ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η Ανάσταση Του Κυρίου και η προδοσία του Ιούδα

η-ανάσταση-του-κυρίου-και-η-προδοσία-το-597855

Του Δημήτρη Αντωνίου, καθηγητή Αγγλικής Β.Α., κατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

Για την Ανάσταση του Κυρίου Χριστού έχουν γραφεί εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια βιβλία κατά τη διάρκεια των δύο χιλιάδων και πλέον ετών από τη Σταύρωση και την Ανάστασή Του.

Ωστόσο, όσον αφορά στον Ιούδα και την προδοσία, πρέπει να έχουν γραφτεί ελάχιστα. Με την ευκαιρία της Ανάστασης και την Εβδομάδα των Παθών που προηγήθηκε, ας κάνουμε μία ανασκόπηση και ας ασχοληθούμε για λίγο, τι σημαίνει προδοσία και με ποια μορφή εμφανίζεται μεταξύ των ανθρώπων.

Ο μεγάλος Σαίξπηρ, στην περίφημη τραγωδία του Άμλετ, παρουσιάζει την προδοσία ως γυναίκα λέγοντας: «Frailtythy name is woman», το οποίο σημαίνει: Προδοσία, το όνομά σου είναι γυναίκα. Βεβαίως, σε καμία περίπτωση οι προδοσίες δεν διαπράττονται μόνο από γυναίκες. Ο Σαίξπηρ, ή μάλλον ο Άμλετος του Σαίξπηρ, στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρεται στη μητέρα του, η οποία δηλητηρίασε τον πατέρα του Άμλετο και παντρεύτηκε τον αδελφό του αντρός της, τον οποίο ο Άμλετος περιγράφει ως σάτυρο σε σχέση με τον πατέρα του που τον περιγράφει ως τον Υπερίωνα. Η περίπτωση του Ιούδα, όχι μόνο δεν ήταν γυναίκα, αλλά ήταν ένας από τους Αποστόλους του Ιησού. Συνεπώς η προδοσία δεν είναι «προνόμιο» των γυναικών, αλλά ακριβώς το αντίθετο είναι αληθές, διότι ιστορικά οι άνδρες είχαν πάντα το προνόμιο της εξουσίας και προδοσίας, διότι προδοσία χωρίς εξουσία δεν υπάρχει.

Η προδοσία έχει άμεση συγγένεια με τη φιλία, την εμπιστοσύνη, τη συγγένεια, το συμφέρον, την ιδιοτέλεια, τη ζήλια, τη ζηλοφθονία, τη μισαλλοδοξία και φυσικά την εκμετάλλευση.

Ο Ιούδας εκμεταλλεύεται την ιδιότητά του ως μαθητής του Χριστού και τον πρόδωσε για τα τριάκοντα αργύρια! Άλλοι, χρησιμοποιούν το επάγγελμά τους και τη δύναμη της γνώσης και εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους οι οποίοι τους εμπιστεύονται, διαπράττοντας το θανάσιμο έγκλημα της προδοσίας. Ουκ έστι τέλος των επαγγελματιών που προδίδουν χάριν του χρήματος τους όρκους του επαγγέλματός τους.

Η περίπτωση του οίκου ευγηρίας στην Κρήτη που συγκλόνισε το πανελλήνιο με την εκμετάλλευση των γερόντων, είναι μία άλλη περίπτωση εκμετάλλευσης και προδοσίας της εμπιστοσύνης που συγγενείς εμπιστεύτηκαν στο ίδρυμα την υγεία των αγαπημένων τους ανθρώπων και το ίδρυμα μετέτρεψε την εμπιστοσύνη σε χρηματιστήριο.

Ο διαχειριστής, ο λογιστής, ο διευθυντής, κλπ. μιας επιχείρησης, ο οποίος «μαγειρεύει» τα βιβλία και οδηγεί την επιχείρηση σε πτώχευση με σκοπό το ίδιον όφελος, δεν είναι λιγότερο ένοχος ή αμαρτωλός από τον Ιούδα τον Ισκαριώτη που πρόδωσε τον ίδιον τον Θεάνθρωπο και τον οδήγησε στην Σταύρωση.

Ο Ιούδας, μετά την προδοσία, και συνειδητοποιώντας τι έπραξε, τερμάτισε τη ζωή του δι’ απαγχονισμού. Οι σημερινοί προδότες πέφτουν σε μόνιμη κατάθλιψη και υποφέρουν απ’ αυτή την ψυχική ασθένεια μέχρι την τελευταία πνοή της ζωής τους.

Συμπερασματικά: ο Χριστός με τη Σταύρωσή του και την Ανάσταση, διαιώνισε την αγάπη μέσω της χριστιανοσύνης. Από την άλλη πλευρά, ο Ιούδας διαιώνισε την προδοσία, η οποία είναι μία από τις χειρότερες εγκληματικές πράξεις της ανθρωπότητας. Κακώς ο Μωυσής δεν συμπεριέλαβε στις εντολές του το ου προδώσεις.

Μιας και το Πάσχα σημαίνει αγάπη και συγχώρεση, ας συγχωρεθούν και οι προδότες και ας το βρουν από τον Θεό…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου