ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

5 Απριλίου: Πανελλήνια Ημέρα Προσφύγων

5-απριλίου-πανελλήνια-ημέρα-προσφύγων-643482

Του Πασχάλη Δήμου, εκπαιδευτικού

Από το 1994 η 5η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα των Προσφύγων. Η πρωτοβουλία ανήκε σε μια σειρά μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και το Γραφείο της Αθήνας της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Για την Ελλάδα η ημέρα αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι προσφυγικοί πληθυσμοί και οι εθνικές εκκαθαρίσεις αποτελούν τη βάση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Το έτος 1922 ενάμιση εκατομμύριο Ελληνες πρόσφυγες -όσοι επέζησαν από τις εθνικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε ο τούρκικος εθνικισμός- από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη ήρθαν πρόσφυγες στον ελεύθερο βαλκανικό νότο.

Ο Βόλος δέχτηκε το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, σε αναλογία περίπου 30% του πληθυσμού του, από τη μικρασιατική καταστροφή. Τα προσφυγικά κύματα ήταν τρία, το πρώτο τον Ιούνιο 1921, το δεύτερο το φθινόπωρο του 1922 και το τρίτο με τις ανταλλαγές των πληθυσμών το Σεπτέμβριο του 1924.

Στην περιοχή μας μια σειρά συλλόγων έχει ιδρυθεί ως πρωτοβουλία των 2ης και 3ης τρίτης, κυρίως, γενιάς προσφύγων από τη Νέα Ιωνία κι από τις αναζητήσεις ανθρώπων με κοινή καταγωγή και κοινά ενδιαφέροντα, για να διασώσουν και να προβάλλουν την πνευματική κληρονομιά των προγόνων τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού μικρασιατικού πολιτισμού.

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέα Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών «Μνήμες Προσφύγων» μαζί με την Ενωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας και τον Σύλλογο Καππαδοκών δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες και συντηρήθηκαν από πρόσφυγες και συνεχίζουν να διατηρούν τις μνήμες ζωντανές του ελληνικού μικρασιατικού πολιτισμού…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου