ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΒΡΟΧΟΙΟΥ

πανδημια-βροχοιου-685220

Του Faris Nejad, κοινωνιολόγου, πολιτικού επιστήμονα, συγγραφέα

Γιατί να μπορεί κάποιος να με αναγκάσει να μη βραχώ; Είναι το σώμα μου και είναι δικαίωμά μου να αποφασίσω αν θέλω να βραχώ ή όχι.

Εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει να ακολουθήσει αυτό που λένε ή όχι, δεν είμαι πρόβατο, καταλαβαίνετε; Δεν είμαι τόσο ηλίθιος ώστε να ακούσω τις εντολές τους και να τρέξω να αγοράσω μια ομπρέλα μόνο και μόνο επειδή βρέχει. Ξέρετε πόσα χρήματα βγάζουν από αυτό; Ξέρετε ποιοι έχουν τις εταιρείες που παράγουν τις ομπρέλες και πόσο χαμηλά πληρώνουν τους εργάτες που εργάζονται τόσο σκληρά για την κατασκευή των ομπρελών; Ποιοι νομίζετε ότι φτιάχνουν τη βροχή εξαρχής; Φυσικά, αν δεν έβρεχε, κανείς δε θα βρεχόταν, κανείς δε θα μπορούσε να μας εκφοβίσει με το ενδεχόμενο της βροχής κι έτσι να μας οδηγήσουν να αγοράσουμε ομπρέλες.

Ο συμμαθητής του εξαδέλφου μου είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Εχει εργαστεί ως διευθυντής McDonalds μέχρι και στην πόλη όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της NASA για μερικά χρόνια και γνωρίζει όλα αυτά τα πράγματα. Είπε στον εξάδελφό μου τη γυμνή αλήθεια για όλα αυτά. Θέλουν να μας εντοπίζουν, να σημειώνουν πού βρισκόμαστε και να ξέρουν τι κάνουμε ανά πάσα στιγμή, όμως οι δορυφόροι τους δεν μας «βλέπουν» τις συννεφιασμένες μέρες. Ακόμα και αυτοί οι δορυφόροι τους, που είναι τόσο ακριβοί – κι έχουν αγοραστεί από τα χρήματά μας – δεν μπορούν να δουν μέσα από τα σύννεφα. Έτσι, η λύση που βρήκαν είναι να μας κάνουν περισσότερο ορατούς αναγκάζοντάς μας να μεταφέρουμε μια ομπρέλα παντού. Έτσι, όχι μόνο θα μπορούν να μας δουν κάτω από τις ομπρέλες μας, αλλά θα έχουν επίσης συνδέσει ένα μικροτσίπ και ποιος ξέρει τι άλλο, ίσως ακόμα και μια κάμερα πάνω τους. Η καλύτερη απόδειξη είναι ότι αυτές οι περίπλοκες ακριβές ομπρέλες είναι τόσο φθηνές για εμάς, ώστε να μπορούμε να τις αγοράσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε.

Θέτουν τη βροχή σε λειτουργία και μετά ξέρουν πού πηγαίνουμε, τι τρώμε, πότε ακριβώς δεν πληρώνουμε τους φόρους μας, πόσο συχνά πηγαίνουμε στην τουαλέτα, με ποιον μιλάμε, τα πάντα. Θέλουν να ξέρουν τι κάνει ο καθένας μας. Μπορεί να νομίζετε ότι δεν είστε σημαντικοί και μπορεί να έχετε δίκιο, όμως είστε σημαντικοί, όπως κι εγώ. Νομίζουν ότι είμαστε ηλίθιοι και δεν θα το συνειδητοποιήσουμε. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες. Όλοι οι πρόεδροι, οι βασιλιάδες, οι πρωθυπουργοί, όλοι είναι μέσα σ’ αυτό. Μας κρατούν απασχολημένους με συνοριακές διαφορές, ιστορικές συγκρούσεις, το περιβάλλον, την ανεργία, την έλλειψη στέγασης, την έλλειψη επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης κι όλα αυτά μόνο για να μπερδευτούμε και να αγοράσουμε ομπρέλες. Το χειρότερο είναι ότι όλοι μαζί είναι μέσα σε αυτό, μαζί και οι επιστήμονες. Όχι, δεν είναι ούτε αυτό το χειρότερο, το χειρότερο είναι ότι δεβρέχει ποτέ στα δικά τους σπίτια, ούτε στα μέρη όπου συναντιούνται κρυφά. Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν βρέχει μέσα σε κανένα κοινοβούλιο, όπου συναντιούνται και θεσπίζουν νόμους;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ωραίο να βραχεί κανείς, αλλά ο θείος του γείτονα μου, που έχει καντίνα στο τοπικό νοσοκομείο, γνωρίζει πολλά για αυτά τα πράγματα. Έχει δει πολλούς αρρώστους κι επίσης ακούει πολλά πράγματα που όλοι οι γιατροί, που βγάζουν τόσα χρήματα από αυτό, λένε ο ένας στον άλλο. Αυτοί οι άνθρωποι, μαζί με τα αφεντικά τους, δεν θα μπορούσαν ποτέ να έχουν τόσα πολλά αυτοκίνητα και βίλες, χωρίς όλητη βροχή που έχουν φτιάξει. Χωρίς τη βροχή, απλά κάθονται στα νοσοκομεία και τις κλινικές τους, στα τηλέφωνά τους, μιλώντας με τους φίλους τους ή τους φαρμακοποιούς/ φαρμακοβιομήχανους φίλους τους που είναι κι αυτοί μέσαστο κόλπο, χωρίς να δουλέψουν καθόλου. Μου λέει ότι οι περισσότεροι από τους αρρώστους, που αγοράζουν τυρόπιτες από αυτόν, πεθαίνουν στο νοσοκομείο όχι επειδή είναι βρεγμένοι, πράγμα που μας κάνουν να πιστεύουμε. Ναι, πηγαίνουν στο νοσοκομείο επειδή είναι βρεγμένοι, αλλά πεθαίνουν κυρίως από άλλα πράγματα (όχι από τις τυρόπιτες του) όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, ακόμη και από τους όρχεις. Όχι όμως λόγω της βροχής. Κοιτάξτε, δεν είμαι γιατρός, αλλά έχω αρρωστήσει αρκετά για να ξέρω ότι οι όρχεις βρέχονται από βρεγμένα παγκάκια και όχι από τη βροχή, ενώ η ομπρέλα δεν βοηθά. Μας δίνουν και τα στατιστικά στοιχεία για να μας φοβίσουν, να μην γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε πρόβατα και ακόμη κι αν είμαστε, τα πρόβατα δεν φοβούνται να βραχούν.Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε έναν βοσκό. Έτσι, δεν θα φοβηθούμε ακόμα κι αν είμαστε πρόβατα.

Μπορείτε να πιστέψετε ό, τι θέλετε, αλλά εγώ δεν εγκαταλείπω την ελευθερία μου, ο Θεός με έφτιαξε με δύο χέρια και την ελευθερία να τα χρησιμοποιώ. Αν ήθελε να κρατήσω μια ομπρέλα, θα με έφτιαχνε με τρία χέρια. Προτιμώ να διατηρώ την ελευθερία μου και να χρησιμοποιώ και τα δύο μου χέρια για να κάνω οποιασδήποτε μορφήςμαλακία θέλω,από το να μην πέσουν λίγες σταγόνες νερό στο κεφάλι μου. Επίσης, δεν φοβάμαι να αρρωστήσω εξαιτίας λίγης βροχής. Αν γίνει και καταλήξω στο νοσοκομείο, γνωρίζω κάποιον εκεί που έχει υγιεινές τυρόπιτες και γνωρίζει όλους τους καλούς γιατρούς.

Και αν με αναγκάσουν να κρατάω ομπρέλα με το ζόρι ή θα την κρατάω λοξά ή θα ανοίξω τρύπες στην ομπρέλα για να βρέχομαι και να μην γίνει αυτό που θέλουν αυτοί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου