ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Από τα «εγκλήματα πάθους» στη γυναικοκτονία

από-τα-εγκλήματα-πάθους-στη-γυναικο-291313

Της Μαρίας Καραγιάννη,

Συντονίστριας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων της Νέας Δημοκρατίας

Αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί ότι από το 2019 έως το 2021 η κοινωνία μας άλλαξε σε πάρα πολλές πτυχές της καθημερινότητας αλλά και ως προς το «αγκάθι» που λέγεται βία κατά των γυναικών.

Οι τίτλοι των εφημερίδων στη χώρα μας για εγκλήματα με θύματα γυναίκες έπαψαν πια να είναι «έγκλημα τιμής» ή «έγκλημα πάθους» και πλέον όλοι γύρω μας το λένε με το «όνομά» του, ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ.

Αφού αναφερόμαστε σε θύματα που στοχοποιήθηκαν λόγω ενός χαρακτηριστικού τους.

Οτι ήταν γυναίκες.

Η 25η Νοέμβρη είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών και αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε τα σημαντικά που έγιναν την τελευταία διετία από την Κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη αλλά και τα πολύ σημαντικά που πρέπει να γίνουν ακόμα, τόσο σε κυβερνητικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό, για να μηδενίσουμε τους αριθμούς της ντροπής και να πούμε ότι πραγματικά καταφέραμε ως ελληνική κοινωνία την επίτευξη της πολυπόθητης ισότητας τον φύλων.

Η βία κατά των γυναικών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για το ανθρώπινο είδος, ένα σημάδι ντροπής για όλες τις κοινωνίες παγκοσμίως και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα ζητήματα παράβασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λαμβάνει χώρα καθημερινά σε όλο τον κόσμο.

Ηδη από τον Ιούνιο του 2020 ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει για μια ακόμη πανδημία, εκτός από αυτή του κορονοϊού, αυτή της παγκόσμιας αύξησης των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Δυστυχώς, η απαραίτητη για υγειονομικούς σκοπούς, «καραντίνα» έφερε όντως αύξηση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και στην χώρα μας, όπως ορθά είχε προειδοποιήσει ο ΟΗΕ.

Σύμφωνα με Ετήσια Έκθεση για τη βία κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την περίοδο από 01/11/2019 έως 31/10/2020, 4.872 γυναίκες έπεσαν θύματα βίας πολλαπλών διακρίσεων (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, οικονομική βία κ.α.). Δηλαδή 701 περισσότερες γυναίκες από το 2019 και 1057 περισσότερες από το 2018.

Οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο του 2020, στην αρχή της καραντίνας, έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325. Οι επικρατέστερες μορφές βίας κατά των γυναικών και τους δύο μήνες αναφοράς υπήρξε η ενδοοικογενειακή βία με σχεδόν 84%. Ενώ οι εισαγωγές σε δομές φιλοξενίας ανήλθαν κατά την περίοδο αναφοράς στις 19.

Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έμεινε στα λόγια. Προχώρησε σε ουσιαστικές πράξεις, νομοθετήματα και δράσεις για τη μείωση των αριθμών της «σκιώδους πανδημίας» όπως χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Αρχικά για πρώτη φορά στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2021 η μέχρι πρότινος Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Συρεγγέλα Μαρία έλαβε τη θέση της υφυπουργού Εργασίας αρμόδιας για τη δημογραφική πολιτική και την Οικογένεια. Δημιουργώντας έτσι μια υπουργική θέση η οποία δεν υπήρχε στο παρελθόν, δίνοντας έτσι ένα σαφέστατο μήνυμα για τη βαρύτητα που δίνει στα θέματα Ισότητας των Φύλων η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Μέσα σε μόλις δύο έτη η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να κάνει τόσα πολλά μα και τόσο απαραίτητα. Ξεκινώντας με την πρόσφατη αυστηροποίηση των ποινών για τις ανθρωποκτονίες, για αδικήματα προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στον εργασιακό χώρο, για περιστατικά αιμομιξίας, για εγκλήματα κατά της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας και της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ανηλίκων, αλλά και για περιστατικά βίας σε χώρους εργασίας. Μετατρέποντας την ισόβια κάθειρξη σε μοναδική ποινή για εγκλήματα ανθρωποκτονίας και θανατηφόρου βιασμού.

Η κυβέρνηση προχώρησε επίσης στη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ισότητας των Φύλων και259 Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας (ΔΕΠΙΣ) σε όλη τη χώρα, την ώρα που επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν μόλις 27.

Για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των γυναικών που έχουν πέσειθύματα βίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Ταυτόχρονα εν μέσω πανδημίας επικοινώνησε την καμπάνια «Μένουμε σπίτι, αλλά δεν Μένουμε Σιωπηλές», παροτρύνοντας τα θύματα βίας να μιλήσουν ανοιχτά για την βία που τους ασκούταν, επι το πλείστο από τον σύντροφο τους, στη διάρκεια της καραντίνας. Παράλληλα όλες οι δομές φιλοξενίας παρέμειναν ανοιχτές για να υποδέχονται τα επείγοντα περιστατικά σε ασφαλή καταλύματα, εξασφαλίζοντάς τους δωρεάν σίτιση και στέγαση αλλά και ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας από τον COVID-19 και τους επιβεβλημένους κανόνες υγιεινής. Επιπροσθέτως, εξασφαλίστηκε εγκαίρως η βιωσιμότητα του δικτύου των δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ, μέσω της παράτασης της χρηματοδότησής τους μέχρι και το τέλος του 2023 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους και να μην μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, όπως έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα οι παρατάσεις γίνονταν αφού είχε τελειώσει το πρόγραμμα…

Αλλά και οι γραμμές υποστήριξης παρέμειναν διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του lock down παρέχοντας υπηρεσίες σε θύματα βίας τόσο από Skype όσο και τηλεφωνικώς. Και επιτέλους από την 7η Ιουλίου 2019 προωθείται η οριζόντια εφαρμογή της Ισότητας των Φύλων και όλα τα Υπουργεία συνεργάζονται μεταξύ τους για τον κοινό αυτό σκοπό.

Τέλος, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη χώρα μας 43 Συμβουλευτικά Κέντρα τα οποία προσφέρουν καθημερινά υποστήριξη στις γυναίκες – θύματα βίας και τις βοηθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους σε νέες βάσεις.

Ολες αυτές οι αλλαγές και η πραγματική ενασχόληση με την πάταξη της βίας κατά των γυναικών και την επίτευξη της ισότητας, οφείλονται εξίσου στα τόσα θύματα που βγήκαν μπροστά το τελευταίο διάστημα και μίλησαν για το τραύμα τους ανοιχτά στην κοινωνία. Οφείλονται επίσης στο ότι πλέον μετά από χρόνια η κοινωνία μας είναι έτοιμη να ακούσει, χωρίς να κρίνει και οι κοινωνικοπολιτικές συνθήκες ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μιλήσουν χωρίς να φοβούνται μην τις χλευάσουν ή στιγματιστούν από την κοινωνία.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι μόνο στη «σκιώδη πανδημία» αλλά και στις πολλές ακόμα κρίσεις που διαχειρίστηκε (πανδημία, Έβρος Μάρτιος 2020, φυσικές καταστροφές, οικονομική κρίση της πανδημίας κ.α.) έχει δείξει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση με εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά, ορθή κριτική και ευήκοα ώτα.

Ομως δεν φτάνει μόνο το κυβερνητικό έργο.

Οφείλουμε οι ίδιοι ως άνθρωποι να βάλουμε ένα «φρένο» στη βία κατά των γυναικών.

Ξεκινώντας από τη δική μας «ευθύνη» απέναντι στο πρόβλημα.

Την επόμενη φορά λοιπόν, που θα πέσει στην αντίληψη μας ότι μια φίλη ή μια συγγενής κακοποιείται, οφείλουμε να τη βοηθήσουμε. Καλώντας στο 15900 την τηλεφωνική γραμμή SOS για γυναίκες θύματα βίας, εντελώς δωρεάν, 365 ημέρες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο.

Εχουν γίνει ήδη πολλά όμως πρέπει να γίνουν περισσότερα. Γιατί η κάθε γυναίκα στην κοινωνία του 2021 αξίζει να ζει ελεύθερη από φόβο, βία και καθημερινή ανασφάλεια. Καθώς μόνο τότε μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι ζούμε σε έναν δίκαιο και ισότιμο κόσμο.

Για την Κωνσταντίνα, για την Καρολάιν, για τη Γαρυφαλλιά, για τη Νεκταρία, για τη Δώρα, για τη Μόνικα, για τη Σταυρούλα, για τη Βασιλική, για την Ελένη, για την Αννίσα, για τη Μαρία.

Για τη γυναίκα της διπλανής πόρτας που οφείλουμε ως κοινωνία όχι να επιδιώξουμε να μην έχει την τύχη των προαναφερθεισών και να ζήσει για να πει την ιστορία της, αλλά να μη βιώσει κανενός είδους βία και να μην έχει να πει καμία τραγική ιστορία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου