ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Δεν είσαι μόνη

δεν-είσαι-μόνη-422848

Της Λίας Ρογγανάκη, Πρόεδρου Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Περπατούσε πάντα με γρήγορο βήμα , με το κεφάλι σκυφτό. Πήγαινε τα παιδιά στο σχολείο και στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις αποφεύγοντας συζητήσεις και οπτική επαφή με τον κόσμο . Προσπαθούσε να κρύψει τα σημάδια τόσο στην ψυχή ,όσο και στο σώμα της. Όσο και να πρόσεχε, πάντα αυτός έβρισκε ένα λόγο για να γίνει βίαιος και στη συνέχεια ακολουθούσε το ίδιο αφήγημα «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ζευγάρια και τα ξεπερνούν» , «χωρίς εμένα θα ήσουν ένα τίποτα», «αν φύγεις θα καταστραφείς».

Ο φόβος για την «επόμενη μέρα» ,το άγχος για τον κοινωνικό στιγματισμό, η ντροπή , η έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος, η οικονομική εξάρτηση από τον βίαιο άντρα, την αποθάρρυνε να κάνει το βήμα για να ξεφύγει από αυτή την χρόνια κακοποίηση. Από πού να ξεκινήσει , σε ποιον να μιλήσει, πώς θα τα καταφέρει, ένιωθε τόσο μόνη.

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ!

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, έχοντας επανειλημμένα δείξει την ιδιαίτερη ευαισθησία και την στήριξη του σε δράσεις για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας έδωσε παράταση στην χρηματοδότηση δύο ξενώνων φιλοξενίας και τριών κέντρων συμβουλευτικής υποστήριξης . Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Θεσσαλίας με την στήριξη του πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της έμφυλης επιδιώκοντας «να σπάσει τη σιωπή».

Τα Συμβουλευτικά κέντρα δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και προς όφελος πάντα των γυναικών και των παιδιών τους. Ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, νομικοί, παρέχουν ΔΩΡΕΑΝ υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής στις γυναίκες που απευθύνονται σε αυτά. Το σημαντικό είναι μια γυναίκα να νιώσει ασφαλής για να μιλήσει στους ανθρώπους αυτούς που έχουν γνώση και έχουν ταχθεί σε ένα σκοπό, την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Τα κέντρα μπορούν να βοηθήσουν μια γυναίκα που έχει ανάγκη, να οργανώσει ένα πλάνο διαφυγής από την βία, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική. Το εξειδικευμένο προσωπικό τους με εχεμύθεια θα την πληροφορήσει για τη σχετική νομοθεσία, τα δικαιώματα της, καθώς και για τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή καταγγελίας. Επιπρόσθετα σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως ο ΟΑΕΔ, θα την βοηθήσουν στην εξεύρεση εργασίας. Ενώ, όποτε αυτό απαιτείται, μπορούν να την παραπέμψουν ή και να την συνοδεύσουν σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, στο νοσοκομείο, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών .

Σκοπός των υπηρεσιών αυτών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών, η επανάκτηση της αυτοεκτίμησης τους και η ενθάρρυνση να «σπάσουν τη σιωπή» τους.Στα κέντρα συμβουλευτικής μπορείς να γράψεις την αρχή ενός τέλους ,του τέλους της κακοποίησης .

Επειδή η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που μας αφορά όλους, τα συμβουλευτικά κέντρα υλοποιούν Δράσεις Πρόληψης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Όλοι πρέπει να είμαστε ενήμεροι πως μπορούμε να βοηθήσουμε όταν μια γυναίκα μας έχει ανάγκη. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε στην προσπάθειά να βοηθήσουμε τις γυναίκες που κακοποιούνται, μας οδηγεί πιο κοντά σε μία κοινωνία που σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Εάν υποπτεύεσαι ότι κάποια γυναίκα υφίσταται βία δεν πρέπει να αδιαφορήσεις.Εάν δεν γνωρίζεις τι μπορείς να κάνεις για να την βοηθήσεις απευθύνσου σε ένα από τα συμβουλευτικά κέντρα για να ενημερωθείς.

Την διαδρομή προς την ελευθερία την κερδίζεις σιγά σιγά, Φαντάζει μεγάλος και δύσκολος ο δρόμος αλλά δεν είσαι μόνη. Αρκεί να αφήσεις τον φόβο πίσω σου ,να ζητήσεις βοήθεια απο μια δομή για να κερδίσεις μια ζωή που δεν θα ντρέπεσαι και δεν θα φοβάσαι να δείχνεις το πρόσωπό σου.

  • Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας -Ηρώων Πολυτεχνείου 22 -Τηλ: 24410- 71594, 24410- 77122 και 24410- 75141
  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Λάρισας –Γαληνού 4 Τηλ: 2410 535840
  • Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Τρικκαίων- Θεοδοσοπούλου και Τζουμαγιάς-Τηλ:24310-27943

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου