ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επίκαιρα εκπαιδευτικά…

επίκαιρα-εκπαιδευτικά-252773

Του Δημήτρη Χρυσόπουλου,

Φιλόλογου – Ιστορικού

Πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στις επερχόμενες διακοπές που για ακόμη μια χρονιά θα είναι διαφορετικές λόγω της πανδημίας… Παρόλα αυτά η εκπαιδευτική επικαιρότητα δεν σταματάει γι’ αυτό και μέσα από την πάντα φιλόξενη στήλη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ θα παρουσιάσουμε τις πιο σημαντικές ειδήσεις της εβδομάδας.

Κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές φοιτητών

Μία πρώτη είδηση αφορά τις αιτήσεις για χορήγηση κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής / μετακίνησης, για ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις. Έτσι, λοιπόν, όπως έγινε γνωστό, οι αιτήσεις υποβάλλονται ήδη από την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου έως και την ερχόμενη Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021. Ειδικότερα, οι αιτήσεις με τα δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τους επικαλούμενους λόγους για χορήγηση της κατ’ εξαίρεση μετεγγραφής / μετακίνησης, υποβάλλονται από τους φοιτητές αποκλειστικά ηλεκτρονικά στην ειδική εφαρμογή https://transfer.it.minedu.gov.gr (κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές) ή μέσω του αντίστοιχου υπερσυνδέσμου στην κεντρική ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, χρησιμοποιώντας τα διαπιστευτήρια (username και password) που τους έχουν αποδοθεί για σύνδεση σε ακαδημαϊκές υπηρεσίες, οι οποίες χρησιμοποιούν την υποδομή ταυτοποίησης και εξουσιοδότησης του ΕΔΥΤΕ.

Σκόπιμο κρίνεται να τονιστεί, παράλληλα, ότι στην ειδική εφαρμογή των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών είναι διαθέσιμες οι οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και των σχετικών δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι αιτήσεις για μετεγγραφή / μετακίνηση φοιτητών από τις πυρόπληκτες περιοχές του 2021 (1η Μαΐου 2021 έως 2α Σεπτεμβρίου 2021) θα υποβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες και διαφορετική πλατφόρμα.

Πότε κλείνουν τα σχολεία

Είναι αλήθεια ότι φτάνοντας μια ανάσα από τα φετινά Χριστούγεννα οι μαθητές, όπως είναι λογικό, ετοιμάζονται να αφήσουν στην άκρη τα βιβλία και να γεμίσουν τις μπαταρίες τους ενόψει της νέας και απαιτητικής χρονιάς που έρχεται. Έτσι, λοιπόν, φέτος τα σχολεία για τις διακοπές των Χριστουγέννων, θα κλείσουν την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου και θα ανοίξουν πάλι τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022. Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, παραμονή των Χριστουγέννων φέτος πέφτει Παρασκευή (24 Δεκεμβρίου) και τα Χριστούγεννα, Σάββατο (25 Δεκεμβρίου).

Η φετινή έκθεση της ΕΘ.Α.Α.Ε. για τα ελληνικά πανεπιστήμια

Μία ακόμη σημαντική είδηση με πολλές προεκτάσεις, ομολογουμένως, συνιστά η φετινή έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για τα ελληνικά πανεπιστήμια και όχι μόνο… Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη έκθεση περιγράφεται, μεταξύ άλλων, το «προφίλ» του Έλληνα φοιτητή και τονίζεται ότι η Ελλάδα κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς πληθυσμούς μεταξύ των χωρών της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ, αλλά παρ’ όλα αυτά υπολείπεται στον αριθμό αποφοίτων.

Όπως επισημαίνεται, μάλιστα, στη χώρα μας το ποσοστό των κατόχων πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ηλικίες 25 – 34 βρίσκεται κοντά στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, ενώ αντίθετα στις ηλικίες 25 – 64 το ποσοστό των κατόχων πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υπολείπεται αρκετά. Παράλληλα, οι γυναίκες με πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα υπερτερούν αριθμητικά των ανδρών, ωστόσο, η αμοιβή των γυναικών με πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης ανέρχεται μόλις στο 78% των αποδοχών των ανδρών.

Η απασχόληση των πτυχιούχων

Ενα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα που εξάγεται μέσα από την έκθεση της ΕΘ.Α.Α.Ε. αφορά την απασχόληση των πτυχιούχων στην Ελλάδα καθώς, όπως τονίζεται, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ τόσο στην απασχόληση των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας 25 – 64 όσο και των νέων αποφοίτων ηλικίας 25 – 34 απέχοντας αρκετές μονάδες από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών αυξάνει τις πιθανότητες απασχόλησης σε σύγκριση με τις πιθανότητες των κατόχων πρώτου πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως επίσης και η κατοχή διδακτορικού τίτλου.

Οι επιλογές των φοιτητών

Επιπρόσθετα, όπως τονίζεται στην έκθεση, στην Ελλάδα, οι περισσότεροι φοιτητές επιλέγουν τις επιστήμες της μηχανικής, των κατασκευών και της δόμησης, ενώ στη δεύτερη θέση, σε αντίθεση με το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έρχονται οι επιστήμες της διοίκησης επιχειρήσεων και οι νομικές σπουδές. Οι τέχνες και οι ανθρωπιστικές επιστήμες αποτελούν την τρίτη επιλογή των Ελλήνων φοιτητών (τέταρτη επιλογή στην Ευρώπη) και ακολουθούν οι κοινωνικές επιστήμες, η δημοσιογραφία και η πληροφόρηση, οι φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και η στατιστική, οι επιστήμες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, η εκπαίδευση, οι γεωπονικές επιστήμες, η ιχθυοκαλλιέργεια και η κτηνιατρική, οι επιστήμες πληροφορικής και επικοινωνιακών συστημάτων καθώς και οι υπηρεσίες.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Σημαντικό ενδιαφέρουν, μεταξύ άλλων, καταγράφουν και τα συμπεράσματα της έκθεσης σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα οι οποίες και παρουσιάζονται ως πολλαπλές και πολυεπίπεδες καθότι από τις μελέτες που έχουν γίνει εξάγεται το συμπέρασμα ότι τα ιδρύματα βρίσκονται αντιμέτωπα με πλήθος προκλήσεων σε βραχυπρόθεσμο και μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα αναφοράς… Ιδιαίτερη, επίσης, σημασία έχει το γεγονός πως σύμφωνα με την έκθεση «περίπου 1,5 δισεκατομμύρια μαθητές και φοιτητές δεν μπορούσαν ή και δεν μπορούν ακόμη να έχουν φυσική παρουσία στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των χωρών τους (λόγω των περιοριστικών μέτρων)», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Νέα ψηφιακή εποχή και εκπαιδευτική διαδικασία

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα όσα αναφέρονται στην έκθεση σχετικά με την αποτύπωση της σημασίας και του βαθμού αξιοποίησης της τεχνολογίας στην εκπαιδευτική διαδικασία καθότι, όπως τονίζεται, η πλήρης αξιοποίηση της τεχνολογίας δεν εξαντλείται μόνο στην ανάρτηση των παρουσιάσεων από κάθε διάλεξη σε μια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και στη μετάδοση ενός μαθήματος αλλά περιλαμβάνει ουσιαστικότερες αλλαγές, όπως για παράδειγμα ο επανασχεδιασμός των μαθησιακών αντικειμένων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου