ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Βραβεύθηκαν γιατί απέτυχαν!

βραβεύθηκαν-γιατί-απέτυχαν-277308

Του Γιάννη Ν. Καλαντζή, yanniskalan47gmail.com

Στο τέλος κρίνονται απαξάπαντες. Από τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε ο υιός στον ασθενή πατέρα μέχρι τον πολιτικό, ο οποίος υποσχέθηκε να υπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο ανιδιοτελώς και ολοψύχως. Τα μικρά λάθη συγχωρούνται, όταν δεν δημιουργούν προβλήματα στον συνάνθρωπο και δεν επηρεάζουν δυσμενώς την τάξη των πραγμάτων. Ωσαύτως, οι ψευδείς κατηγορίες παραβλέπονται, όταν δεν αλλοιώνουν την πραγματικότητα, δεν θίγουν υπολήψεις.

Η εσκεμμένη, όμως, παραποίηση-αλλοίωση στοιχείων, η απόκρυψη της αλήθειας, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα λάθη, σε αθέμιτες συνεργασίες, σε αθέτηση υποσχέσεων, εν τέλει, στον πολιτικό φανατισμό. Τις μεθόδους αυτές μετέρχονται, «κατ’ έθος», πολιτικοί άνδρες και κόμματα, προκειμένου να «μειώσουν» τον αντίπαλο, αδιαφορώντας για πιθανές δυσάρεστες ή ολέθριες συνέπειες.

Αλησμόνητες είναι οι πράξεις κάποιων, εκείνες που οδήγησαν, παλαιότερα, τη χώρα στα μνημόνια και στην ολοσχερή, παραλίγο, καταστροφή της, πριν από πέντε χρόνια. Την τελευταία στιγμή κυριάρχησε η λογική, αλλά δεν αποφεύχθηκε ο τραγέλαφος. Οι υπαίτιοι των ιστορικών, τραγικών λαθών… βραβεύτηκαν από γνωστούς οργανισμούς ευρωπαϊκών κρατών και το ευχαριστήθηκαν κιόλας!

Κι όμως, τη στιγμή της επιβράβευσης της αποτυχίας, εμπαιγμού επακόλουθο, ο απελπισμένος Ελληνας την προσπέρασε, δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή. Προφανώς, ο αιφνιδιασμός και η έκπληξη στο άκουσμα των ανήκουστων, μοιραίων αποφάσεων και λαθών της συνεργατικής δυάδος, που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας, δεν επέτρεψαν λογική ανάλυσή τους, γι’ αυτό και η μηδενική αντίδρασή του.

Ηταν 22 Απριλίου 2010, που ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανήγγειλε από το Καστελλόριζο την πτώχευση της Ελλάδος και ζήτησε από τους Ευρωπαίους να σώσουν τους Ελληνες. Αρχιζε η εποχή των Μνημονίων. Υπενθυμίζεται, ότι επτά μήνες νωρίτερα (Σεπτέμβριος 2009) είχε κερδίσει, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, τις βουλευτικές εκλογές με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Ύστερα ήρθε η… επιβράβευση. Τον Οκτώβριο 2010, το γερμανικό κοινοβούλιο απένειμε στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου βραβείο υπό τον τίτλο: «Η Δύναμη της Αλήθειας»!

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε για να τιμηθεί του ανδρός η προσπάθεια, «να αποτρέψει την πτώχευση του ελληνικού κράτους». Η αλήθεια είναι, ότι οι Γερμανοί βράβευσαν τον ΓΑΠ για το τόλμημά του να αναγγείλει την πτώχευση της Ελλάδος και όχι για τις ανύπαρκτες προσπάθειές του να αποτρέψει τη χρεωκοπία της, όπως ειρωνικά ισχυρίστηκαν την ώρα της βράβευσής του!

Δυστυχώς, ο Παπανδρέου δεν αντιλήφθηκε την ειρωνεία των Γερμανών (ή την κατάλαβε και έκανε το κορόιδο;) και δέχθηκε να τον «βραβεύσουν». Ενα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο 2011, η οικονομία της χώρας κατρακύλησε στα τάρταρα και ο Γιώργος παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία…

Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε προσφάτως με τον κ. Τσίπρα. Τον Ιανουάριο του 2015 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκμεταλλευόμενος την επικείμενη, τότε, εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, προκάλεσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Στην προεκλογική περίοδο υποσχέθηκε απεμπόληση του ευρώ και «σχίσιμο των μνημονίων», χρησιμοποιώντας συνθήματα κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. (Υποσχέσεις σχεδόν παρόμοιες με εκείνες του Ανδρέα Παπανδρέου πριν από τις εκλογές το 1981, που παραμέλησε!). Ο ΣΥΡΙΖΑ επρώτευσε στην εκλογική διαδικασία, ο Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός και σχημάτισε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ(!), το κόμμα-ρετάλι της ακροδεξιάς.

Οι δυο αρχηγοί, πιασμένοι χέρι χέρι, πανηγύρισαν τη νίκη, αλλά μέσα στη χαρά ποσώς νοιάστηκαν για την καταιγίδα, που κατέφθανε. Στο τέλος του α΄ εξαμήνου της διακυβέρνησης από τους επιπόλαιους ερασιτέχνες της πολιτικής, η χώρα υπέκυψε στον οικονομικό όλεθρο και έβαλε λουκέτο. Ακολούθησε επιβολή νέων οικονομικών μέτρων (3ο Μνημόνιο), κάτι που δεν θα επέβαλλαν οι εταίροι μας εάν δεν είχε συμβεί η πολιτική αλλαγή. Και, επειδή ο… Ελληνας ζυγό δεν υπομένει, οι κυβερνητικοί Συριζαίοι, ως νταήδες άλλων εποχών, αντέδρασαν στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων. Με το βλέμμα στην έξοδο από την Ενωση (Grexit), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη γνώμη του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα! Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι.

Ιδού το πειστήριο του… εγκλήματος, το ψηφοδέλτιο, μορφής μοναδικής και θεοπτύστου, για να το πληροφορηθούν οι ανίδεοι αναγνώστες:

[«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ΕUROGROUP της 25.06.2015 και αποτελείται από δυο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται “Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού” και το δεύτερο “Προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους». Στη δεξιά στήλη: «ΔΕΝ ΕΓΚΡΊΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ» και «ΕΓΚΡΊΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ»]. Ολη η σχιζοφρένεια σε ένα χαρτί μεγέθους μισού Α4. Η ετυμηγορία του υπνωτισμένου λαού: 63%(!), που σήμαινε έξοδο από το ευρώ!

Την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα ο Τσίπρας, μέσα σε πολωμένο κλίμα, στήριξε το «Όχι» με τρία διαγγέλματα! Ηθελε μια καθαρή νίκη, γιατί πίστευε πως ένα θριαμβευτικό «Όχι» θα ανάγκαζε τις αγορές και τους εταίρους να υποχωρήσουν. Απόδειξη ότι αγνοούσε τελείως ο… λαοφιλής ηγέτης πώς λειτουργούν οι αγορές, η Ευρωζώνη, οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί. Εχασε, όμως, το δρόμο και την άγνοια τη βάπτισε «αυταπάτη»!

Ακολούθησε η περιώνυμη 17ωρη συνεδρίαση των Ευρωπαίων εταίρων μας στις Βρυξέλλες με τον οιηματία κυβερνήτη της Ελλάδος και τους λοιπούς Ελληνες πολιτικούς αρχηγούς, στην οποία ο Τσίπρας επείσθη(;) να κάνει την «κωλοτούμπα». Ευτυχώς!

Αλλά και αυτή η υπόθεση εξελίχθηκε σε τραγέλαφο, είχαμε και εδώ βράβευση της… αποτυχίας. Το γαλλικό περιοδικό Politique Internationale στις 22/11/2017 «βράβευσε» τον κ. Αλέξη για το «πολιτικό του σθένος». Τον «βράβευσε» για την περιώνυμη «κωλοτούμπα»!

Για να μην ξεχνιόμαστε: Ψευδολόγος ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου, πρωθυπουργός της χώρας από το 1981. Στις 15/3/84 είχε δηλώσει: «Η συμπεριφορά του κ. Καραμανλή στερεώνει τους δημοκρατικούς θεσμούς. Η μεταξύ μας συνεργασία αποδίδει θετικά για τον τόπο. Θα υποστηρίξω επανεκλογή του (ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας) το Μάη του 1985». Μετά από ένα χρόνο, στις 2/4/85, ο «θεός σχωρές’ τον» εψεύσθη, δηλώνοντας στον ελληνικό λαό, από τηλεοράσεως: «Ουδέποτε είπα ότι θα υποστηρίξω επανεκλογή του Καραμανλή το Μάη του 1985»(!). Τότε εγέλασεν και το ποικιλόχρουν ερίφιον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου