ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Παράλειψη άσκησης αντιρρήσεων κατά αναρτημένου δασικού χάρτη – Χάθηκαν όλα;

παράλειψη-άσκησης-αντιρρήσεων-κατά-α-660366

Της Σεβαστής – Μαρίας Καρακώστα, Δικηγόρου, Υπ. Δρ. Νομικής ΕΚΠΑ

Ενα από τα κεντρικά ζητήματα των ημερών που απασχολεί την τοπική κοινωνία της Μαγνησίας είναι αυτό της ανάρτησης του αναμορφωμένου δασικού χάρτη της περιοχής. Η έναρξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων έχει οριστεί στις 12 Μαρτίου. Ποιος έχει δικαίωμα να υποβάλει αντιρρήσεις; Εκείνοι μόνο οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν γεωτεμάχια στις περιοχές που εμπίπτουν στα αναμορφωμένα τμήματα του δασικού χάρτη. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια πάρα πολύ μικρή μερίδα δικαιούχων που θα έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητήσουν, με αυτόν τον τρόπο, τον δασικό χαρακτήρα που αποδίδεται στην ιδιοκτησία τους.

Κατόπιν των ανωτέρω, διευκρινίζεται ότι, εφόσον δεν συντρέχει η ως άνω προϋπόθεση, δηλαδή αν η ιδιοκτησία δεν υπάγεται σε αναμορφωμένο τμήμα του δασικού χάρτη, η υποβολή αντιρρήσεων κατά αυτού δεν είναι δυνατή από ιδιοκτήτη γης, που, για ποικίλους λόγους, δεν άσκησε τις αντιρρήσεις του, εντός της προθεσμίας που δόθηκε το 2017, όταν, για πρώτη φορά, αναρτήθηκε ο δασικός χάρτης της περιοχής.

Ομολογουμένως, πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών που αποκλείονται από την εν λόγω δυνατότητα, γεγονός που δυσχεραίνει τη θέση τους και αναφορικά με τη διαδικασία της κτηματογράφησης, ιδίως στην περιοχή του ανατολικού και ενός τμήματος του νοτίου Πηλίου. Ειδικότερα, ιδιοκτησίες των ανωτέρω περιοχών που χαρακτηρίστηκαν ως δασικές ήδη στην αρχική ανάρτηση του δασικού χάρτη της Μαγνησίας, αναρτήθηκαν ως τέτοιες και στο κτηματολόγιο. Κατά λογική ακολουθία, η μη άσκηση αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη δυσκολεύει τη θεμελίωση αντίστοιχης ένστασης ενώπιον του κτηματολογίου.

Ωστόσο, παραμένει ανοιχτή η δικαστική οδός ακόμη και για όποιον δεν άσκησε αντιρρήσεις κατά του αναρτημένου δασικού χάρτη. Κι αυτό διότι, κατά πάγια νομολογία, μόνη πράξη που προσβάλλεται δικαστικά είναι η κύρωση του δασικού χάρτη, εντός προθεσμίας εξήντα ημερών από τη δημοσίευσή του, και όχι η απόφαση της Επιτροπής επί των αντιρρήσεων. Ως εκ τούτου, μόνη βασική προϋπόθεση για τη δικαστική αμφισβήτηση του δασικού χαρακτήρα ορισμένης ιδιοκτησίας αποτελεί η δημοσίευση της πράξης κύρωσης του δασικού χάρτη και όχι η άσκηση αντιρρήσεων κατά αυτού, κατά το στάδιο της ανάρτησής του.

Επομένως, οποιοσδήποτε επιθυμεί να αμφισβητήσει τον δασικό χαρακτήρα της ιδιοκτησίας του, πρέπει να έχει υπόψιν του τα ακόλουθα. Εφόσον υπόκειται στη διαδικασία των αντιρρήσεων κατά του αναμορφωμένου δασικού χάρτη, να τις υποβάλει νομότυπα και εμπρόθεσμα. Εφόσον, όμως, δεν δικαιούται να υποβάλει αντιρρήσεις στο παρόν στάδιο, θα πρέπει να παρακολουθεί τη διαδικασία κύρωσης του δασικού χάρτη και την ημερομηνία δημοσίευσης της πράξης κύρωσής του, από την οποία αρχίζει η προθεσμία των εξήντα ημερών για να προσφύγει δικαστικά. Σημειώνεται ότι, στην τελευταία αυτή περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ιδιοκτησία να μην εντάσσεται σε τμήμα του μερικώς κυρωμένου δασικού χάρτη που ήδη διαθέτει η Μαγνησία, ο οποίος δεν είναι πλέον δυνατό να προσβληθεί δικαστικά, λόγω παρέλευσης της αντίστοιχης προθεσμίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου