ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Ξεχωριστή γυναικεία φυσιογνωμία

ξεχωριστή-γυναικεία-φυσιογνωμία-115014

Αφησε εποχή η Καίτη Γκλαβάνη – Κασσιοπούλου – Στον θάνατό της παρευρέθηκε η βασίλισσα Φρειδερίκη

Η Καίτη Κασσιοπούλου ήταν κόρη του Ευάγγελου Γκλαβάνη και γεννήθηκε το 1907. Ευγενική, «ανοιχτόκαρδη» προικισμένη με πολλές άλλες αρετές και ευρύτατη μόρφωση, είχε διακριθεί και ήταν αγαπητότατη όχι μόνον στον κύκλο της, αλλά και σε ολόκληρη την βολιώτικη κοινωνία.

Παντρεύτηκε το 1931τον Δημήτριο Κασσιόπουλο, (1899-1981) αρχιτέκτονα- μηχανικό που σπούδασε σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, με σημαντικά έργα στον Βόλο. Εμενε Μαυροκορδάτου και Ιάσονος και ήταν άτεκνη. Υιοθέτησε τη Μαρία-Άννα η οποία παντρεύτηκε τον Γιώργο Σινιώρη και απόκτησε τον Δημήτρη.

Γυναίκα πραγματίστρια χωρίς ρομαντισμούς. Από νεαρής ηλικίας αφιέρωσε τον εαυτό της «εις έργα ευποιΐας και φιλανθρωπίας», με την Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου και με άλλες πολλές κυρίες της τοπικής κοινωνίας.

Εμβληματική προσωπικότητα η Καίτη Γκλαβάνη - Κασσιοπούλου

Επέδειξε εξαιρετική φιλανθρωπική, αλλά και εθνική δράση, η οποία δεν περιορίστηκε μόνο στα στενά όρια της πόλης μας, αλλά επεκτάθηκε και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Η οργάνωση και η ανάπτυξη του ιδρύματος του Ασύλου κατά τρόπο άριστο ήταν κυρίως έργο της Καίτης Κασσιοπούλου. Διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του και είχε διαθέσει όλη την ψυχή της και την άοκνη δραστηριότητά της στο ίδρυμα αυτό, χωρίς συγχρόνως να παραλείπει να συμβάλλει ενεργά και σε κάθε άλλη αγαθοεργή εκδήλωση της πόλης.

Οταν δε το 1940 η Πατρίδα δέχθηκε επίθεση και κάλεσε τα τέκνα της «εις τον υπέρ βωμών και εστιών αγώνα», η ίδια έβαλε τη στολή της αδελφής του Ερυθρού Σταυρού και επιδόθηκε στο έργον της περίθαλψης των τραυματιών του Μετώπου. Ως πρόεδρος της «Φανέλλας του Στρατιώτη» συγκέντρωνε με τις άλλες κυρίες εφόδια για το Επαρχείο του Βόλου και τα προωθούσε με στρατιωτικά καμιόνια, στη γραμμή των πρόσω.

Η αείμνηστη Καίτη Γκλαβάνη - Κασσιοπούλου με τους βασιλείς στα εγκαίνια ενός από τα 120 «σπίτια του παιδιού» - Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 13 Απριλίου 1955

Καταδιωγμένη αργότερα από τους Γερμανούς κατέφυγε στην Αθήνα, όπου συνέχισε εκεί το έργο της φιλανθρωπίας προς τους χιλιάδες των δυστυχισμένων Ελλήνων κατά τη μαύρη εκείνη περίοδο της κατοχής. Μετά την απελευθέρωση επανήλθε στον Βόλο, για να ξαναφύγει πολύ γρήγορα, γιατί προσκλήθηκε να συμμετάσχει στον έρανο της βασίλισσας, στις βόρειες επαρχίας. Ανέλαβε την επίβλεψη της περίθαλψης των «συμμοριοπλήκτων», της ανοικοδόμησης και διοργάνωσης των κατεστραμμένων σχολείων, των εκκλησιών και τη διανομή τροφίμων και έτσι έτρεχε ακούραστα από το ένα στο άλλο άκρο της Μακεδονίας. Τους θησαυρούς της ψυχής της και της ανυπέρβλητης αγάπης για τους πάσχοντες συνανθρώπους της το επέδειξε και όταν μεγάλη σεισμική δόνηση έπληξε τα ωραία νησιά του Ιουνίου.

Βρέθηκε μεταξύ των πρώτων ανάμεσα στους σεισμοπαθείς, περιθάλποντας και παρηγορώντας αυτούς που τόσο τραγικά είχε πλήξει η μανία του εγκέλαδου.

Το ωραίο έργο της Καίτης Κασσιοπούλου και τις ενέργειές της διέκοψε η αρρώστια και ο πρόωρος θάνατός της. Δυστυχώς πολύ νέα υπέκυψε εις το μοιραίον.

Η βασίλισσα εξερχομένη του ναού μετα τη νεκρώσιμη ακολουθία. Αριστερά της ο νομάρχης Γ.Παπαδάκος και ο Τζων Γκλαβάνης - Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ 13 Απριλίου 1955

Πέθανε στις 11 Απριλίου 1955 στην Αθήνα, όπου βρισκόταν για θεραπεία, σε ηλικία 48 χρονών, από καρκίνο του πνεύμονα.

Η σορός της μεταφέρθηκε στον Βόλο και κηδεύτηκε στις 12 Απριλίου, την 11ην π.μ. από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου.

Οι συμπολίτες πληροφορήθηκαν με βαθύτατη θλίψη τον θάνατον της γιατί υπήρξε γυναίκα από τις σπάνιες. Την συνόδεψαν στην τελευταία κατοικία της με συγκινητικές εκδηλώσεις, όπως άξιζαν σε μια γυναίκα με τόσο ξεχωριστή φυσιογνωμία.

Υπήρχαν ανεξακρίβωτες πληροφορίες ότι ανήμερα της κηδείας επρόκειτο να παραστεί και η βασίλισσα.

Εν τω μεταξύ το απόγευμα της προηγούμενης μέρας έφθασαν στον Βόλο και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Παλλάς» οι κυρίες «επί των τιμών» της βασίλισσας και της κεντρικής επιτροπής «Εράνου Βορείων Επαρχιών» Αργυρώ Παπαρηγοπούλου, Αικατερίνη Μεγαπάνου, Αικατερίνη Ξύδη, Αλεξάνδρα Μελά, Ελένη Κινδύνη, Ελένη Πινιατόρου και Αικατερίνη Δουμπιώτου. Επίσης στο ξενοδοχείο «Αύρα» κατέλυσε και ο ανώτερος διοικητής χωροφυλακής Θεσσαλίας συνταγματάρχης Κάρλος, για την κηδεία της Κασσιοπούλου.

Την 11ην πρωινή έφθασε στην πόλη αεροπορικώς μέσω Νέας Αγχιάλου, παρά τον οπωσδήποτε άσχημο καιρό, η βασίλισσα Φρειδερίκη με το βασιλικό αεροσκάφος «Ντακότα» συνοδευόμενη από τον υπασπιστή του βασιλιά αντισμήναρχο Φραγγιά, του Λελούδα και της «Κυρίας επί των Τιμών» Παπαρηγοπούλου.

Τους υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο νομάρχης Παπαδάκος, ο τέως υπουργός Τζων Γκλαβάνης, ο διοικητής βάσεως σμήναρχος Θεοδοσιάδης, ο διοικητής χωροφυλακής Μαγνησίας Λιάππας.

Ο τοπικός τύπος έδωσε την εξής εικόνα.

«Αμα τη αφίξει της η Βασίλισσα κατευθύνθη εις τον Μητροπολιτικόν ναόν, συνοδευομένη από την ακολουθίαν της, όπου παρηκολούθησε την νεκρώσιμον ακολουθίαν, η οποία ετελέσθη χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Ιωακείμ. Εις την είσοδον του Ναού την εδέχθησαν οι κ.κ. Φίλιππος Κασσιόπουλος, ιατρός και Ιωάννης Γκλαβάνης, δικηγόρος.

Εις την είσοδον του ναού είχον εισέλθει οι κ.κ. βουλευταί, ο Ανώτερος Διοικητής Χωροφυλακής Θεσσαλίας Κάρλος, το Δικαστικόν Σώμα, οι εκπρόσωποι των άλλων τοπικών αρχών, των επιστημονικών και άλλων οργανώσεων της πόλεως και πλήθη κόσμου. Επίσης παρέστησαν αφιχθείσαι από προχθές εις Βόλον εννέα κυρίαι επί των τιμών της Βασιλίσσης και κυρίαι του Εράνου Βορείων Επαρχιών, εκ των ιδρυτικών μελών αυτού, αντιπροσωπεία του ενταύθα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατόπιν εντολής του Ε Ε Σ Αθηνών, όπως αντιπροσωπευθή εις την κηδείαν μετά πάσης τιμής και επισημότητος, ο διευθυντής της εταιρίας Μπι Πι κ. Πωλ Μπρουκ, Άγγλος, αδελφαί νοσοκόμοι, αι οποίαι είχον παραταχθή εκατέρωθεν της εισόδου του Ναού και τρόφιμοι της Παιδοπόλεως Αγία Σοφία Αγριάς. Εις την σορόν της εκλιπούσης η οποία είχε τοποθετηθή επί βάθρου εις τον προ της Ωραίας Πύλης χώρον, είχον κατατεθή τα παράσημα εξαιρέτων πράξεων, μεταξύ των οποίων και το συμβολίζον τη σχετικήν διάκρισιν μετάλλιον του «Τάγματος Ευποιΐας» απονεμηθέν εις την Καίτην Κασσιοπούλου υπό της Βασιλίσσης.

Επίσης είχον κατατεθή στέφανοι εκ φύλλων δάφνης υπό του Ερυθρού Σταυρού Βόλου, του Εράνου της Βασιλίσσης κλπ.

Κατά την διάρκειαν της νεκρωσίμου ακολουθίας η Βασίλισσα ίστατο προ του φερέτρου, όπισθέν της ίστατο ο υπασπιστής της, ο Νομάρχης κ. Παπαδάκος, αι αφιχθείσαι εκπρόσωποι του Εράνου εν στολή.

Χαρακτηριστικόν, ότι η Βασίλισσα, ενδεδυμένη με απλούν μαύρον ταγιέρ, ήτο λίαν συγκεκινημένη και εκάθητο ορθία, με το βλέμμα προσηλωμένον διαρκώς επί του φερέτρου. Εις την ιδίαν ακριβώς στάσιν ευρέθη άμα τη λήξει της νεκρωσίμου ακολουθίας, οπότε η Ανασσα επροχώρησε μερικά βήματα, έφθασε εις το φέρετρον, εκοίταξεν δια τελευταίαν φοράν την Καίτη Κασσιοπούλου και δακρύβρεκτος κατηυθύνθη προς την έξοδον. Κατά την έξοδόν της εκ του ναού εγένετο αντικείμενον θερμών εκδηλώσεων υπό του συγκεντρωθέντος πλήθους.

Η Βασίλισσα ανταποδίδουσα τον χαιρετισμόν εις το πλήθος, επεβιβάσθη αμέσως αυτοκινήτου και κατηυθύνθη εις το διαμέρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου εκάθησεν επ’ ολίγον ίνα αναπαυθή, όπου η κ. νομάρχου και ο διευθυντής του υποκαταστήματος κ. Καραγιώργος επεδαψίλευσαν (Επιδαψιλεύω = προσφέρω πλουσιοπάροχα, αφειδώς, απλόχερα) περιποιήσεις και ακολούθως ανεχώρησεν δια το αεροδρόνιον. Εκείθεν επιβιβασθείσα του βασιλικού αεροπλάνου ανεχώρησεν επιστρέψασα εις Αθήνας».

Για πρώτη φορά ο Βόλος δέχθηκε βασιλική επίσκεψη, χάριν μιας κηδείας. Διότι η βασίλισσα Φρειδερίκη, ήλθε αποκλειστικά για την κηδεία της Καίτης Κασσιοπούλου. Και αυτή ακριβώς η υψηλή επίσκεψη απόδειξε πόσον σημαντικό υπήρξε το έργον της αείμνηστης Βολιώτισσας.

Η τιμή κατά την νεκρώσιμη ακολουθία ήταν σπάνια. Συνηθιζόταν οι βασιλείς να παρίστανται σε κηδείες εξεχόντων προσώπων, όπως εξέχουσα φυσιογνωμία υπήρξε η Κασσιοπούλου. Οι συμπολίτες είδαν τη βασίλισσα και την υποδέχθηκαν με χαρά, αλλά συγχρόνως και με υπερηφάνεια, διότι η τιμωμένη Ελληνίδα υπήρξε συμπατριώτισσά τους. Και αισθάνθηκαν ικανοποίηση, διότι το έργο της συμπατριώτισσάς τους, αναγνωρίστηκε, κατά τον πλέον επίσημο τρόπο, δια της «βασιλικής αυτοπροσώπου συμπαραστάσεως…».

Στη σορό της Καίτης κατέθεσαν στεφάνους ο σύζυγος της, οι οικογένειες Ηλ. Χατζοπούλου, Λ. Μεφσούτ, Φ. Λυκούρη, Δ. Δημητρίου, Ι. Ζαρκάδου, Ι. Κ. Γκλαβάνη, Ηλ. Ν. Καραπατή, Απ. Κολτσιδοπούλου, Απ. Κ. Σακελλαρίου, Αλκ. Νικολαΐδου, Ηλ. Κοέν, Γ. Λώτου, Φιλ. Κασσιοπούλου, Ι. Ε. Γκλαβάνη, Λέων Δημητρίου, η δις Παπαδάκη εξ Αθηνών, οι μηχανικοί Αγορόπουλος και Τζελεμάνης, Θάλεια και Ανσέλμος Μουρτζούκος, Ιωάννης και Νινίκα Πρωτοπαπά, οι αδελφοί Σοφία και Τάσος, Ε. και Γ. Σκρέτας, Λεωνίδας και Μιμίκα Σαμουηλίδη, Βλάσης Κ. Σακελλαρίου, Ελένη και Ξενοφών Χατζηλαζάρου, Δ. Καραναστάσης, το προσωπικόν των εργοστασίων Γκλαβάνη και Κασσιοπούλου και Δημητρίου, το προσωπικόν της Τεχνικής Εταιρίας Βόλου, η Τεχνική Εταιρία Βόλου, το Άσυλο, η Παιδόπολη και πολλοί άλλοι. Ο Τσαλαπάτας, «Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόλου, κατέθεσεν εις το Ορφανοτροφείον Βόλου δραχμάς 200 αντί στεφάνου εις μνήμην της Καίτης Κασσιοπούλου και εις ένδειξιν τιμής και ευγνωμοσύνης δια τας υπηρεσίας, τας οποίας προσέφερεν εν ζωή υπέρ του Εθνους και της σωτηρίας της φυλής ως αδελφή Νοσοκόμος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κατά τους πολέμους και μετέπειτα».

Ψηφίσματα για τον θάνατό της εξέδωσαν: το Ασυλο Παιδιού Βόλου με πρόεδρο τη Μαρία Κόττα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Τμήμα Βόλου) με γενικό γραμματέα τον Στ. Γαλάνη, ο αθλητικός σύλλογος «Κένταυρος», η Λέσχη Βόλου με πρόεδρο τον Αλ. Χρυσοχοΐδη και πολλοί άλλοι.

Η πόλη μας διατήρησε τη μνήμη της δίνοντας το όνομά της σε έναν δρόμο της πρώην κοινότητας του Αγίου Γεωργίου Μπαξέδων επί προέδρου Θεοδώρου Καπάτου το 1964.

Ακόμη στο Ασυλο μετέπειτα ορφανοτροφείο – και στην παιδόπολη της Αγίας Σοφίας, διατηρήθηκε η ανάμνηση της εκλεκτής αυτής γυναίκας με τη φωτογραφία και τα έργα στα πρακτικά τους βιβλία.

Ωστόσο στο παλαιό κοιμητήριο με την πλούσια ιστορία του παρελθόντος υπάρχει τάφος της οικογένειας στον οποίο ετάφη πολλά χρόνια αργότερα και ο Δημήτριος Κασσιόπουλος στις 9 Μαΐου 1981, σε ηλικία 82 χρόνων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου