ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η πριγκιπική ζωή δεν είναι πάντα ρόδινη

η-πριγκιπική-ζωή-δεν-είναι-πάντα-ρόδιν-139748

Του Γιάννη Ν. Καλαντζή, yanniskalan47@gmail.com

Μετά την εκδίωξη του Οθωνα, βασιλιάς της Ελλάδος εξελέγη ο 17χρονος Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος, «ο ζωηρός και αστειευόμενος» γιος της βασιλικής οικογένειας των Χριστιανού και Λουίζας Γλύξμπουργκ. Η άνοδός του στο θρόνο το 1862 επισφραγίστηκε με την αλλαγή του ονόματός του: Ονομάστηκε Γεώργιος Α΄ (1845-1913). Μετά από πέντε χρόνια νυμφεύθηκε στην Αγία Πετρούπολη τη Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας Ολγα Κωνσταντίνοβνα. Ο Γεώργιος Α΄ εξελίχθηκε σε πολιτική ιδιοφυΐα, αλλά στα 68 του δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Με την Ολγα απέκτησε έξι παιδιά, μεταξύ των οποίων και τον Ανδρέα.

Στα 20 του χρόνια ο πρίγκιπας Ανδρέας, μόλις αντίκρισε το 1902, την 18χρονη ωραιότατη κόρη του Λουδοβίκου Μπάττενμπεργκ Αλίκη, την ερωτεύτηκε σφόδρα και ζήτησε να την κάνει σύζυγό του. Ο πολιτικός γάμος τελέσθηκε το επόμενο έτος στο Ντάρμστατ της Εσσης και στη λουθηρανική και ρωσική ορθόδοξη εκκλησία. Απέκτησαν τέσσερεις κόρες και έναν γιο, τον προσφάτως αποθανόντα Φίλιππο, τον σύζυγο της νυν βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ηταν σύνηθες φαινόμενο, ίσως και σημερινό, βασιλόπαιδες να γεννιούνται με κάποια ασθένεια, συχνά σοβαρή και αγιάτρευτη. Αυτό συνέβαινε, η εμφάνιση δηλαδή σπάνιων κληρονομικών ασθενειών στα νεογέννητα πριγκιπόπουλα, επειδή οι γονείς τους κατάγονταν από τις ίδιες βασιλικές οικογένειες.

Η Αλίκη, στην ηλικία των τεσσάρων ετών (είχε γεννηθεί στις 25 Φεβρουαρίου 1885), διεγνώσθη με πρόβλημα στην ακοή της. Η κώφωση δημιούργησε προβλήματα επικοινωνίας, τα οποία κατάφερε, σταδιακά, να ξεπεράσει, μαθαίνοντας να διαβάζει τα χείλη των συνομιλητών της. Η χρόνια αυτή δυσλειτουργία την ταλαιπώρησε σε όλη της τη ζωή, παρά τα βασιλικά μεγαλεία.

Στα 27 της, την περίοδο του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου έσπευσε να συνεισφέρει ως εθελόντρια στο έργο του Ερυθρού Σταυρού και άλλων οργανώσεων. Στη Λάρισα, την Ελασσόνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Σέρβια ίδρυσε νοσοκομειακές μονάδες, όπου ασχολήθηκε ως νοσοκόμα. Τα επόμενα, όμως, χρόνια ο χειμώνας τύλιξε τη ζωή της για τα καλά. Τις δυσάρεστες εκπλήξεις ακολουθούσαν τραγικά γεγονότα.

Το ζευγάρι εγκαταλείπει την Ελλάδα (1917) λόγω καθεστωτικών-πολιτικών μεταβολών, η μυστική αστυνομία του Λένιν δολοφονεί τη θεία της Ελισάβετ και η ίδια αποφασίζει να ασχοληθεί με τον μυστικισμό. Το 1920, οι ημέρες κυλούν καλά στο Μον Ρεπό. Την επόμενη χρονιά και ενώ μαίνεται ο Μικρασιατικός πόλεμος, η κυβέρνηση Γούναρη επαναφέρει στο θρόνο τον βασιλέα Κωνσταντίνο, ο οποίος προαγάγει τον αδελφό του Ανδρέα σε υποστράτηγο, παρά την απειρία του.

Ονομάστηκε και αντιστράτηγος, κατόπιν, ο Ανδρέας, αλλά η επάρκειά του περί των στρατιωτικών, ειδικά στα πεδία των μαχών, εξακολούθησε ελλειμματική. Για να κάνει επίδειξη του ανδρισμού του, έκαιγε χωριά των Τούρκων. Το παρατσούκλι «Καψοκαλύβας» δεν το έλαβε αδίκως! Μετάτην κατάρρευση του μετώπου, ο πρίγκιπας κατηγορήθηκε για ανυπακοή, συνελήφθη, αλλά διασώθηκε από τους Αγγλους (εφαρμόστηκε η περιβόητη υπερορία) και με την Αλίκη έφυγαν ξανά στο εξωτερικό. Ομως ο κόσμος της πριγκίπισσας δέχθηκε ανατροπές. Ψυχολογικά αποδιοργανώθηκε.

Το 1928 γίνεται δεκτή στους κόλπους της Ορθοδοξίας, αλλά, ξαφνικά, αρχίζει να συμπεριφέρεται παράξενα και εισάγεται, χωρίς τη θέλησή της, σε φρενοκομείο, όπου νοσηλεύεται επί διετία, καθώς διαγνώστηκε ότι πάσχει από παρανοϊκή σχιζοφρένεια! Η εμμονή της, ότι ήταν παντρεμένη με τον Χριστό, είναι η ανυποχώρητη ικανοποίησή της. Από το 1932 αρχίζει να δείχνει βελτίωση, αλλά τα τραγικά γεγονότα δεν επιτρέπουν την παραμικρή ηρεμία. Το 1937 η οικογένεια της κόρης της Καικίλιας βρίσκει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα και τον επόμενο χρόνο πεθαίνει ο αδελφός της Γεώργιος. Και η σχέση με τον σύζυγό της έχει διαλυθεί.

Κατά τη διάρκεια του B΄ Π.Π., καθώς η ψυχολογία της καλυτερεύει, ξοδεύει το χρόνο της υπηρετώντας τους συνανθρώπους της με αξιοθαύμαστο ζήλο. Τολμά και φιλοξενεί στο σπίτι της, το ανάκτορο του πρίγκιπα Γεωργίου, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Δημοκρίτου, την υπό διωγμόν από τους ναζί εβραϊκή οικογένεια Κοέν και την σώζει.

Το περιστατικό δεν ήταν απλό. Οι κόρες της είχαν παντρευτεί Γερμανούς πρίγκιπες και όταν στα χρόνια της κατοχής αυτές την επισκέφθηκαν με τους συζύγους τους στην Αθήνα, άρχισαν να την υποπτεύονται. Παρότι η Αλίκη μπορούσε να διαβάζει άριστα τα χείλη, προσποιήθηκε ότι δεν καταλάβαινε τις ερωτήσεις τους και επέμενε ότι στον επάνω όροφο του σπιτιού κατοικούσε μόνο μια γριά παραμάνα!

Στο διάστημα 1943-1944 απεβίωσε ο σύζυγός της Ανδρέας, το θάνατο του οποίου πληροφορήθηκε καθυστερημένα. Το 1949, αγόρασε ένα διαμέρισμα στην Πατριάρχου Ιωακείμ 61, στο Κολωνάκι, αλλά τον ίδιο χρόνο μετακόμισε στην Τήνο, όπου ίδρυσε μοναστηριακή αδελφότητα. Από τότε άρχισε να φέρει την αμφίεση των μοναχών, που τη διατήρησε μέχρι τέλος της ζωής της. Τελικά, μετέτρεψε το σπίτι της στην Αθήνα σε μοναστήρι, όπου οργάνωσε μικρό ιατρείο.

Τον Μάιο του 1967 αναχώρησε για την Αγγλία. Η ζωή της στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου διέμενε μόνιμα, κυλούσε ήρεμα, καθώς όλες τις ώρες της ημέρας τις περνούσε με τα εγγόνια της. Απεβίωσε την ώρα που κοιμόταν στις 5 Δεκεμβρίου 1969, στην ηλικία των 84 ετών. Επασχε από χρόνια βρογχίτιδα.

Μετά το θάνατό της, ο Αλφρέδος Κοέν κίνησε τη διαδικασία για την αναγνώρισή της ως «Δικαία των Εθνών», αλλά η περίπτωσή της ήταν πολύπλοκη, καθόσον ήταν μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του Κοέν, ο γιος της πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, παρέστη στην τελετή ως απλός πολίτης, στην Ιερουσαλήμ.

Τον Ιούνιο 2018, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Επισκέφθηκε επίσης την κρύπτη της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας, όπου βρίσκεται θαμμένη η προγιαγιά του, στους πρόποδες του Ορους των Ελαιών, δίπλα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Είναι γνωστό, ότι η Βρετανή μονάρχης, ενώ έχει επισκεφθεί όλη την υφήλιο, δεν ήρθε ξανά στην Ελλάδα, από το 1950, όταν πραγματοποίησε ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Ηταν αδύνατο να συμφιλιωθεί με τις κατηγορίες που καταλόγισαν οι Ελληνες στον πεθερό της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου