ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΑΛΗΣΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ, ΔΥΣΘΡΟΟΙ ΛΟΓΟΙ: Οι δολοφόνοι κυνηγούν τον Ζελένσκι, ο πόλεμος συνεχίζεται

αληστα-συμβαντα-δυσθροοι-λογοι-οι-δολ-114027

Του Γιάννη Ν. Καλαντζή, [email protected]

H κατάσταση περιπλέκεται. Η πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας για την κατάκτηση της Ουκρανίας αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Η τεράστια στρατιωτική μηχανή των Ρώσων, θα ανέμενε κανείς να επιτύχει τους στόχους σε 3-4 ημέρες, όμως οι πολεμικές επιχειρήσεις συνεχίζονται πλέον των 10 ημερών και όπως δείχνουν τα πράγματα θα συνεχιστούν για πολύ ακόμη.

Οι εικόνες στις πόλεις είναι απίστευτες, δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Νεκροί παντού, τραυματίες εκατοντάδες, γκρεμισμένες οικίες και πολυκατοικίες και κυβερνητικά κτίρια. Καραβάνια Ουκρανών, ένα ανθρώπινο ποτάμι γυναικόπαιδων και ηλικιωμένων άνω του 1.000.000, παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς. Νιώθοντας κοντά τους το θάνατο, εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να καταλήξουν μετά από μερικά εικοσιτετράωρα πορείας στα πολωνικά και ρουμανικά σύνορα. Μόνον τότε ηρεμούν, τότε νιώθουν ότι έχουν ξεφύγει από τη λαίλαπα του πολέμου.

Ο φόβος και η ταλαιπωρία, έκδηλα στα μάτια και των μεγάλων και των μικρών ανέστιων, δεν έχουν τελειωμό. Την ελπίδα τους αναθέτουν στους Πολωνούς και Ρουμάνους, από αυτούς προσμένουν και την παραμικρότερη βοήθεια για να επιζήσουν. Στην αγωνία τους πώς θα κυλίσουν οι επόμενες ημέρες, αναθυμούνται την προ ολίγων ημερών όμορφη ζωή τους, με τις ανέσεις και τις διασκεδάσεις και μελαγχολούν. Πώς να συνηθίσουν τώρα την απότομη αλλαγή, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες; “Δεν μπορώ να κοιμηθώ μακριά από το σπίτι μου”, δήλωσε η 80ετής γιαγιά. “Δεν φυτρώνει παλιό δένδρο σε ξένο μέρος”!…

Την περασμένη εβδομάδα, δυο συναντήσεις αντιπροσωπειών των εμπόλεμων μερών, δυστυχώς δεν κατέληξαν σε συμφωνία για κατάπαυση των μαχών. Δεν βγήκε λευκός καπνός. Φαίνεται ότι η απόσταση που χωρίζει τις απαιτήσεις της Μόσχας με τα δίκαια του Κιέβου είναι πολύ μεγάλη. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι, ότι ενώ οι συνομιλίες συνεχίζονταν, το ουκρανικό έδαφος εσείετο από τους βομβαρδισμούς, προκαλώντας καταστροφές υποδομών ανυπολόγιστες, νέα θύματα.

Πιθανότατα, τις επόμενες ημέρες να αρχίσει το δεύτερο στάδιο των εχθροπραξιών. Η πρόβλεψη εδράζεται στις αλάθητες δορυφορικές εικόνες, που κυκλοφόρησαν στον κόσμο, με τη πρωτόγνωρη φάλαγγα εκατοντάδων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, που πλησιάζει το Κίεβο. Εχει υπολογιστεί ότι το μήκος του σιδερόφρακτου φιδιού αγγίζει τα… 64 χιλιόμετρα. Που θα καταλήξει αυτό το κονβόι, τι θα προκύψει με την άφιξή του, μόνο ο Πούτιν γνωρίζει.

Πιθανότατα οι μάχες να συνεχιστούν μέσα στις μεγαλουπόλεις, σε οδομαχίες σε κατοικημένες περιοχές, ένα θανατηφόρο αντάρτικο πόλεων. Οπως έχει διδάξει, όμως, η Ιστορία, σε τέτοια περίπτωση οι Ρώσοι θα συναντήσουν περισσότερες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να καταβάλουν την αντίσταση των Ουκρανών. Ηδη τους αμυνόμενους πλαισιώνουν σιγά σιγά εθελοντές από αρκετά ευρωπαϊκά κράτη, ενώ προμηθεύονται καθημερινά με πολεμικό και υγειονομικό υλικό και τρόφιμα. 42 εκατομμύρια πολίτες δημοκρατικής χώρας δεν κατανικώνται εύκολα, ας έχουν απέναντί τους την ισχυρότερη πολεμική μηχανή.

Ο Πούτιν έχει εκνευριστεί με την ατελεύτητη επιχείρηση. Από την πρώτη ημέρα της έναρξης του πολέμου περίμενε να δει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, να εγκαταλείπει τη χώρα του, αλλά αυτό δεν συνέβη. Αντιθέτως, ο απόφοιτος της Νομικής του Πανεπιστημίου του Κιέβου και κωμικός ηθοποιός μέχρι το 2018 Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε (οι ΗΠΑ προσέφεραν μέσο για την ασφαλή διαφυγή του), αλλά σε εμφανίσεις του εντός της ουκρανικής πρωτεύουσας υπεραμύνθηκε των συμφερόντων της χώρας του, δίδοντας κουράγιο στους συμπατριώτες του και καλώντας τον κόσμο για βοήθεια. Αποδείχτηκε ικανότατος.

Δεν περίμενε ο Ρώσος πρόεδρος την αντίδραση των Ευρωπαίων. Οι εκτιμήσεις του αποδείχθηκαν λανθασμένες. Κατάφερε ο ατυχής δικτάτορας με την εισβολή του στην Ουκρανία να ενώσει, να δραστηριοποιήσει την εν υπνώσει Ενωμένη Ευρώπη. Το διευθυντήριό της, για πρώτη φορά στην ιστορία της, έλαβε γρήγορες αποφάσεις, με σκληρά, κατά της χώρας του, μέτρα. Ηδη ο οικονομικός δυσμενής αντίκτυπος των μέτρων στην ρωσική οικονομία ανέρχεται σε 10 δις ημερησίως!

Οι ατελέσφορες επιχειρήσεις του στρατού του έφεραν αϋπνίες στον εκνευρισμένο Πούτιν, έχασε τον ύπνο του. Στις ατέλειωτες άγρυπνες ώρες μια ιδέα τον κυρίευσε: να βγάλει τον αντίπαλο πρόεδρο από τη μέση μια για πάντα. Ως δικτάτορας γνωρίζει πολύ καλά, ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε, να πει οτιδήποτε, να φυλακίσει οποιονδήποτε, να “καθαρίσει” οποιονδήποτε. Νιώθει ικανός για όλα, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Η ιδέα του απλή: Να αλώσει την Ουκρανία και να καταφέρει να συλλάβει τον Ζελένσκι, ή να τον εξαφανίσει από προσώπου γης.

Η Wagner Group αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες ασφάλειας, τα στελέχη της οποίας απολαμβάνουν τη στήριξη του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Στις αρχές της εβδομάδος οι Τimes υποστήριξαν, ότι περισσότεροι από 400 Ρώσοι μισθοφόροι “Wagner” βαδίζουν προς το Κίεβο, έπειτα από εντολές του Κρεμλίνου, να δολοφονήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο και μέλη της κυβέρνησής του!

Η εταιρεία μετρά λίγα χρόνια ζωής και επικεφαλής της είναι ο συνταγματάρχης Dmitri Utkin, ένας πρώην (από το 2013) αξιωματικός των ρωσικών ειδικών δυνάμεων και αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί η ευεργετική επίδραση του αλλαντικού με το κυλινδρικό σχήμα, που παρασκευάζεται από ψιλοκομμένο και καρυκευμένο κρέας μέσα σε περίβλημα από ζωική μεμβράνη, του λουκάνικου.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κύριος χρηματοδότης της «Wagner Group» υπήρξε ο Yevgeny Prigozhin, o οποίος λέγεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον Ρώσο πρόεδρο. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας ξεκίνησε την καριέρα του ως χονδρέμπορος λουκάνικων τη δεκαετία του 1990 στην Αγία Πετρούπολη. Στα τέλη αυτής της δεκαετίας άνοιξε ένα εστιατόριο, όπου σύχναζε ο Πούτιν στην αρχή της προεδρικής του θητείας, φέροντας μαζί του και επίσημους φίλους, όπως τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους!

Κατά δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζεπ Μπορέλ: «Ο Ομιλος Wagner έχει στρατολογήσει, εκπαιδεύσει και στείλει ιδιωτικές στρατιωτικές δυνάμεις σε ζώνες συρράξεων σε όλο τον κόσμο να λεηλατήσουν φυσικούς πόρους με τη βία, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου», μην υπολογίζοντας ανθρώπινες ζωές.

Κανείς δεν είναι βέβαιος αν αληθεύουν αυτές οι ασαφείς πληροφορίες, όπως και εκείνες, που ακούστηκαν προχθές και βεβαιώνουν την είσοδο στην Ουκρανία δολοφονικής ομάδας Τσετσένων με σκοπό να σκοτώσουν τον Ζελέσκι. Ο πόλεμος δεν στερείται θυμάτων, δεν στερείται και δυσάρεστων εκπλήξεων.

Την ημέρα που γράφεται το άρθρο μαθεύτηκε ότι «έπεσε» η Χερσώνα και, επειδή επίκειται η κατάληψη της Μαριούπολης, αναχώρησε από αυτή την πόλη ένα τεράστιο κονβόι 23 αυτοκινήτων με 60-80 Ελληνες και ξένους και εργαζόμενους σε ραδιοτηλεοπτικά συνεργεία με τελικό προορισμό τη Ρουμανία. Η ζωή τους διέτρεχε κίνδυνο μεγάλο, γι’ αυτό η φυγή τους. Επικεφαλής έχει τεθεί ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος. Ηδη, έχουν περάσει από τη Ζαπορίζια και κατευθύνονται στη Μολδαβία.

Ο πόλεμος συνεχίζεται, οι νεκροί αυξάνονται, οι Ουκρανοί φυγάδες πολλαπλασιάζονται. Αγνωστο τι επιφυλάσσει η αυριανή μέρα. Προς το παρόν τον Πούτιν δεν μπορεί κανένας να τον σταματήσει, ανενόχλητος συνεχίζει το καταστρεπτικό του έργο, ως πότε όμως; “Η ζωή θα νικήσει το θάνατο και το φως το σκοτάδι”, διατυμπάνισε ο Ζελένσκι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου