«Γη της Ιωνίας»

Τελευταία ενημέρωση: 2022-08-30, 22:45:31
«Γη της Ιωνίας»

Ενα εμβληματικό έργο σε παραγωγή της Εστίας «Ιωνες» θα παρουσιαστεί στο πρώτο μέρος της συναυλίας της Εστουδιαντίνας

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου στο θεατράκι της Αρχιτεκτονικής Σχολής Βόλου, θα παρουσιαστεί μέρος αυτού του μοναδικού έργου με τίτλο «Γη της Ιωνίας», του οποίου τη μουσική και τη διεύθυνση παραγωγής υπογράφει ο συνθέτης Ανδρέας Κατσιγιάννης σε συνεργασία με την περίφημη Εστουδιαντίνα Ν. Ιωνίας. Αποσπάσματα από τα κείμενα του έργου θα διαβάσει η σκηνοθέτρια, ηθοποιός και σεναριογράφος Μιμή Ντενίση.

«Εργο ζωής» αποτελεί αυτό το άλμπουμ για τον καταξιωμένο δημιουργό- όπως αναφέρει ο ίδιος- που έχει δωρίσει στην Εστία «Ιωνες» τα πνευματικά του δικαιώματα εις μνήμην των γονιών του. Κάνοντας τα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα στην προσφυγούπολη «Νέα Ιωνία» και δημιουργώντας την Εστουδιαντίνα, είδε στα μάτια των ξεκληρισμένων και των απογόνων τους τη νοσταλγία, ταξίδεψε με τις διηγήσεις τους στα ευλογημένα χώματα, έζησε το μόχθο, το μεράκι για δημιουργία και προκοπή. Κι ύστερα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και στο κάλεσμα της Εστίας να δημιουργήσει ένα μουσικοποιητικό έργο με αφορμή την ανέγερση της νέας στέγης των «Ιώνων», απάντησε θετικά. Η σκέψη του να γεφυρώσει τη γη της πολυθρύλητης και ιστορικής Ιωνίας με τη συνέχειά της, τη Νέα Ιωνία μας καρποφόρησε και έτσι μελοποίησε ποιήματα κορυφαίων Ελλήνων ποιητών και στιχουργών που αναφέρονται στην Ιωνία, στη Σμύρνη, στην Ανατολή. Σε τούτο το εγχείρημα του συνθέτη ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό και αφιλοκερδώς στο κάλεσμά του αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες που ερμήνευσαν τα έργα, ενώ αφηγήσεις κειμένων φέρουν την υπογραφή μεγάλων πρωταγωνιστών του θεάτρου.

Αναλυτικά η Ποίηση και οι Στίχοι είναι των Κωστή Παλαμά, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Κ. Π. Καβάφη, Κώστα Μπαλαχούτη, Ισαάκ Σούση, Κώστα Καρτελιά, Μιμής Ντενίση, Πόλυς Κυριάκου, Θωμά Κοροβίνη, Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Ερμηνεύουν οι Μάριος Φραγκούλης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Νταλάρας, Μπάμπης Στόκας, Λεωνίδας Μπαλάφας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανώλης Μητσιάς, Ασπασία Στρατηγού, Ζαχαρίας Καρούνης, Νατάσα Θεοδωρίδου, Γιώργος Μπαγιώκης. Αφηγούνται οι Μιμή Ντενίση, Θωμάς Κοροβίνης, Ελένη Κοκκίδου, Χρύσα Παπά. Συμμετέχει και η Χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χιώτογλου.

Την υποδειγματική επιμέλεια του βιβλίου που συνοδεύει το cd έχει κάνει ο εξαιρετικός συγγραφέας, άοκνος ερευνητής του τραγουδιού και σημαντικός συνθέτης Θωμάς Κοροβίνης.

Το βιβλίο προλογίζει ο δημιουργός Αντρέας Κατσιγιάννης που αναφέρει σχετικά: «…Τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι η αρχή του αναπόφευκτου, είναι το ΚΙΣΜΕΤ πολλών ψυχών. Οι ποιητές τω γνώριζαν και το γνωρίζουν αυτό, το είπαν και το λένε, μας το παραδίδουν κι εμείς κάθε φορά το κάνουμε τραγούδι. Στο κάλεσμα της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες», η προσφορά των συντελεστών αυτού του μοναδικού για την εποχή εγχειρήματος, δείχνει σεβασμό στη μνήμη, αλλά κυρίως στην ανάγκη να ξαναβρεθούμε με αυτά που είναι ζωντανά και φανερά όσο ποτέ».

Στη συνέχεια ο επιμελητής της έκδοσης Θωμάς Κοροβίνης τονίζει: «Η εργασία που παρουσιάζουμε φιλοδοξεί να προσθέσει μια ακόμη αξιόλογη σελίδα πολιτισμού συμπληρώνοντας μια ψηφίδα καλλιτεχνικής ομορφιάς στη νεότερη ιστορική ζωή του τόπου μας, καθώς αφιερώνεται και στις δύο αδελφές πατρίδες την παλιότερη, την ευρύτερη πατρίδα , τη μικρασιατική Ιωνία, αρχική κοιτίδα και πηγή του αρχαιοελληνικού κόσμου με κέντρο τη Σμύρνη και μια από τις πιο δυναμικές, διαδοχικές συνέχειές της, τη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, την καινούρια πατρίδα ενός ικανού μέρους των ξεριζωμένων Ιώνων και των άξιων απογόνων τους…».

Οι επόμενες σελίδες ανήκουν σε ένα σύντομο χρονικό των ετών 1904-1931, καθώς και στα μοναδικά αδημοσίευτα ντοκουμέντα, τα ιστορικά γεγονότα και τις σπάνιες πολύτιμες γκραβούρες που παραχώρησε ο ερευνητής της μουσικής των Ελλήνων και κορυφαίος μελετητής του ρεμπέτικου τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης.

Επειτα η κ. Άννα Πετσιάβα–Παπανικολάου, πρώην πρόεδρος της Εστίας «Ιωνες» και βασικός χορηγός του έργου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «… το δημιούργημα αυτό ξεπέρασε τις προσδοκίες μας…» και ότι «…η διαδρομή αυτή στη μουσική και το λόγο της «Ιωνίας γης» είναι αντίδωρο τιμής και μνήμης στους Μικρασιάτες προγόνους μας, σύμβολο για τη Νέα Ιωνία και γενικότερα ένας ύμνος θαυμασμού για την Ιωνία της καθ΄ ημάς Ανατολής!».

Ο Βαγγέλης Χατζαντουριάν, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νέας Σμύρνης παραθέτει στη συνέχεια τα εξής: «…είναι μια μεγάλη παραγωγή, ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα που στοχεύει πρώτα και πάνω από όλα να αναδείξει την ιστορική μας κληρονομιά, την παράδοση και τις αξίες του λαού μας και την εθνική συλλογική μας μνήμη, εκπαιδεύοντας τους νεότερους και θυμίζοντας στους παλαιότερους ότι το παρόν μας συνδέεται άρρηκτα με το παρελθόν…. Λόγος και μουσική, γλώσσα, ήχος, τέχνη και πολιτισμός φέρνουν τους λαούς κοντά, αμβλύνοντας τις αντιθέσεις και θυμίζοντας τα κοινά τους σημεία, ρίχνοντας γέφυρες συνύπαρξης και συνδημιουργίας».

Στις επόμενες σελίδες ξεδιπλώνονται τα σπουδαία κείμενα, τα ποιήματα οι στίχοι, καθώς και σημαντικά ντοκουμέντα από τη ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης αλλά και των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Ν. Ιωνία Βόλου. Είναι των Θωμά Κοροβίνη, Διδώς Σωτηρίου, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου Φώτη Κόντογλου, Λώρενς Ντάρελλ, Γιώργου Σεφέρη, Άγγελου Σικελιανού, Κ. Π. Καβάφη, Κωστή Παλαμά, Γιώργου Παπαδάκη και των εντοπίων Παναγιώτη Κατσιρέλου, Άννας Αϊβαζόγλου, Ελένης Δικαίου, Ελένης Πρίντζου, Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά, Κικής Δανιηλίδου, Βασιλείας Γιασιράνη, Γεωργίας Καρακατσοπούλου – Χαιδούλη και Γεωργίου Τσιντσίνη.

Καθοριστική συμβολή στην έκδοση του έργου είχαν οι χορηγοί του που ήταν ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Ν. Σμύρνης, η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας-Φιλαδελφείας-Ηρακλείου και Χαλκηδόνας, η τέως πρόεδρος του Δ.Σ. των «Ιώνων» Άννα Πετσιάβα-Παπανικολάου, καθώς και η αντιπρόεδρος των «Ιώνων» Ευλαμπία Μεντεκίδου.

Το βιβλίο και cd «Γη της Ιωνίας» κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, καθώς επίσης και από τα e-shop των δισκοπωλείων, των μεγάλων βιβλιοπωλείων και των αλυσίδων λιανικής. Kυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Το έργο αφιερώνεται στην ιστορική επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή της Σμύρνης. Η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, βαδίζοντας σθεναρά στα χνάρια των σπουδαίων ορχηστρών της Σμύρνης και έχοντας διαγράψει αναμφισβήτητα μια εξαιρετική πορεία στην Ελληνική Μουσική και τον Πολιτισμό, θα γιορτάσει φέτος τα 25 χρόνια δημιουργίας της, ζωντανεύοντας τις μνήμες και σκορπώντας μοσχοβολιές από τις αλησμόνητες πατρίδες. Τιμώντας, λοιπόν, τη Μνήμη των αδικοχαμένων, αλειτούργητων ψυχών των προγόνων μας και τα ιερά χώματα των αλησμόνητων Πατρίδων της καθ’ ημάς Ανατολής, τα διοικητικά συμβούλια των Μικρασιατικών Σωματείων, Ένωσης Ποντίων, Εστίας Ίωνες, Συλλόγου Το Εγγλεζονήσι, Συλλόγου Μνήμες Προσφύγων, Συλλόγου Καππαδοκών, προτείνουν στα μέλη και στους φίλους τους να στηρίξουν με την παρουσία τους την επετειακή συναυλία της Εστουδιαντίνας.

Της Αργυρώς Μάμαλη - Κοπάνου, Προέδρου της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ιωνες»

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
2
+
6
=