ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε στο βουνό ή κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι

βάστα-με-να-σε-βαστώ-να-ανεβούμε-στο-βου-152961

Του Ηλία Ξηρακιά τ. Αντιδημάρχου Βόλου

Τώρα που τελείωσε το πανηγυράκι που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή, προκειμένου να παρουσιάσει, για μια ακόμη φορά, στους Βολιώτες τη μελέτη του Μουσείου της Αργούς, μπορούμε να δούμε με ψυχραιμία τις εικόνες που κατέκλυσαν το διαδίκτυο, να διαβάσουμε τις δηλώσεις των παρευρεθέντων, να δούμε πώς δικαιολογούν τη μεγάλη αυτή καθυστέρηση (τουλάχιστο 5 χρόνια) και να αξιολογήσουμε τη σκοπιμότητα της «εκδήλωσης».

Καταρχάς, όσοι οραματίσθηκαν το έργο και ιδιαίτερα εμείς που προκηρύξαμε και ολοκληρώσαμε το διεθνή Αρχιτεκτονικό διαγωνισμό (ΔΑ Σκοτινιώτη) για το Μουσείο, είμαστε ενθουσιασμένοι που επιτέλους δρομολογείται η υλοποίηση του.

Το ότι ο σημερινός Δήμαρχος, αρνητής της Αργούς («ψαρόβαρκα» την αποκαλούσε), έγινε θιασώτης του έργου και πανηγυρίζει υβρίζοντας τους προηγούμενους, χωρίς να απολογείται για τα πέντε(5) χρόνια, είναι μια απλή κωλοτούμπα που δεν εκπλήσσει πια κανέναν, κι ας γελάει το πανελλήνιο με την «άβλη» κληρονομιά του.

Η παρουσία του Αδωνι, βέβαια, δεν ήταν για τη συμμετοχή του Υπουργείου στη χρηματοδότηση του έργου, αλλά για να συναντήσει εδώ μια «αδελφή ψυχή» και να ξεπλύνει ο ένας τον άλλον σε πανελλήνια θέαση. Ο μεν αποκαλούσε τον άλλον με το σεξιστικό όρο «παντελονάτος Υπουργός» κι ο άλλος χαζογελώντας τον αποκαλούσε Δημαρχάρα. Κύλισε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι που λέει ο λαός.

Για τη μεγάλη καθυστέρησε που στέρησε το Βόλο, για πολλά χρόνια, αυτής της σημαντικής πολιτιστικής υποδομής, με ανεκτίμητη προστιθέμενη αξία, ο Υπουργός αρκέστηκε να αναρωτηθεί γιατί αυτό δεν έγινε μέχρι σήμερα. Ο Δήμαρχος, ως παλιός αρνητής του έργου, «βρήκε» την ευκαιρία να ικανοποιήσει το γνωστό πάθος του Άδωνι και να τα ρίξει όλα στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το έργο ήταν προενταγμένο στο ΠΕΠ Θεσσαλίας και αφορούσε μόνο την Περιφέρεια και το Δήμο, που είχαν άλλωστε άριστες σχέσεις. Όταν όμως αποκαλείς την Αργώ ψαρόβαρκα και τη «σέρνεις» στην παραλία για Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, πώς να κατανοήσεις το μέγεθος της αξίας αυτής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.

Εξέπληξε ο Περιφερειάρχης, που ήταν παρόν, γιατί έσπευσε να δώσει στήριξη στο γυμνό βασιλιά, δηλώνοντας ότι το Μουσείο θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΠΕΠ από το 2007, από τότε που είχαμε δυνατότητα ένταξης έργων πολιτισμού. Βάστα με να σε βαστώ να ανεβούμε στο βουνό, σκέφθηκε. Η ιστορία της πόλης, όμως, είναι καταγεγραμμένη και δεν διαστρεβλώνεται κατά βούληση. Όταν ο βασιλιάς είναι γυμνός, οι στυλοβάτες του «ξεβρακώνονται».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου