ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αχαιοφθιωτικά Ε’ – Πρακτικά συνεδρίων Αλμυριώτικων Σπουδών

αχαιοφθιωτικά-ε-πρακτικά-συνεδρίω-91200

Πολιτιστικοί φορείς του Αλμυρού αναδεικνύουν πτυχές του πλούσιου ιστορικού αποθέματος της ιδιαίτερης πατρίδας τους

Στον γειτονικό μας Αλμυρό υλοποιούνται αξιόλογες δράσεις φορέων, με χρώμα πολιτισμικών και ιστορικών αποχρώσεων. Μια επαινετή προσπάθεια που τιμά τα πρόσωπα που συγκροτούν τον Σύλλογο «Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού – Οθρυς» για ό,τι δημιουργούν. Μεταξύ αυτών ο συνάδελφος και πνευματικός δημιουργός Βίκτωρας Κοντονάτσιος, τέως πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Ε! Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, τα πρακτικά του οποίου σχολιάζουμε.

Η έρευνα αποτελεί πάντα μια συνέργεια που φέρνει στο φως αξιόλογες ιστορικές και πολιτισμικές ανακαλύψεις, που πολλές φορές το γκρίζο πέπλο του χρόνου τις σκεπάζει και τις οδηγεί σε σιωπή και αφάνεια. Γι’ αυτό αποδίδουμε σε κάθε έρευνα, την πρέπουσα αναγνώριση. Την άξια αυτή πρακτική εφαρμόζει με επιτυχία η «Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού – Οθρυς» σε διάφορες εκφάνσεις, ως αντίδοτο της αδράνειας στον χώρο του πολιτισμού, που παρατηρείται στην εποχή μας, με κεντρικό θεματικό άξονα την ιστορική διαδρομή του Αλμυρού. Η διοργάνωση συνεδρίων, με θεματικό κύκλο την ανάδειξη ιστορικού αποθέματος του Αλμυρού, είναι μια βασική πτυχή αυτής της προσπάθειας.

Μας το βεβαιώνουν και τα πρακτικά του Ε’ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, που η έκδοσή τους στάθηκε αφορμή αυτού του σημειώματος και με χαρά εκφράζουμε την δική μας κριτική άποψη. Οι σελίδες του 2/τομου αυτού έργου περιλαμβάνουν συσσωρευμένη γνώση της αλμυριώτικης ιστορικής διαδρομής, που με τον τρόπο παρουσίασης και τον απλό και κατανοητό γραπτό λόγο, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, καθιστούν το πόνημα ευανάγνωστο, παρέχοντας πολύτιμη πηγή γνώσης. Και οι δύο τόμοι έχουν μεγάλο σχήμα 17Χ24 και εξώφυλλο με τίτλο: Αχαιοφθιωτικά Ε’ με υπότιτλο: «Πρακτικά του Ε! Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών» που διακοσμείται με το έγχρωμό έμβλημα της Εταιρείας και τον δεύτερο υπότιτλο: «Ιστορία, Αρχαιολογία, Λαογραφία Αχαίας Φθιώτιδας- 14- 16 Οκτωβρίου 2016».

Α’ Τόμος: Στις 605 σελίδες του περιλαμβάνονται τα κεφάλαια: «Πρόλογος του επιμελητή της έκδοσης», «Το ιστορικό του Ε! Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών» και ακολουθεί το «Πρόγραμμα Εργασιών Συνεδρίου». Στο τριήμερο, Παρασκευή 14, Σάββατο 15 και Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 12 Συνεδρίες και ανακοινώθηκαν εισηγήσεις, που καταγράφονται τα θέματα των εισηγήσεων και οι αντίστοιχοι ομιλητές. Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος σημειώνει: «…Η διοργάνωση του Ε!, κατά σειρά, Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών, αποτελεί οπωσδήποτε γεγονός μείζονος σημασίας για την επαρχία του Αλμυρού, καθώς αναμένεται και θεωρούμε βέβαιο ότι θα αναδειχθούν άγνωστες πτυχές της ιστορίες, της αρχαιολογίας και της λαογραφίας του τόπου μας… Συγχαίρουμε και επευλογούμε την φιλότιμο αυτή προσπάθεια των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού – Οθρυς, ευχόμενοι επιτυχία των εργασιών του Ε’ Συνεδρίου Αλμυριώτικων Σπουδών». Χαιρετισμούς απηύθυναν και οι παριστάμενοι: τότε υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, νυν αντιδήμαρχος Τουρισμού, η πρόεδρος της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού Χρυσούλα Κοντογεωργάκη-Τσαμανή και ο τότε δήμαρχος Αλμυρού Δημήτριος Κυρ. Εσερίδης.

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου Βίκτωρας Κοντονάτσιος και συντονιστής των εργασιών του Α! Τόμου, αφού εισηγήθηκε επίκαιρη ομιλία, διηύθυνε την Συνεδρίαση του Α! τόμου. Ακολουθούν οι εισηγήσεις των ομιλητών,με τους τίτλους των εισηγήσεων και τα ονόματα των εισηγητών.

Β’ Τόμος: μετρά 685 σελίδες και περιλαμβάνει τα περιεχόμενα του τόμου με τις …εισηγήσεις που καταγράφονται με τους τίτλους και τα ονόματα των εισηγητών, όπως και στον Α! τόμο, και καταλήγει με τον κατάλογο εισηγητών, με ονόματα και διευθύνσεις. Την ευθύνη και τον συντονισμό των εργασιών-συνεδρίων, που πραγματοποιήθηκαν και καταγράφονται σ’ αυτόν τον τόμο, είχε ο συμπολίτης μας δικηγόρος, ιστορικός ερευνητής και πολύπτυχος δημιουργός του λόγου Απόστολος Παπαθανασίου.

Το περισπούδαστο αυτό έργο, που εντάσσεται στην πολύπτυχη δράση της Φιλαρχαίου Εταιρείας Αλμυρού και τους συνεργάτες του, έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο Αλμυρός εκτός από τα φυσικά του προτερήματα, διαθέτει ένα πλούσιο ιστορικό απόθεμα, που κρατά από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Πτυχές του πλούσιου αυτού αποθέματος ξετυλίγουν οι άνθρωποι του πνεύματος και του πολιτισμού της γειτονικής μας πόλης, παρέχοντας σε κάθε φιλίστορα Μαγνησιώτη, ιστορική γνώση και πολιτισμική διδαχή. Εμείς στην κατακλείδα του μικρού αυτού σχολίου, που με χαρά καταγράφουμε, υποκλινόμαστε στην προσπάθεια και από καρδιάς εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια, πολλές ευχαριστίες που συνοδεύονται με ευχές, ώστε το έργο αυτό που ξεκίνησαν να έχει μεγάλη ακόμη πορεία και διαδρομή, όσο μεγάλο είναι το κληροδότημα, που τους άφησαν οι πρόγονοί τους.

Του Τάκη Παντελόπουλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου