ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ακαπνος ή μπαρουτοκαπνισμένος;

ακαπνος-ή-μπαρουτοκαπνισμένος-904921

Του Γιάννη Αναστασίου

Σιγά σιγά οι συζητήσεις στο παρασκήνιο της πόλης για την επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί του προοδευτικού αντιμπεϊκού μπλοκ στις επόμενες δημοτικές εκλογές ζεσταίνονται. Πριν δεκατρία χρόνια όταν στην πόλη του Βόλου -πριν τον Καλλικράτη- είχε αρχίσει να γίνεται φανερό πως δεύτερη θητεία Αλ. Βούλγαρη δεν θα υπάρξει… σε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό με το ΠΑΣΟΚ στο 42%, οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Βούλγαρη, Γ. Φώτης και Π. Πελεκάνος, βολιδοσκοπούσαν υποψήφιους Δημάρχους ώστε ο Δήμος να κερδηθεί εκ νέου. Πρώτα απευθύνθηκαν στον τότε Νομάρχη Απόστολο Παπατόλια ο οποίος όμως είχε βάλει πλώρη για την Περιφέρεια και απέρριψε την πρόταση και μετά με βαριά καρδιά στον Πάνο Σκοτινιώτη ο οποίος εν τέλει πείστηκε και άφησε τη μαχόμενη δικηγορία για να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική. Η ιστορία είναι γνωστή… Εκμεταλλευόμενος και τις εσωκομματικές έριδες στη ΝΔ ο συνδυασμός του Πάνου Σκοτινιώτη διέσωσε τη δημοκρατική παράταξη από την ήττα στην οποία την οδηγούσε η Δημαρχία Βούλγαρη και η Ζέττα Μακρή ηττήθηκε μεγαλοπρεπώς, αν και δεν πήγε άσχημα. Ο Καλλικράτης και η φιλοδοξία Παπατόλια να επανακάμψει μετά την οριακή ήττα στις περιφερειακές εκλογές, τον οδήγησαν το 2014, εποχή λαϊκισμού μνημονίων και Ολυμπιακού, στη διεκδίκηση του Δήμου η οποία εν τέλει αποφεύχθηκε, καθώς ο πρώην νομάρχης τελικά συντάχθηκε με τον Π. Σκοτινιώτη απέναντι στην «αντισυστημική» υποψηφιότητα Μπέου που προέκυψε ξαφνικά σε μία πόλη όπου η πολιτική λογική είχε αποστάσεις από την πραγματικότητα. Το 2019 και αφού Π. Σκοτινιώτης και Απ. Παπατόλιας είχαν αποχωρήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στα τάρταρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονική δύναμη στην πόλη, οι αντιμπεϊκές δυνάμεις βρέθηκαν διασπασμένες… με τον Κεγκέρογλου και το μικρό ΚΙΝΑΛ να προσπαθεί να επιβάλει την υποψηφιότητα Παπαδούλη που είχε συμφωνηθεί παρασκηνιακά στην Αθήνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως δεν τον ήθελε η πλειονότητα του τοπικού στελεχιακού δυναμικού, και ένα άλλο κομμάτι δυνάμεων να έχει ενθαρρύνει και να στηρίζει παρασκηνιακά την υποψηφιότητα της Νάνσυς Καπούλα, η οποία θεωρούταν πως θα είχε δυναμική δευτέρου γύρου όπως πιθανώς και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Μπέος σάρωσε από την πρώτη Κυριακή με 57%, με όλους να συνειδητοποιούν πως η υποψηφιότητά του στηριζόταν όχι μόνον από τους νεοδημοκράτες και τους χρυσαυγίτες, αλλά και από το 60% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και του μικρού ΚΙΝΑΛ.

Οι δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2023 είναι μπροστά μας… και όλοι ελπίζουν τα λάθη του παρελθόντος να αποφευχθούν… αν και πλέον παραδέχονται πως αυτή η δημοτική αναμέτρηση είναι η δυσκολότερη, καθώς πλέον λόγω του εκλογικού νόμου για να επανεκλεγεί ο Μπέος Δήμαρχος του αρκεί μόλις ένα 42%… Μια εκλογική μάχη λοιπόν που θα δοθεί για τις αντιμπεϊκές δυνάμεις της πόλης εκ προοιμίου χαμένη; Η βιαστική απάντηση είναι ΝΑΙ και αυτό διότι ο κ. Μπέος πλέον δεν έχει μόνο το πρόγραμμα της Πάολας, αλλά και έργο που είναι ορατό στην πόλη και τους πολίτες και μία κυβέρνηση με την πλειονότητα των στελεχών της στο πλευρό του χωρίς ενοχές. Ουσιαστικά λένε οι πιο ψύχραιμοι… αναζητείται από το αντιμπεϊκό μέτωπο, ΣΥΡΙΖΑ ΚΙΝΑΛ δηλ., ο ιδανικός υποψήφιος αυτόχειρας που θα χάσει μεν… αλλά που δεν θα έχει ποσοστά κάτω του 16% όπως είχαν όλοι οι αντίπαλοι του Μπέου το 2019. Υπάρχει αυτός ο υποψήφιος; Και να μην υπάρχει, θα βρεθεί… Ηδη άλλωστε οι «παρέες που γράφουν ιστορία» και δεν έβαλαν ακόμη μυαλό, συζητούν στο γνωστό παρασκηνιακό μοτίβο της τελευταίας δεκαετίας για συγκεκριμένα ονόματα τα οποία πιθανά θα ήταν έτοιμα προς θυσία ή, για να μην είμαστε απολύτως αυστηροί, που θα είχαν κάποιες πιθανότητες επιτυχίας.

Το ερώτημα βεβαίως που ανακύπτει είναι ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του προσώπου και ποια η διαδικασία ανάδειξής του. Πρέπει να είναι ένας γνωστός άκαπνος στον αντιμπεϊκό αγώνα άφθαρτος δικηγόρος ή μηχανικός; Ακόμη καλύτερα ένας γιατρός που λόγω της ιδιότητάς του μαζεύει ψήφους; Δυστυχώς, ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάννης, που θα ήταν μία ιδανική περίπτωση υποψηφίου και με πιθανότητες επικράτησης, δήλωσε πως δεν ενδιαφέρεται και προτιμά από τον Μπέο, να βλέπει τους φοιτητές του και να σώζει κόσμο στην κλινική του. Ο Μιχάλης Μεϊκόπουλος που θα μπορούσε να σπάσει τους ψηφοφόρους Μπέου στη Ν. Ιωνία, λογικά δεν θα θυσιάσει την πολιτική καριέρα του γιου του για την πόλη και εδώ που τα λέμε δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο γιος και πατέρας να πρωταγωνιστούν ως υποψήφιοι. Τουτέστιν το δίλημμα παραμένει ποιος ή ποια… και με ποια χαρακτηριστικά και διαδικασίες.

Οι βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν τρεις μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές αποκλείουν μία υποψηφιότητα τύπου Μαρίνας Χρυσοβελώνη, η οποία λογικά θα διεκδικήσει την εκλογή της εκ νέου στη Βουλή καθώς την προηγούμενη φορά έφτασε πολύ κοντά, που προέρχεται από τη συντηρητική παράταξη, είναι ΣΥΡΙΖΑ, έμπειρη και ικανή και θα μπορούσε να μαζέψει ψήφους ακόμη και από εκκλησίες… Αν οι βουλευτικές εκλογές βεβαίως γίνουν νωρίτερα… τότε η προοπτική πιθανής υποψηφιότητας της Μαρίνας αλλάζει ανάλογα και με τα αποτελέσματα των εκλογών… αν και σε κάθε περίπτωση είναι λίγο δύσκολο το ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη να στηρίξει πρώην στέλεχος του Π. Καμμένου.

Τα ονόματα που «παίζουν» τουτέστιν δεν είναι πολλά… Ωστόσο το δίλημμα παραμένει … άκαπνος γιατρός ή δικηγόρος που απουσίαζε διατηρώντας και την ηρεμία του από τον αγώνα κατά του μπεϊσμού, ο οποίος δεν έχει εσωτερικούς αντιπάλους και στην τοπική κοινωνία χαίρει εκτίμησης, ή μπαρουτοκαπνισμένος με ταυτότητα και διαδρομή που μπορεί να ενώσει την προοδευτική παράταξη της πόλης σε επίπεδο κοινωνίας και όχι κοινωνικής εκδήλωσης; Θα δημιουργηθεί μία νέα αυτοδιοικητική παράταξη με όραμα και μέλλον για την πόλη που και την επόμενη ημέρα των εκλογών θα είναι πραγματικά παρούσα, ναι ή όχι;

Στο εν λόγω δίλημμα πρωτίστως πρέπει ν’ απαντήσουν οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ με τα όργανά τους και όχι το τοπικό παρασκήνιο, οι οποίες οφείλουν να λάβουν υπόψη τους όχι μόνον το μείζον πολιτικό πρόβλημα του Βόλου, αλλά επιπροσθέτως πως η προοδευτική παράταξη θα συνεχίσει να κυβερνά με τον Απόστολο Καλογιάννη στον δήμο Λαρισαίων και πως μετά από 12 χρόνια θα υπάρξει αξιόπιστη κοινή υποψηφιότητα ανατροπής του καθεστώτος Αγοραστού στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το φάντασμα των λαθών του 2019 ως πιθανή επανάληψη βρίσκεται πάνω από την πόλη… γι’ αυτό απαιτούνται υπερβάσεις, πολιτική λογική και καθαρές τοποθετήσεις…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου