ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Διαδικασία εισαγωγής στις Αστυνομικές Σχολές

διαδικασία-εισαγωγής-στις-αστυνομικ-139438

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου, Φιλόλογου – Ιστορικού

Είναι αλήθεια ότι η περίοδος που διανύουμε εκτός από δύσκολη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και περίοδος αιτήσεων για την εκπαιδευτική κοινότητα καθώς εκτός από εκείνες για τις Στρατιωτικές Σχολές, μια διαδικασία για την οποία αναφερθήκαμε εκτενώς την προηγούμενη εβδομάδα μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», τη σκυτάλη παίρνουν οι αιτήσεις για την εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές.

Σχετικά, λοιπόν, με τη συγκεκριμένη διαδικασία, αρχικά, πρέπει να τονιστεί ότι οι υποψήφιοι υποχρεούνται να υποβάλουν αυτοπροσώπως στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, προσκομίζοντας παράλληλα το δελτίο εξεταζομένου υποψηφίου του Υ.ΠΑΙ.Θ. ή φωτοαντίγραφο της αίτησης – δήλωσης που υπέβαλαν στο Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις και το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή τον κατά περίπτωση νόμιμο τίτλο παραμονής για τους ομογενείς, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 15.00. Μετά την καταληκτική ημερομηνία δεν θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις συμμετοχής, ενώ σκόπιμο κρίνεται να σημειωθεί ότι κάθε αίτηση η οποία θα υποβληθεί με τρόπο διαφορετικό από τον οριζόμενο στην προκήρυξη του υπουργείου, (για παράδειγμα με συστημένη επιστολή, ηλεκτρονική αποστολή ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) δεν θα γίνεται δεκτή.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Όσοι, λοιπόν, έχουν τα απαραίτητα προσόντα (αναφέρονται αναλυτικά στην προκήρυξη) και επιθυμούν να καταταγούν ως δόκιμοι υπαστυνόμοι ή δόκιμοι αστυφύλακες, οφείλουν, αφενός να δηλώσουν προτίμηση για τις Σχολές Αξιωματικών ή και Αστυφυλάκων στο μηχανογραφικό δελτίο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην καθορισθείσα προθεσμία και αφετέρου να υποβάλουν στο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας ή διαμονής τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Αυτά είναι τα εξής: 1) Αίτηση συμμετοχής η οποία συμπληρώνεται ιδιοχείρως και υπογράφεται από τον υποψήφιο, 2) δύο φωτογραφίες τύπου ταυτότητας (έγχρωμες διαστάσεων 3 χ 4 εκ.) όπου στο πίσω μέρος κάθε φωτογραφίας ν’ αναγράφεται ευκρινώς το ονοματεπώνυμο του υποψήφιου, 3) υπεύθυνη δήλωση ότι έχει τα απαραίτητα προσόντα χωρίς να απαιτείται η αναλυτική περιγραφή αυτών και ότι θα δηλώσει προτίμηση σε μία ή και στις δύο σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας (Αστυφυλάκων – Αξιωματικών), στο μηχανογραφικό δελτίο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, 4) ενημέρωση – δήλωση συγκατάθεσης για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και 5) για τους έγγαμους/ες με αλλογενείς αλλοδαπούς μια υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνεται η υπηκοότητα του/ης συζύγου τους. Επιπρόσθετα, για όσους υποψήφιους ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία χρειάζονται ορισμένα επιπλέον δικαιολογητικά τα οποία και αναφέρονται αναλυτικά στην προκήρυξη του υπουργείου.

Παραλαβή δελτίου υγειονομικής εξέτασης

Ο υποψήφιος του οποίου η αίτηση συμμετοχής θα γίνει αποδεκτή, δηλώνει υποχρεωτικά τόσο επί της αίτησης συμμετοχής όσο και με υπεύθυνη

δήλωση εάν επιθυμεί να παραλάβει δελτίο υγειονομικής εξέτασης, το οποίο παραλαμβάνει με αποδεικτικό από τον αρμόδιο Αξιωματικό του Αστυνομικού Τμήματος ή της οικείας Διεύθυνσης Αστυνομίας, κατά περίπτωση. Η υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης συνεπάγεται τον αποκλεισμό του υποψήφιου από το διαγωνισμό, πέραν των ποινικών συνεπειών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι υποψήφιοι που υποβλήθηκαν στη δοκιμασία των προκαταρκτικών εξετάσεων των Στρατιωτικών Σχολών ή/και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή/και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για τις οποίες επίσης έχουν δηλώσει προτίμηση και κρίθηκαν ικανοί/ες, με τα κριτήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαιρουμένων των ιδιαίτερων απαιτήσεων, δεν παραλαμβάνουν δελτίο υγειονομικής εξέτασης και δεν προσέρχονται στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Αστυνομικών Σχολών, προσκομίζουν, όμως, στη Διεύθυνση Αστυνομίας, στην οποία υπάγεται το Αστυνομικό Τμήμα που υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, εντός του χρόνου διενέργειας των προκαταρκτικών εξετάσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετική βεβαίωση ικανότητας από την Πυροσβεστική Ακαδημία ή το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ή την εκάστοτε Στρατιωτική Σχολή.

Γενικές οδηγίες

Η υποβολή αίτησης συμμετοχής στο Αστυνομικό Τμήμα και η επιτυχής ολοκλήρωση των προκαταρκτικών εξετάσεων κατά το σχολικό έτος διενέργειας του διαγωνισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή κάθε υποψήφιου στις Αστυνομικές Σχολές. Η επιτυχής ολοκλήρωση των προκαταρκτικών εξετάσεων σε προγενέστερο έτος δεν απαλλάσσει τον υποψήφιο από την υποχρέωση να υποβληθεί εκ νέου με επιτυχία στις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Για τον τόπο και το χρόνο διεξαγωγής των προκαταρκτικών εξετάσεων καθώς και για το πρόγραμμα εξέτασης, οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται με δική τους ευθύνη από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr ή www.astynomia.gr και από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας και τα Αστυνομικά Τμήματα, όταν εκδοθεί. Το πρόγραμμα θα εκδοθεί αμέσως μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι κατά τη διαδικασία των προκαταρκτικών εξετάσεων, οφείλουν να φέρουν μαζί τους οπωσδήποτε κάθε ημέρα εξέτασης, το δελτίο αστυνομικής τους ταυτότητας (ή το νόμιμο τίτλο παραμονής στην Ελλάδα για τους ομογενείς) και το δελτίο εξεταζομένου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ή φωτοαντίγραφο της αίτησης – δήλωσης που υπέβαλαν στο Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές. Σε αντίθετη περίπτωση, οι αρμόδιες επιτροπές έχουν δικαίωμα να μη δεχθούν τους υποψήφιους για εξέταση.

Τέλος, σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος κατά την εξέτασή του σε κάποιο εκ των αγωνισμάτων, τραυματισθεί και δεν μπορεί να ολοκληρώσει την εξέταση, υποχρεούται να παρουσιαστεί και να το δηλώσει ενώπιον του προέδρου της Επιτροπής Αθλητικών Δοκιμασιών, ο οποίος τον παραπέμπει στον παριστάμενο υπηρεσιακό γιατρό. Εφόσον η πάθηση – τραυματισμός βεβαιωθεί από τον παριστάμενο υπηρεσιακό γιατρό, η αρμόδια επιτροπή δύναται κατά την κρίση της να χορηγήσει μία μόνο φορά στον υποψήφιο αναβολή εξέτασης σε άλλο χρόνο, εντός όμως των χρονικών ορίων λειτουργίας της, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα των προκαταρκτικών εξετάσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου