ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πασχαλινές αχτίδες

πασχαλινές-αχτίδες-904911

Το ανέσπερο και ζωοφόρο φως της Ανάστασης του Κυρίου γεμίζει τις καρδιές μας με ελπίδα, προσδοκία λύτρωσης και χαρά

Στο πυκνό σκοτάδι, που σκεπάζει όλον τον κόσμο, με όσα συμβαίνουν γύρω μας, έρχεται η αχτίδα φωτός της Ανάστασης, που κάνει τη διαφορά και οδηγεί τις καρδιές μας σε κόσμους ψυχικής αγαλλίασης και πνευματικότητας.

Με ανανεωμένη καρδιά και προσμονή του Μεγάλου Θαύματος της Ανάστασης, περάσαμε τις πονεμένες και ευλογημένες μέρες της Μεγάλης Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, συμμετέχοντας στο Πάθος του Κυρίου μας, βιώσαμε στιγμές της Σταυρικής Θυσίας και της ταφής Του. Ο Χριστός και Κύριός μας εγκατέλειψε τα Ουράνια και ήρθε στη ζωή μας, ως δικός μας άνθρωπος. Επικοινώνησε με τους απλούς ανθρώπους, γνώρισε τα προβλήματα της βιωτής μας, αφουγκράστηκε τον παλμό της καθημερινότητάς μας, έγινε κοινωνός των αρχών και αξιών, που αποτελούν τα εφόδια που μάς χάρισε ο Θεός και συγκροτούν την πνευματική προσωπικότητά μας. Γνώρισε όμως και τις αμαρτίες μας, έργο του Διαβόλου. Για τις αμαρτίες αυτές και την λύτρωσή μας, έθεσε τον εαυτό σε άκρα ταπείνωση, μέσω του μαρτυρίου της Σταύρωσης και της Ταφής Του.

Ημέρα Λαμπρής η καρδιά μας πετά στα Ουράνια, ο συναισθηματικός μας κόσμος ζει μεγαλειώδεις στιγμές, που εκφράζονται και πιστοποιούνται ποικιλοτρόπως. Είναι το Ελληνικό Πάσχα, η κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης, που οι πιστοί με ευλάβεια και λατρευτική συνείδηση κατακλύζουν τα προαύλια των Ιερών Ναών, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και υποδέχονται τον Αναστάντα Χριστό ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη». Ανταλλάσσουν το φιλί της αγάπης, πολλοί παρακολουθούν και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, που ακολουθεί. Με τις λαμπάδες αναμμένες, επιστρέφουν στα σπίτια τους, μεταφέροντας το ευλογημένο φως της Ανάστασης. Τους περιμένει η παραδοσιακή μαγειρίτσα για μια πρώτη γαστρονομική απόλαυση μετά την νηστεία της Σαρακοστής.

Την Κυριακή του Πάσχα, το σκηνικό αλλάζει, γίνεται κοσμικό στήνουν «φιέστες» γλεντιού και ξεσπάσματος, που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά του μοναδικού ελληνικού ταπεραμέντου. Τα αλλοτινά χρόνια, που οι δρόμοι στολίζονταν με τις ολάνθιστες αυλές, οι γειτονιές παρουσίαζαν, με χρώματα και αρώματα μια μοναδική εικόνα της άνοιξης. Σε μια γωνιά της αυλής ψηνόταν ο παραδοσιακός οβελίας με το συνακόλουθο κοκορέτσι και δίπλα η πηγή του κεφιού η ρετσίνα, τα κόκκινα αβγά που μετά το τσούγκρισμα ήταν μέρος στο πρόχειρο τσιμπούσι. Το κασετόφωνο, στη διαπασών, έστελνε παραδοσιακούς ήχους δημοτικών και άλλων τραγουδιών και ενίσχυε το κέφι και την ψυχαγωγική διάθεση. Μοναδικές στιγμές που έμειναν νοσταλγικές μνήμες και θύμησες, που μας συνοδεύουν την πασχαλιάτικη αυτή περίοδο, που ζούμε, εορτάζοντας το Πάσχα σε κάποιον όροφο πολυκατοικίας, που είναι η οικογενειακή μας εστία.

Αυτό είναι το κλίμα που ανατέλλει την ημέρα του Πάσχα και διαμορφώνει τη μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα. Η ημέρα αυτή αναδεικνύει και μια άλλη διάσταση, την πνευματική. Είναι η λαμπρή ημέρα της απελευθέρωσης απ’ τα δεσμά του πιο φρικτού εχθρού του ανθρώπου τον θάνατο. Είναι στιγμές που η αχτίδα από το φως της Ανάστασης λάμπει ζωηρά και ζεσταίνει τις καρδιές μας. Είναι το μήνυμα της ελπίδας που ο καθένας περιμένει, γιατί φέρνει και το μήνυμα της νίκης ενάντια στον θάνατο, μήνυμα που προσφέρει μια νέα ζωή. Είναι αυτό που ο Δημιουργός είχε σχεδιάσει για να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στον …πεσμένο άνθρωπο, να ανορθώσει το πνεύμα της πίστης. Και γι’ αυτό επέλεξε « προ καταβολής κόσμου», να εκφράσει την αγάπη Του, προσφέροντας το πιο πολύτιμο που είχε, τον Μονογενή του Υιό, τον Ιησού Χριστό και Σωτήρα μας, στον βωμό του μαρτυρίου, της Σταυρικής Θυσίας και της Ευλογημένης Ταφής του, καταλήγοντας σε στιγμές χαράς και πνευματικής ευωχίας με τον θρίαμβο της Ανάστασης.

Η Ανάσταση δεν είναι απλά μια θρησκευτική παράδοση, που διατηρείται από γενιά σε γενιά, μια φολκλόρ παράσταση που χαρίζει στιγμές ψυχαγωγίας. Είναι ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός, που μας εμπνέει και μας καλεί να ζούμε καθημερινά με δικαιοσύνη, αγιότητα και ευσέβεια. Συμβολίζει τη θέωση, τη διάβαση από τον θάνατο στη ζωή , συμβολίζει την ανάσταση της δικής μας ταπεινής υπόστασης. Μακάρι να έχουμε πάντα μπροστά μας τον φωτεινό φάρο ελπίδας και θείας προσμονής, που επιτάσσει η κατά Χριστόν ζωή μας. Ετσι ώστε εμείς να μπορούμε σήμερα να ζούμε και να δεχόμαστε τη λαμπρότερη φωτεινή αχτίδα ελπίδας, που εκφράζεται στον χαιρετισμό «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ». Ευχόμαστε από καρδιάς, δοξάζοντας τον Πανάγαθο Δημιουργό, ο καθένας μας να το ζει, να το απολαμβάνει, να το χαίρεται στην κάθε μέρα της ζωής του και να το χαρεί στην ιδιαίτερη αυτή χρονική στιγμή του Πάσχα, γιατί ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ. Χρόνια πολλά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου