ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στοχοποιημένη Δικαιοσύνη ~ Με αφορμή τις δηλώσεις του δημάρχου Βόλου

στοχοποιημένη-δικαιοσύνη-με-αφορμή-τ-120980

Του Χρήστου Φώτου*

Αφορμή, για το δημοσίευμα αυτό, αποτέλεσε η πρόσφατη επίθεση του δημάρχου Αχ. Μπέου στη Δικαιοσύνη, που αναφέρεται:

«Με έκπληξη, αλλά και οργή, ενημερώθηκα για μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας που ανέτρεψε την πρωτόδικη απορριπτική απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου, και επιδίκασε, σε βάρος του Δήμου Βόλου, στην οικογένεια θύματος τροχαίου, που ας σημειωθεί οδηγούσε χωρίς άδεια ικανότητας, το ποσό των 80.000 ευρώ. Πρόκειται για μια κατάπτυστη απόφαση, που για μας αναδύει οσμή σκανδάλου, και μας υποχρεώνει πέραν της ανακοπής που θα ασκήσουμε να υποβάλλουμε αναφορά στον Αρειο Πάγο κατά των δικαστών που εξέδωσαν μια τέτοια απόφαση και του συνηγόρου, εκ Βόλου, που την στήριξε. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τέτοιες αποφάσεις, όπως η συγκεκριμένη για την οποία με λεπτομερή στοιχεία, αλλά και ονόματα, θα αναφερθούμε σύντομα, που αγνοούν τη στοιχειώδη λογική, τα πραγματικά γεγονότα και στρέφονται κατά του δημοσίου συμφέροντος, για λόγους που ο καθένας, βεβαίως, μπορεί να εικάσει».

Με νεότερη μάλιστα ανακοίνωση ο Δήμος Βόλου αναφέρει ότι «το όποιο ποσό τελικά επιδικαστεί δεν θα το λάβουν εξ ολοκλήρου οι αποκλειστικά οι ενάγοντες, αλλά θα υπάρξει διανομή μεριδίων και σε άλλους (!;)».

Ο Αχ. Μπέος πραγματοποιεί επανειλημμένα επιθέσεις στη Δικαιοσύνη. Η πρώτη φορά ήταν λίγο καιρό μετά την ανάληψη της Δημαρχίας όταν, μετά από αίτηση των περιοίκων, με προσωρινή διαταγή της Πρωτοδίκου Βόλου διακόπηκαν οι εργασίες στο αντλιοστάσιο στα Αστέρια Αγριάς. Στην ανακοίνωση τότε της Δημοτικής Αρχής Βόλου, σε σημαδιακή πράγματι μέρα, (4-8-2016) στοχοποιήθηκε η Πρωτοδίκης, κατονομαζόμενη μάλιστα (bulling), διότι όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του Δήμου Βόλου «η Πρωτοδίκης για δικούς της λόγους, ανεξήγητους πάντως για την κοινωνία, αποφάσισε κόντρα στην κοινή λογική και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Η στοχοποίηση (φωτογραφική ή ονομαστική) συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, είτε γίνεται από την εκτελεστική εξουσία (δημάρχους κλπ.), είτε από κέντρα που λειτουργούν στο χώρο της παρανομίας (εμπόρους ναρκωτικών, κλπ.) φέρνουν το ίδιο αποτέλεσμα, την απαξίωση του κύρους της δικαιοσύνης. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο σκοπός είναι ο ίδιος, να πιεσθούν οι δικαστές, ώστε να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένες επιδιώξεις, στην πρώτη περίπτωση σχετικές με την κυβερνητική πολιτική και στη δεύτερη σχετικές με την παρανομία (οργανωμένο έγκλημα κλπ.).

Οι δικαστικοί λειτουργοί, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, στη συντριπτική πλειονότητά τους, σέβονται και εφαρμόζουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή του Κράτους Δικαίου. ‘Όταν βομβαρδίζονται από αρνητικά και ψευδή σχόλια, τα οποία διαδίδονται στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργείται η εντύπωση ότι κάτι δεν πάει καλά στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Το οργανωμένο έγκλημα, κυρίως, επιδιώκει να διαδίδονται ανυπόστατες και επιβαρυντικές φήμες σε βάρος των δικαστικών λειτουργών, ώστε να καμφθεί το φρόνημά τους, και να διαχέεται στο κοινό η εντύπωση ότι η δικαιοσύνη είναι διαβρωμένη, για να αποφύγει την εκδίκαση υποθέσεων από συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, υποβάλλοντας αιτήσεις εξαιρέσεων, ώστε να επιτύχει την εύνοιά του και με απώτερο σκοπό τη δημιουργία κυκλώματος που θα το εξυπηρετεί. Επιδιώκει να εκμεταλλευθεί την αδυναμία παρουσίας των δικαστικών λειτουργών στα μέσα ενημέρωσης, καθώς, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν επιτρέπεται ο δικαστής να εμφανίζεται στα μέσα πληροφόρησης για να αντιπαρατεθεί και διαμαρτυρηθεί για τη διασπορά ψευδών ισχυρισμών που πλήττουν την προσωπικότητά του. Με τον τρόπο αυτό ο δικαστής είναι ο αδύναμος κρίκος της δικαιοσύνης. Και όταν τα κυκλώματα του υποκόσμου δεν το πετυχαίνουν με τον τρόπο αυτό, μετέρχονται άλλους εγκληματικούς τρόπους εκφοβισμού τους (αποστολή δεμάτων με εκρηκτικούς μηχανισμούς κλπ.).

Στο πλαίσιο αυτό οι υπουργοί, οι τοπικοί άρχοντες και κάθε φορέας εξουσίας θα πρέπει να αναλογίζεται τη σημασία των επιθέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς.

Αλλωστε, οποιοσδήποτε πολίτης θεωρεί ότι “αδικείται” έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να προστατευθεί και να αμυνθεί μέσω των προβλεπόμενων νομίμων διαδικασιών και όχι με τη δημοσιοποίηση καταγγελιών μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Αν κάτι έχει απομείνει στην Ελλάδα, αυτό είναι η λειτουργία των θεσμών, όσων το κύρος δεν έχει καταρρακωθεί. Τους θεσμούς αυτούς, μεταξύ των οποίων η δικαιοσύνη είναι η πρώτη στην ιεραρχία, οφείλουμε να προστατεύουμε και όχι να προπηλακίζουμε.

*Ο Χρήστος Φώτου είναι δικηγόρος Βόλου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου