ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Χριστούγεννα μέσα μας 

χριστούγεννα-μέσα-μας-252751

Tης Λίας Ρογγανάκη
Γενικής – Οικογενειακής Ιατρού, Προέδρου Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια και στολίδια φωτίζουν τα δέντρα, τους δρόμους της πόλης και τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών.
Δώρα, διακοσμητικά, γλυκά έχουν την τιμητική τους στις στολισμένες βιτρίνες των μαγαζιών. Τα τρίγωνα των παιδιών συνοδεύουν τα κάλαντα. Γιορτινά τραγούδια, και εκκλησιαστικοί ύμνοι ακούγονται παντού. Ευχές και αγκαλιές πασπαλισμένα με άχνη από κουραμπιέδες. Ήρθαν Χριστούγεννα και μαζί τους έφεραν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και το πνεύμα των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης και ο καθένας βρίσκει κάποιο τρόπο να πάρει μέρος στον συμβολισμό τους. Η νύχτα που ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος θεός κατά χάριν, είναι η ιδανική στιγμή να μοιράσουμε αγάπη, δώρα και χαρά σε όσους είναι δίπλα μας, αλλά και σε όλους όσους το χρειάζονται. Είναι όμως και μια ευκαιρία για να ιεραρχήσουμε εκ νέου τις αληθινές αξίες.

Η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και η αγάπη δυστυχώς έχουν κρυφτεί στις μέρες μας. Όλοι τρέχουμε βιαστικοί, αγχωμένοι, απασχολημένοι με τα προβλήματά μας και ξεχνάμε πως η ζωή είναι πραγματικά όμορφη, όταν μοιράζεσαι. Πόσο κρίμα να μένουμε άπραγοι και ο χρόνος να περνά, αφήνοντάς πίσω του όλες τις πράξεις αγάπης και αλληλεγγύης που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Ειδικά αν σκεφτείτε πως κάποιος άνθρωπος, θα μπορούσε να ήταν ευτυχισμένος ,αν είχε την δική μας βοήθεια.

Τα φετινά Χριστούγεννα υπό την σκιά της πανδημίας αποκτούν μια άλλη διάσταση όσον αφορά στη στήριξη και την αλληλεγγύη στους δοκιμαζόμενους από την κρίση συνανθρώπους μας. Οι άνθρωποι όμως γύρω μας, μας χρειάζονται όλο τον χρόνο. Η αλληλεγγύη δεν είναι εποχιακή!

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επεκτείνει «το δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, χρηματοδοτώντας και δρομολογώντας νέες δράσεις στις οποίες διεισδύουν οι επιθυμίες των ανθρώπων, σύμφωνα με τις προκλήσεις της εποχής» όπως τονίζει ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.

«Με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του συνεχίζει τις κοινωνικές δράσεις, δράσεις για τον άνθρωπο».

-Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (voucher βρεφονηπιακών σταθμών για παιδιά οικογενειών κάτω του ορίου της φτώχειας), 73,6 εκ. ευρώ.

-Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, 4,8 εκ. ευρώ.

-Δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών (3 Συμβουλευτικά Κέντρα και 2 Ξενώνες Φιλοξενίας) 3,5 εκ. ευρώ
-4 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ
-2 Κέντρα Διημέρευσης Φροντίδας ΑμεΑ, με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ

-2 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) με προϋπολογισμό 800.000 ευρώ
-Δομές Στήριξης Απασχόλησης στο πλαίσιο των εγκεκριμένων Στρατηγικών ΒΑΑ των Δήμων
-25 Κέντρα Κοινότητας στους Δήμους της Θεσσαλίας. Έχουν 8 Παραρτήματα Ρομά και 1 Παράρτημα Ένταξης Μεταναστών. Συνολικός προϋπολογισμός 8,8 εκ. ευρώ.

-11 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) στη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 11,6 εκ. ευρώ.
-7 Δομές στήριξης Ψυχικής Υγείας, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ
-7 Δομές υποστήριξης καταπολέμησης των Εξαρτήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκ. ευρώ

-2 Δομές Αστέγων, συνολικού προϋπολογισμού 650.000 ευρώ

-8 Δομές παροχής βασικών αγαθών: 4 Κοινωνικά Φαρμακεία και 4 Κοινωνικά Παντοπωλεία στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλίας. Συνολικός προϋπολογισμός 2 εκ. ευρώ

-Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης Θεσσαλίας, προϋπολογισμού 270.000 ευρώ, που λειτουργεί σε περιφερειακό επίπεδο για την κοινωνική ένταξη, δικτύωση, πληροφόρηση κλπ.
-Επικουρικό προσωπικό στήριξης Δημόσιων Δομών Υγείας στην περίοδο Covid, προϋπολογισμού 10,3 εκ. ευρώ για στήριξη 15 Δομών.

-Επικουρικό προσωπικό στήριξης για 2 Δομές Μεταναστών στη Θεσσαλία στην περίοδο Covid, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ.

Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι να βοηθάμε με την καρδιά μας, συνέχεια και όχι επειδή το απαιτεί η εποχή. Την αλληλεγγύη έχουμε την ευκαιρία να την προσφέρουμε όλο το χρόνο, σε όλη την διάρκεια της ζωής μας. Εξάλλου το πνεύμα των Χριστουγέννων κρύβεται στις ψυχές μας και όχι στην εποχή!

Χρόνια πολλά! Καλά Χριστούγεννα με τις θερμότερες εκδηλώσεις των συναισθημάτων μας!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου