ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η αρχή της ευζωίας των ζώων και η εγκατάλειψη των κατοικίδιων

η-αρχή-της-ευζωίας-των-ζώων-και-η-εγκατά-856841

Της Ράνιας Γάτου, Ποιήτριας – Δοκιμιογράφου- Εικαστικού

Πριν λίγες ημέρες, κοντά στη Μινέρβα στον Βόλο, είδα έναν σκύλο ράτσας λαμπραντόρ. Από τα μάτια μου έδωσε σε μένα ένα μήνυμα ότι ήταν εγκαταλελειμμένο. Το ίδιο κατάλαβα από τον τρόπο που ήρθε να μυρίσει, για να εκδηλώσει την ανάγκη του να ζητήσει προστασία. Είχε μια ανησυχία ότι ήταν μόνο του.

Όταν επισκέπτομαι τα Χάνια διαπιστώνω την ύπαρξη και κυκλοφορία εγκαταλελειμμένων σκύλων από ιδιοκτήτες τους που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τις νόμιμες ευθύνες τους έναντι των κατοικιδίων τους, όπως μου το επιβεβαιώνουν και άλλοι.

Από τους κατά καιρούς αναφερόμενους στα μέσα ενημέρωσης τραυματισμούς πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, τόσο στο Βόλο όσο και σε άλλες πόλεις, πληροφορούμαστε για την ύπαρξη και τις επιθέσεις αδέσποτων σκύλων. Υπάρχουν και περιπτώσεις τραυματισμών από αδέσποτους σκύλους, οι οποίες άγονται στη δικαιοσύνη.

Παρακάτω θα γίνει αναφορά στην αρχή της ευζωίας των ζώων κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύμφωνα με το νέο Νόμο 4830/2021.

Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί μια αποτίμηση της εφαρμογής της αρχής της ευζωίας σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, στα κατωτέρω συνοπτικώς εξεταζόμενα ζητήματα.

Α. Η αρχή της ευζωίας των ζώων κατά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η αρχή της ευζωίας των ζώων προβλέπεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάταξη αυτή ορίζει: «Κατά τη διαμόρφωση και την εφαρμογή της πολιτικής της Ένωσης στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας, των μεταφορών, της εσωτερικής αγοράς, της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης και του διαστήματος, η Ένωση και τα κράτη μέλη λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους τις απαιτήσεις καλής διαβιώσεως των ζώων ως ευαίσθητων όντων τηρώντας ταυτοχρόνως τις νομοθετικές ή διοικητικές διατάξεις και τα έθιμα των κρατών μελών που αφορούν ιδίως τα θρησκευτικά τυπικά, τις πολιτιστικές παραδόσεις και την κατά τόπους πολιτιστική κληρονομιά».

Υπάρχουν διάφοροι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν επιμέρους ζητήματα ευζωίας των ζώων.

Β. Ο νέος Νόμος 4830/2021 για το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς

Στο άρθρο 1 του νέου Νόμου προβλέπονται οι σκοποί του, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι: 1) η προστασία των ζώων συντροφιάς, 2) η εξασφάλιση της ευζωίας τους, 3) η ενίσχυση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας των ζώων συντροφιάς, 4) η θέσπιση σαφούς και συνεκτικού κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και στρατηγικής για την δραστική μείωση του αριθμού τους μέσω προγραμμάτων υιοθεσίας, με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων ευζωίας των ζώων.

Στο άρθρο 2.1 του νέου Νόμου δίνεται η έννοια της «ευζωίας», η οποία είναι η εξής: η καλή φυσική και ψυχική κατάσταση του ζώου σε σχέση με τις συνθήκες στις οποίες διαβιεί και πεθαίνει.

Οι συνθήκες ευζωίας είναι οι εξής: 1) η εξασφάλιση άνετου, ασφαλούς υγιεινού και κατάλληλου καταλύματος, προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσής του, 2) το να μην υποφέρει από καταστάσεις πόνου, φόβου και αγωνίας, και 3) η ικανότητά του να εκφράζει συμπεριφορές, οι οποίες είναι σημαντικές για την καλή φυσική και ψυχική του κατάσταση.

Οι πέντε (5) διεθνώς αναγνωρισμένες ελευθερίες των ζώων, από τις οποίες διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων είναι οι επόμενες:

1η – η ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, με πρόσβαση σε τροφή και νερό, κατάλληλο σε ποιότητα και ποσότητα,

2η – η ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνηση, με ασφαλές και καθαρό κατάλυμα στέγασης και ανάπαυσης, που προστατεύει από αντίξοες καιρικές συνθήκες,

3η – η ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, με κατάλληλη φροντίδα και κτηνιατροφαρμακευτική περίθαλψη,

4η – η ελευθερία από φόβο και αγωνία, με την κατάλληλη συμπεριφορά και μεταχείριση,

5η – η ελευθερία έκφρασης φυσιολογικής συμπεριφοράς, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης και κοινωνικοποίησης.

Το άρθρο 10 του Νέου Νόμου ορίζει ότι οι δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, το οποίο περιλαμβάνει τουλάχιστον 1) την περισυλλογή, 2) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, 3) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, 4) τη στείρωση, 5) την εύρεση αναδόχου και 6) την υιοθεσία τους.

Κάθε δήμος αντιμετωπίζει τις ανάγκες φιλοξενίας, προσωρινής διαμονής, περίθαλψης και εν γένει φροντίδας των αδέσποτων ζώων είτε με τη δημιουργία και λειτουργία τουλάχιστον ενός καταφυγίου είτε μέσω της συστηματικής συνεργασίας με φιλοζωικά σωματεία ή φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς και διαθέτουν αδειοδοτημένα καταφύγια.

Εκτός από τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, το άρθρο 30 του Νέου Νόμου προβλέπει τα περιφραγμένα πάρκα σκύλων. Κάθε δήμος μπορεί να κατασκευάζει και να λειτουργεί περιφραγμένα πάρκα σκύλων για την εξασφάλιση χώρου άσκησής τους. Οι σκύλοι επιτρέπεται να περιφέρονται χωρίς λουρί μέσα στα πάρκα σκύλων. Οι ιδιοκτήτες ή φύλακες ή συνοδοί οφείλουν να παραμένουν μέσα στα περιφραγμένα πάρκα σκύλων κατά τη διάρκεια της παραμονής των σκύλων τους σε τούτα.

Γ. Το δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων του Δήμου Βόλου

Από τον οδηγό του Δήμου Βόλου (https://dimosvolos.gr/el/katafugio) πληροφορούμαστε για την ύπαρξη ενός δημοτικού καταφυγίου, το οποίο βρίσκεται στο δρόμο για τις γλαφυρές, στη θέση «Μαραθάς».

Οι αναφερόμενοι στόχοι του, σύμφωνα με τον παραπάνω οδηγό του Δήμου Βόλου, είναι 1) ο εντοπισμός και η περισυλλογή αδέσποτων ζώων, και η μεταφορά τους στον κτηνίατρο, 3) η μεταφορά τους στο χώρο του Δημοτικού Καταφυγίου, ύστερα από την ολοκλήρωση της παροχής θεραπείας τους από κτηνιάτρους, 4) η φροντίδα της παροχής θεραπευτικής αγωγής στα ζώα που μένουν για αποθεραπεία στο χώρο του Δημοτικού Καταφυγίου, όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται, 5) η φροντίδα για την καθαριότητα των ζώων και των χώρων τους, 6) η μέριμνα για την υιοθεσία των ζώων, 7) η μεταφορά των αποθεραπευμένων ζώων στην περιοχή επανένταξής τους, ή, αν έχει προηγηθεί υιοθεσία στο σπίτι που θα φιλοξενηθούν, 8) η μέριμνα, στις περιόδους κατά τις οποίες υπάρχει έντονο πρόβλημα μεταδιδόμενων νόσων, της αποπαρασίτωσης αδέσποτων ζώων που βρίσκονται σε κάποια παρακολούθηση, και μετά την επανένταξή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Υπάρχει ανάδοχος περισυλλογής, επανένταξης, φιλοξενίας και φροντίδας αδέσποτων σκύλων του Δήμου Βόλου.

Από προηγηθέντα δημοσιεύματα του τύπου, προκύπτει ότι χρειάζεται μια βελτίωση της συνεργασίας του Δήμου Βόλου με τα φιλοζωικά σωματεία ή φιλοζωικές οργανώσεις του Βόλου.

Συμπεράσματα

Είναι εύλογη η ανάγκη της πλήρους συμμόρφωσης του Δήμου Βόλου και των φιλοζωικών σωματείων ή φιλοζωικών οργανώσεων με τις διατάξεις του νέου Νόμου στις οποίες γίνεται αναφορά στο παρόν άρθρο, αλλά και με τις λοιπές διατάξεις του.

Είναι προφανής η ανάγκη δημιουργίας από τον Δήμο Βόλου περιφραγμένου πάρκου σκύλων για την εξασφάλιση της άσκησής τους, σύμφωνα με το νέο Νόμο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου