ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ -Αξιώσεις συζύγων στην περιουσία μετά τη λύση ή ακύρωση γάμου

δικαστικα-αξιώσεις-συζύγων-στην-περι-197561

Της Πηνελόπης Ι. Παπαθανασίου LLM Διεθνές και Ευρωπαϊκό Οικονομικό Δίκαιο – Δικηγόρου

Υπεύθυνης της ΧΕΝ Βόλου

Σύμφωνα με το άρθρο 1400 του ΑΚ «εάν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή». Τo αυτό εφαρμόζεται αναλογικά και στην περίπτωση διάστασης των συζύγων που διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια.

Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν υπολογίζεται ότι αποκτήθηκε από δωρεά, κληρονομία ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες.

Από την διάταξη αυτή, προκύπτει, ότι η αξίωση συμμετοχής, καθενός εκ των συζύγων, στην περιουσία που αποκτήθηκε κατά την διάρκεια του γάμου προϋποθέτει απαραίτητα:

α) αύξηση της περιουσίας του συζύγου κατά τη διάρκεια του γάμου, β) λύση ή ακύρωση του γάμου ή τριετή διάσταση των συζύγων που απαιτείται να είναι συμπληρωμένη, γ) συμβολή του ενός στην αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου καθώς και δ) αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της συμβολής του συζύγου που διεκδικεί και στην αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου.

Ο σύζυγος που διεκδικεί, πρέπει να αποδείξει ότι η αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου, οφείλεται και στην δική του συμβολή. Ως αύξηση, νοείται όχι μια συγκεκριμένη κτήση, αλλ’ η διαφορά που υπάρχει στην περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου κατά την τέλεση του γάμου και κατά το χρόνο που γεννιέται η αξίωση για συμμετοχή στα αποκτήματα. Από τη σύγκριση της αξίας αυτών, αναγόμενης σε τιμές του χρόνου γέννησης της αξίωσης, θα κριθεί αν υπάρχει περιουσιακή αύξηση του ενός συζύγου που να δικαιολογεί την αξίωση του άλλου για συμμετοχή στα αποκτήματα. Η συμβολή του συζύγου που διεκδικεί, στην αύξηση της περιουσίας του άλλου συζύγου μπορεί να γίνει είτε με παροχή υπηρεσιών, είτε με παροχή κεφαλαίων, όταν οι παροχές αυτές δεν επιβάλλονται από την υποχρέωση συνεισφοράς στις οικογενειακές ανάγκες. Το είδος της συμβολής μπορεί να αναφέρεται σε οποιαδήποτε υλική παροχή, η οποία είναι εκτός των ορίων της υποχρέωσης για συνεισφορά στην αντιμετώπιση των αναγκών της οικογένειας και στην παροχή υπηρεσιών στο συζυγικό οίκο, οι οποίες είναι αποτιμητές σε χρήμα, μετά όμως την αποτίμηση της υποχρέωσης για συνεισφορά στην κάλυψη των οικογενειακών αναγκών. Η αξίωση αυτή στην αύξηση της περιουσίας παραγράφεται δύο χρόνια μετά την λύση ή την ακύρωση του γάμου.

Στην περίπτωση της τριετούς διαστάσεως, η διετής παραγραφή αρχίζει από τη στιγμή που η αξίωση γεννιέται και είναι δυνατή η δικαστική επιδίωξή της, δηλαδή από τη συμπλήρωση τριετίας στη διάσταση των συζύγων. Στην περίπτωση όμως της τριετούς διάστασης των συζύγων, χωρίς έκδοση διαζυγίου, κατά την άποψη που κυριαρχεί στη νομολογία και στη θεωρία, για όσο χρονικό διάστημα εξακολουθεί να υπάρχει η διάσταση των συζύγων πέραν της ανωτέρω τριετίας από την έναρξή της διάστασης, το δικαίωμα του συζύγου να ασκήσει την αγωγή συμμετοχής στα αποκτήματα δεν παραγράφεται. Ο λόγος της μη παραγραφής αυτής είναι το ότι, εφόσον δεν έχει λυθεί ακόμη ο γάμος, δεν έχουν γεννηθεί ακόμη και οι συνέπειες της λύσης αυτού. Υπάρχει ωστόσο το ενδεχόμενο κάποιες φορές η υπερβολικά καθυστερημένη άσκηση της αξίωσης να απορριφθεί με την ένσταση της κατάχρησης δικαιώματος. Στην περίπτωση που έχουν αυξηθεί οι περιουσίες και των δύο συζύγων υφίστανται δύο αμοιβαίες αξιώσεις για συμμετοχή στα αποκτήματα, οι οποίες μπορούν να υπαχθούν σε συμψηφισμό. Η λύση του γάμου με συναινετικό διαζύγιο επιφέρει και απόσβεση εκατέρωθεν των αξιώσεων των συζύγων όσον αφορά τα αποκτήματα του γάμου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου