ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Από Μοναστήρι…μαντρί σκύλων!

από-μοναστήριμαντρί-σκύλων-503679

ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Κάτοικοι του χωριού και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ενοριακού Ναού έχουν προσφύγει στον εισαγγελέα

Κάποτε ήταν Μοναστήρι. Ο χώρος έσφυζε από πνευματική ζωή και κατάνυξη. Αναφέρομαι στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που βρίσκεται πάνω από την πηγή «Μάνα» της Πορταριάς, σε υψόμετρο 750 μέτρων. Κατά την περίοδο της Κατοχής, όλο το χωριό άδειαζε από κόσμο για το φόβο των Γερμανών Ναζί και μετακόμιζε στο βουνό σε σπηλιές και σε καλύβια. Κάποιες οικογένειες εύρισκαν στέγη και καταφύγιο στα κενά κελιά του εγκαταλειμμένου Μοναστηριού.

Την δεκαετία του 1950, η τότε Κοινότητα Πορταριάς παραχώρησε το Μοναστήρι με το Καθολικό (τον κεντρικό του ναό) και όλον τον περιβάλλοντα χώρο στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο γκρέμισε τα κελιά, διάνοιξε αυτοκινητόδρομο από τον Εθνικό δρόμο Βόλου-Πορταριάς – Ζαγοράς μέχρι το Μοναστήρι και έχτισε νέες εγκαταστάσεις για παιδικές κατασκηνώσεις («παιδικές εξοχές» τις έλεγαν τότε). Υπήρχαν δώδεκα μεγάλοι θάλαμοι φιλοξενίας των παιδιών, μαγειρεία, εστιατόρια, διοικητήριο, φυλάκιο, θάλαμοι προσωπικού και ό,τι άλλο χρειάζεται μια εγκατάσταση για να φιλοξενεί παιδιά, με επάρκεια και ασφάλεια.

Η παιδική αυτή κατασκήνωση λειτούργησε με επιτυχία μέχρι το 1974. Σε κάθε κατασκηνωτική περίοδο δέκα πέντε ημερών φιλοξενούνταν 220 παιδιά, ενώ το προσωπικό, που υπηρετούσε εκεί, ξεπερνούσε τα 50 άτομα. Το 1974 το Υπουργείο Παιδείας εγκατέλειψε την κατασκήνωση και την έκλεισε, με αποτέλεσμα να ρημάζουν τα κτίριά της, ενώ κάποιοι ασύδοτοι επιτήδειοι χρησιμοποιούσαν τους άδειους πλέον θαλάμους των παιδιών ως… στάβλους ζώων!

Το 1983 το Υπουργείο Παιδείας παραχώρησε τον χώρο για πέντε χρόνια στο Υπουργείο Πρόνοιας και ειδικότερα στο τότε Κοινωνικό Κέντρο Οικογένειας και Νεότητας (Κ.Κ.Ο.Ν.), προκειμένου να λειτουργήσουν εκεί πάλι οι κατασκηνώσεις (παιδικές εξοχές). Σύμφωνα με το Νόμο, το Διοικητικό Συμβούλιο της κατασκήνωσης αποτελούνταν από τον Κοινοτάρχη ως Πρόεδρο, έναν υπάλληλο της Κοινωνικής Πρόνοιας του Νομού Μαγνησίας ως Αντιπρόεδρο και ένα Κοινοτικό Σύμβουλο ως υπεύθυνο οικονομικών.

Το πρώτο τριμελές Διοικητικό Συμβούλιο ορίστηκε από τον τότε Νομάρχη Μαγνησίας με Πρόεδρο τον γράφοντα, Αντιπρόεδρο τον αείμνηστο Γιώργο Γκρίνια και την Κοινοτική Σύμβουλο κυρία Χρυσάνθη Γιακουμάκη ως υπεύθυνη οικονομικών. Παραλάβαμε μία ερειπωμένη κατασκήνωση. Οι θάλαμοι ήταν γεμάτοι από την κοπριά των ζώων. Συνηθισμένοι να κατασκευάζουμε έργα, ανασκουμπωθήκαμε και οργανώσαμε μια κατασκήνωση με προδιαγραφές ξενοδοχείου, έχοντας την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πρόνοιας. Η νέα κατασκήνωση λειτούργησε με αυτό το καθεστώς μέχρι το έτος 2001, οπότε και σταμάτησε. Έκτοτε τα εγκαταλειμμένα και πάλι κτίριά της λεηλατούνται από διαφόρους. Μέχρι και τις εξ αλουμινίου πόρτες και παράθυρα έβγαλαν για να τα πουλήσουν!

Το τραγικό και απαράδεκτο, όμως, είναι ότι κάποιοι, που θεωρούν εαυτούς φιλόζωους, έχουν μετατρέψει τους θαλάμους, που κάποτε στέγαζαν παιδιά, σε καταλύματα αδέσποτων σκύλων. Δεκάδες ζώα κλεισμένα – φυλακισμένα – θα έλεγα, εκεί που έτρωγαν ή κοιμούνταν παιδιά. ΕΛΕΟΣ! Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιτέλους, λίγος σεβασμός στον αγιασμένο χώρο του Καθολικού της παλαιάς Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού δεν έπρεπε να υπάρχει; Δεν γνωρίζω ποιος έδωσε άδεια να εγκατασταθούν εκεί τα αδέσποτα, αλλά όποιος το έκανε, διέπραξε μεγάλο σφάλμα και καλό είναι να διορθωθεί αμέσως. Ασφαλώς και τα ζώα πλάσματα του Θεού είναι και χρήζουν φροντίδας και προστασίας, αλλά εν προκειμένω οι συναφείς δράσεις πρέπει να γίνονται με διάκριση και σε χώρους κατάλληλους και για τα ίδια τα ζώα.

Στις 29 Αυγούστου κάθε χρόνο τελούνται στο Καθολικό της παλαιάς Μονής Αρτοκλασία και Θεία Λειτουργία εις ευλαβή μνήμην της αποτομής της κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Εφέτος αντί για χορωδία Ιεροψαλτών θα υπάρχει χορωδία σκύλων (!), από τους παρακείμενους θαλάμους της πρώην παιδικής κατασκήνωσης, αν μέχρι τότε δεν έχουν μεταφερθεί σε άλλον χώρο τα αδέσποτα ζώα που σιτίζονται εκεί. Επιτέλους, υπάρχουν όρια, αλλά και ιερά και όσια, στα οποία οφείλεται σεβασμός.

Κάτοικοι της Πορταριάς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ενοριακού Ναού, έχουν προσφύγει στον εισαγγελέα ζητώντας να παρέμβει για την απομάκρυνση των ζώων από τον χώρο της παλαιάς κατασκήνωσης και της Μονής. Είμαι βέβαιος ότι η Εισαγγελική Αρχή θα πράξει τα κατά νόμον δέοντα και όλοι ελπίζουμε κι ευχόμαστε να έχει αίσιο τέλος αυτή η περιπέτεια της παλαιάς Παιδικής Εξοχής και της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.

Tου Βασίλη Κοντορίζου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου