί απολύσεων των εργαζομένων της, προσθέτει και την απειλή στην υγεία τους, που είναι αδιαπραγμάτευτη!

Θα μου επιτρέψετε να σας θυμίσω ότι το 1999 όταν στη χαλυβουργία του Βόλου χρησιμοποιήθηκε σκραπ από μεταλλεύματα από τη Γιουγκοσλαβία με απεμπλουτισμένο ουράνιο, είχαμε αύξηση καρκινογενέσεων στους εργαζόμενους του συγκεκριμένου εργοστασίου… Είναι καταγεγραμμένα από τους δημοσιογράφους μας στον τοπικό τύπο που φυλάσσονται στο υποδειγματικό αρχείο της γνωστής εφημερίδας μας «Η Θεσσαλία».

Τέλος, στην απορία ορισμένων πως η πανέμορφη πόλη που ευτυχίσαμε να κατοικούμε έχει αερορύπανση θα απαντήσω ότι η αρχαία Ιωλκός ήταν σοφά εγκαταστημένη απέναντι στα πευκάκια, ώστε να δέχεται τους βορείους ανέμους. Με το να φτιάξουμε το Βόλο στους πρόποδες του πανέμορφου Πηλίου κόψαμε την πρόσβαση στους βορείους ανέμους. Χτίσαμε και φράξαμε με υψηλές πολυκατοικίες το παραλιακό μας μέτωπο, έχουμε δύο οχλούσες βιομηχανίες εκατέρωθεν του Βόλου και έτσι σε συνδυασμό με τα καυσαέρια των αυτοκινήτων αυξήθηκαν τα μικροσωματίδια, κύριος παράγων αερορύπανσης, με τις γνωστές δυσμενείς συνέπειες, ανάλογα με το μεγεθός τους, επιπτώσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου