ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Υπουλη, εκτός της έμφυλης, η κρυφή βία

υπουλη-εκτός-της-έμφυλης-η-κρυφή-βία-256012

Του Τάσου Γ. Καπουρνιώτη,

Αρχιτέκτονα

e-mail: [email protected]

Ως άτομο, αλλά και Αρχιτέκτονας ασχολούμαι –παρατηρώ οτιδήποτε έχει να κάνει με την αισθητική (γενική έννοια με πολλές παραμέτρους) του κάθε τι ζωντανού ή άψυχου που υπάρχει- δραστηριοποιείται και επηρεάζει την καθημερινότητά μας.

Στο πλαίσιο αυτό, παρατηρώ τις διάφορες συμπεριφορές ενεργές – παθητικές συνανθρώπων μου, πολλές φορές και δικές μου που με βάζουν σε σκέψεις, προκαλώντας μου ερεθίσματα, τα συμπεράσματα των οποίων μεταφέρω και περιγράφω στις επιστολές μου.

Αυτά για Αρχή.. την φορά αυτή θα κλέψω από τον χρόνο σας για να αναφερθώ σε μια από τις πολλές εκφάνσεις (δυστυχώς παθητική) της ΓΥΝΑΙΚΑΣ σε όλα αυτά.

Αφορμή πήρα από την ημέρα της 25ης Νοεμβρίου, που κάθε χρόνο αφιερώνεται παγκόσμια στην αποτροπή της ύπαρξης ΕΜΦΥΛΗΣ Ανδρικής ΒΙΑΣ στην κακοποίηση της Γυναίκας.

Ακούμε ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ, ξέρουμε όμως περί τίνος πρόκειται;

Επικράτησε να περιλαμβάνει οποιαδήποτε επιβλαβή πράξη κατά της αξιοπρέπειας και της ακεραιότητας των Γυναικών που την υφίστανται.

Ακόμη και οι απειλές διάπραξης τέτοιων πράξεων, ο εξαναγκασμός ή η στέρηση της ελευθερίας, αποτελούν αποτελέσματα ΕΜΦΥΛΗΣ ΒΙΑΣ.

Σε γενικές γραμμές ΕΜΦΥΛΟ είναι ότι αφορά το κάθε φύλο, Γυναικείο, Ανδρικό, αλλά και εκείνο το οποίο περιλαμβάνει άτομα που δεν ταυτίζονται με όλα τα χαρακτηριστικά του φύλου που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση, ορισμένα εκ τον οποίων είναι ΤΡΑΝΣ ή άτομα με ασαφή ταυτότητα φύλου.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως ΕΜΦΥΛΟ είναι ένα ενστικτώδες κληρονομικό απομεινάρι της πρωτόγονης ύπαρξης του ανθρώπου, που παρ’ όλη την εξέλιξη του είδους κάτω από έλλειψη ΠΑΙΔΕΙΑΣ εξακολουθεί να υφίσταται με επακόλουθο θλιβερά αποτελέσματα, ακόμη και θανάτους.

Έτσι σε μια κοινωνία σε κρίση, ο σεβασμός στο πρόσωπο χάνεται και στη θέση του μπαίνουν υπερισχύοντας (αν και όντας μειονότητα) οι ΕΜΦΥΛΕΣ κατηγοριοποιήσεις που αμφισβητούν και ισοπεδώνουν την ιδιαίτερη και μοναδική υπόσταση του κάθε ανθρώπου.

Στην επιστολή θα γίνει λόγος για το πώς της ΕΜΦΥΛΗΣ Ανδρικής βίας.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως είναι ΠΑΡΑΓΩΓΟ της δύναμης αλλά και σκέψης, από άτομα με ιδιαίτερα διαμορφωμένο χαρακτήρα και εμφανίζεται τόσο σε ιδιωτικό όσο και σε δημόσιο χώρο (Σπίτι, Εργασία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ), στρεφόμενο εναντίον της θέλησης του ατόμου τις περισσότερες φορές του αντίθετου φύλου.

Η συγκεκριμένη βία εμφανίζεται και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις(εκτός οικογένειας), με την χρήση υπαρκτής ή υποτιθέμενης δύναμης – εξουσίας και χρησιμοποιείται ως μέσο- τρόπος άσκησης κοινωνικού ελέγχου, τιμωρίας και σωφρονισμού των ατόμων που την υφίστανται.

Εδώ θα αναφέρω και την ΕΜΦΥΛΗ μορφή βίας, εκείνη που προέρχεται από παράταιρα αντίστοιχα διαμορφωμένους Γυναικείους χαρακτήρες, όπως με έντονη σεξουαλική πρόκληση βασική αιτία δέσμευσης – εξάρτησης, με παράλογες διεκδίκησης, με ενοχλητική παραξενιά, αλλά και με εγωιστική αντίθεση, καθώς και με επίμονη γκρίνια.

Την αναφέρω γιατί δεν την θεωρώ αμέτοχη της εκάστοτε εμφανιζόμενης ανδρικής.

Τελικά το συμπέρασμα είναι πως, οι πάσης προέλευσης ΕΜΦΥΛΕΣ βίες είναι αποτελέσματα εσφαλμένης ΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και κατά συνέπεια διαμόρφωσης ιδιαίτερων χαρακτήρων αποτελέσματα συνήθως της επήρειας εσφαλμένων αντιδεοντολογικών, αλλά και αναχρονιστικών συνθηκών διαβίωσης.

Θέλετε να βρούμε μαζί την αιτία… αυτής της Βίας;

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ… Αποτελεί το πρώτο σχολείο της ζωής.

Σκοπός της η δημιουργία ενός υγιούς και ηθικού (από άποψη συμπεριφοράς) περιβάλλοντος, όπου θα ζήσουν ευτυχισμένα όλα τα μέλη της.

Μέσα σ’ αυτήν ο κάθε άνθρωπος, κυρίως στην παιδική ηλικία, ζώντας τη σιγουριά της απλής καθημερινότητας, μιμείται- διδάσκεται τον Πολιτισμό, αποβάλλοντας τα ενστικτώδη κατάλοιπα αυτά που θα μπορούσαν να δράσουν σαν βίαια ΕΜΦΥΛΑ.

Γνωρίζει σε γενικές γραμμές τις αξίες, τις κοινωνικές αρετές, αποκτά γνώσεις και λύνει τις απορίες του, διαμορφώνοντας χαρακτήρα, έτοιμος να ενταχθεί στην ευρύτερη κοινωνία.

Όμως πολλές φορές η οικογένεια μεταμορφώνεται σε κάτι που γεννάει ψυχοπαθολογικές προσωπικότητες.

Η συμπεριφορά του ενός γονιού προς τον άλλον καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που διαμορφώνει πρώτα σαν παιδί και στην συνέχεια σαν ενήλικας τις πεποιθήσεις του, σχετικά με το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται γενικά στο αντίθετο φύλο και ιδιαίτερα όταν δημιουργήσει οικογένεια.

Αν έχει γίνει αποδέκτης (από τον πατέρα) αντίστοιχης αδιαφορίας, ταπείνωσης, αποκλεισμού, παρενόχλησης, βασανισμού, είναι αρκετά πιθανό αυτό να προκαλέσει, μια αρνητική νοοτροπία αργότερα στη ζωή του, έχοντας περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε επιθετικό ενήλικα.

Από την άλλη υπάρχουν ακόμη νουθεσίες για την ανωτερότητα του αρσενικού που παρά την εξέλιξη εξακολουθούν να υφίστανται.

ΠΑΙΔΕΙΑ… Ενας τόσο ηχητικά εύκολος, μα τόσο δυσπρόσιτος στην πράξη όρος(ηθική, ειλικρίνεια, ακεραιότητα χαρακτήρα, αίσθηση του δικαίου, αφοσίωση, επαγγελματισμός, υπευθυνότητα, κτλ.).

Ξεκινάει από την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και από κάποια στιγμή συμβαδίζει (θα έπρεπε!…) με την ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (θεωρητική διδασκαλία, επίδειξη, ανάθεση εργασιών, πρακτική εξάσκηση, κτλ.), που όμως χωρίς αυτή μοιάζει με δέντρο χωρίς κορμό (κλεμμένο).

Η ΠΑΙΔΕΙΑ διδάσκει σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, αλλά και στην δικαιοσύνη, το χέρι του ανθρώπου που έχει γαλουχηθεί με τα ιδανικά της ΠΑΙΔΕΙΑΣ δεν οπλίζεται ποτέ για να επιτεθεί, δίνει αξία στην ανθρώπινη ζωή, την τιμά, τη σέβεται και την υπερασπίζεται.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ όμως με το πέρασμα του χρόνου εξελισσόμενη σε πιο τεχνοκρατική, παραμέλησε την εμπέδωση των Αρχών της ΠΑΙΔΕΙΑΣ και χρηστικά κατέληξε να χρησιμοποιείται για χειραγώγηση ικανών επαγγελματιών.

Από την άλλη, η ΠΑΙΔΕΙΑ δέχεται επιρροές θετικές, αλλά και αρνητικές από το απόλυτο επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας το Διαδίκτυο (Internet)!…, με επέκταση στα λεγόμενα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ή αλλιώς Social Media) όπως και για μεγάλο αναγκαστικό ποσοστό από αυτά που πλασάρουν επηρεάζοντας… τα διάφορα ΜΜΕ.

Οι παράγοντες αυτοί διαμέσου των δυνατοτήτων της διαρκούς και άμεσης παρουσίας τους όσο και αν ακούγεται θλιβερό και απαισιόδοξο, παρεμβαίνουν στην ΠΑΙΔΕΙΑ δημιουργώντας αίολους χαρακτήρες.

Ημέρα 25η Νοεμβρίου αναφοράς στην κακοποίηση της ΓΥΝΑΙΚΑΣ…

Την πολύτιμη αυτή ύπαρξη και ταυτόχρονα παράγοντα ζωής, την ΓΥΝΑΙΚΑ!… κάποιοι ξεδιάντροπα την εκμεταλλεύονται, την υποτιμούν και την μετατρέπουν σε αντικείμενο αισχρού θεάματος ξεφτιλίζοντας τα πάντα που την αφορούν.

Αναφέρομαι σε ριάλιτι τύπου Bachelor…, Big Brother…, Διάφορα Σίριαλ…, Διαφημιστικές καμπάνιες, κλπ.

Η αφαίρεση της ζωής όπως και η δηλωμένη κακοποίηση ΝΑΙ!..είναι απαράδεκτη, κατακριτέα… γιατί αφαιρεί την ΥΠΑΡΞΗ ή την κακοποιεί, την βασανίζει και πρέπει να εκλείψει.

Όμως υπάρχει και η άλλη εκείνη, η πνευματική δολοφονία η βελούδινη κακοποίηση, που είναι ο εξευτελισμός χάριν θεάματος της αξιοπρέπειας και της ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ υπόστασης.

Γίνεται αναφορά στην ΕΜΦΥΛΗ Βία, αλλά αγνοείται ο εξευτελισμός της προσωπικότητας, που οδηγεί διαμέσου της σεξουαλικής εφήμερης παραπλάνησης στην εξόντωση χαρακτήρων.

Μια εξόντωση που επηρεάζει διαμέσου της μίμησης πλήθος Γυναικών, καταστρέφοντας ζωές και κατ’ επέκταση οικογένειες.

Την εποχή που κάποιοι αντιτίθενται σε παράγοντες προστασίας της υγείας υποστηρίζοντας πως επηρεάζεται η ελευθερία επιλογής τους, είναι παράδοξο που δεν υπάρχει αντίδραση στην αλλοίωση της ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ παρουσίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου