ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

22/2/22 – Μία ξεχωριστή ημερομηνία

22-2-22-μία-ξεχωριστή-ημερομηνία-120990

Tου Αρτέμη Χαλάτση, [email protected]

Μια ημερομηνία ξεχωριστή στη ζωή μας παρουσιάσθηκε την εβδομάδα που διανύσαμε. Η ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2022 ή 22/2/22 ή 22.02.2022 ή 2/22/22 ημέρα Τρίτη (Tuesday) βαφτίστηκε ως Twosday από τους χρήστες των social media εξαιτίας της «κυριαρχίας» των δυαριών. Η μοναδική αυτή ημερομηνία πέρασε στα «ψιλά» των ελληνικών εφημερίδων και των site ή και δεν αναφέρθηκε καθόλου, όμως στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική την ημερομηνία αυτή την περίμεναν πολλοί άνθρωποι εδώ και καιρό καθώς είχαν αποφασίσει να δώσουν όρκους αιώνιας πίστης και να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου, αφού όπως και να το κάνουμε ήταν μια ημερομηνία ορόσημο. Τι ποιο ωραίο από το να επιλέξεις την 22/2/22 ή 20.02.2022 ή κατά την Αμερικάνικη εκδοχή που ο μήνας μπαίνει πρώτος 2/22/22 ή 02.22.2022 πάλι δηλαδή 5 δυάρια συνεχόμενα εφόσον αναγραφεί ως 2/22/22 ως ημέρα γάμου. Αν μη τι άλλο δεν θα ξεχάσεις ποτέ στο μέλλον την επέτειο σου και θα γλυτώνεις από την κατσάδα του «ισχυρού φύλου» κάθε τέτοια μέρα «αγάπη μου, σήμερα έχουμε επέτειο, πάλι το ξέχασες;» όπως συμβαίνει στις κοινές ημερομηνίες. Πολλοί γάμοι τελέστηκαν στην «πρωτεύουσα των γάμων», το Λας Βέγκας, ενώ οι αρμόδιες αρχές δήλωσαν ότι τελέστηκαν περισσότεροι γάμοι κι από τις 7 Ιουλίου του 2007 (07/07/07), όταν είχε σημειωθεί το προηγούμενο ρεκόρ.

Σύμφωνα με την Washington Post, η «φρενίτιδα» της Twosday επηρέασε πολλές εταιρείες και ξενοδοχεία, που έκαναν ειδικές προσφορές. Ακόμα και στην Ελλάδα γνωστή αλυσίδα καφέ έκανε έκπτωση 22% στην αγορά του καφέ κατά την ημέρα αυτή αλλά οι έλληνες φάνηκε να είχαν πολλά περισσότερα προβλήματα από το κάτσουν να ασχοληθούν με μια έκπτωση 40 λεπτών στον καφέ. Ίσως μια ειδική έκπτωση στην τιμή της βενζίνης -22% θα είχε σίγουρα πολύ περισσότερα αποτελέσματα.

Ο καθηγητής Aziz Inan του University of Portland στο Όρεγκον, που μελετά παλίνδρομες ημερομηνίες, έκανε λόγο για την πιο ξεχωριστή ημερομηνία εδώ και μια δεκαετία. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι ανάλογο ήταν στις 11 Νοεμβρίου 2011, που γραφόταν ως «11/11/11». Και δεν θα ξανασυμβεί για τα επόμενα 400 χρόνια καθώς Τρίτη (Twosday) θα έχουμε πάλι στις 22/2/2422, ενώ κάτι πιο κοντινό θα είναι σε 100 χρόνια 22/2/2122 (θα πέσει Κυριακή). Όμως οι παραπάνω ημερομηνίες δεν θα είναι καρκινικές όπως η προχθεσινή.

«Καρκινική» λοιπόν η φύση της ημερομηνίας αυτής στην ελληνική εκδοχή της καθώς αναγράφεται ως 22.02.2022 (ημέρα-μήνας-έτος). ενώ για τις χώρες που τοποθετούν πρώτα τον μήνα (όπως ΗΠΑ), δεν ισχύει η καρκινική γραφή. «Καρκινικές» ονομάζονται οι συμμετρικές λέξεις-φράσεις οι οποίες μπορούν να διαβαστούν είτε από την αρχή είτε από το τέλος. Ο χαρακτηρισμός «καρκινική γραφή» προέρχεται από την κίνηση του «καρκίνου» (κάβουρα), ο οποίος κινείται πλαγίως, και προκειμένου να προχωρήσει μπροστά πηγαίνει δεξιά-αριστερά-δεξιά-αριστερά. Διαβάζοντας μια καρκινική επιγραφή, το βλέμμα μας πηγαίνει από αριστερά προς τα δεξιά και μετά από τα δεξιά προς τα αριστερά. Ονόματα όπως «ΑΝΝΑ» ή «ΣΑΒΒΑΣ», πόλεις όπως «ΣΕΡΡΕΣ», λέξεις όπως «ΑΛΛΑ» είναι καρκινικές. Η γνωστότερη καρκινική επιγραφή είναι η: «Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν» (που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει πλύνε τις αμαρτίες σου, όχι μόνο το πρόσωπό σου) και η οποία χαρασσόταν συχνά σε πηγές και αγιάσματα ναών ειδικά στην Πόλη.

Από τα παράξενα που διαβάσαμε για την ημέρα αυτή ήταν πως η 22η Φεβρουαρίου 2022 ήταν μία πολύ ξεχωριστή ημέρα για μία οικογένεια από τη Βόρεια Καρολίνα που καλωσόρισε το κοριτσάκι της στον κόσμο με έναν μοναδικό τρόπο αφού γεννήθηκε στις 2/22/22 , στις 2:22 τα χαράματα και ο τοκετός έγινε στην αίθουσα τοκετού nο 2 του νοσοκομείου. Προφανώς είναι η απόλυτη εκδοχή του Αμερικανικού ονείρου των γονέων και θα επρόκειτο για προγραμματισμένο τοκετό με καισαρική τομή προς ματαιοδοξία τους (τα ΜΜΕ το έδωσαν απλώς ως είδηση χωρίς πολλές λεπτομέρειες). Ευτυχώς που δεν μας είπαν πως το μωρό ζύγιζε 2,222 kgr κι έκλαψε 2 φορές. Δεν αποτελεί επίσης σύμπτωση που είχε 2 χέρια 2 πόδια, 2 μάτια. 2 πνεύμονες, και 2 νεφρά 22/2/22. Τυχαίο δεν νομίζω όπως έλεγε και μια παλιά πετυχημένη διαφήμιση.

Θέλοντας κι εγώ να αποθανατίσω την μοναδική αυτή στιγμή καθώς μάλλον δεν θα ζω στο επόμενο Twosday έκανα screensaver στο κινητό μου ακριβώς την σωστή στιγμή 22/2 και ώρα 22:22, ενώ μου τα «χάλασε» η θερμοκρασία που ήταν 9 οC αντί για 2 οC ή 22 οC.

Το τελευταίο παράδοξο του τρέχοντος μηνός που μας αποχαιρετά είναι πως ο Φεβρουάριος του 2022 είχε όλες τις μέρες τις εβδομάδας από 4 φορές, φαινόμενο που παρατηρείται κάθε 823 χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου