ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Αντιμετώπιση της υπογονιμότητας

αντιμετώπιση-της-υπογονιμότητας-692244

Tου Γιάννη Γεωργούδη

Η σύγχρονη μάστιγα της πατρίδας μας είναι η υπογεννητικότητα των Ελλήνων, που δημιουργεί μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα. Πολλές απόψεις έχουν γραφεί και πολλές εξαγγελίες έχουν ειπωθεί κατά καιρούς, θεωρώντας ότι δίνουν λύση στο υπαρκτό εθνικό πρόβλημα.

Οι λόγοι που ο Έλληνας σήμερα δεν κάνει παιδιά ποικίλλουν. Ο σπουδαιότερος όλων είναι το υψηλό οικονομικό κόστος της ανατροφής ενός παιδιού, που πολλές φορές ξεπερνά τις οικονομικές δυνατότητες των γονιών. Τα έξοδα που υφίσταται ένα ζευγάρι αφότου γεννηθεί ένα παιδί, δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που οδηγεί στην «αναστολή» της γονιμότητάς τους. Πολλά ζευγάρια επιβαρύνονται τόσο σε οικονομικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο όταν αδυνατούν να αποκτήσουν φυσιολογικά ένα παιδί. Τότε καταφεύγουν σε δαπανηρές μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που πολλές φορές δεν στέφονται με επιτυχία.

Οταν διαπιστώσει ένα ζευγάρι ότι αδυνατεί να φέρει φυσιολογικά ένα παιδί στην οικογένεια, αναζητά τον λόγο του προβλήματος, ώστε να προχωρήσει στην αντιμετώπισή του. Σε πρώτη φάση, επισκέπτεται ένα αρμόδιο ιατρικό κέντρο που συνήθως βρίσκεται σε συγκεκριμένες και μακρινές πόλεις, ώστε να κάνει τους απαιτούμενους ιατρικούς ελέγχους. Το κόστος των εξετάσεων που υφίσταται, αλλά και η ταλαιπωρία της μετακίνησης είναι σημαντικά, πριν ακόμα καταλήξει στην εξωσωματική μέθοδο.

Πρόσφατα ακούστηκε στη Βουλή από τον βουλευτή του νομού μας Χρήστο Μπουκώρο μία προοδευτική πρόταση, που αφορά στη δημιουργία νοσοκομειακών τμημάτων ελέγχου της γονιμότητας και υποστήριξης των ζευγαριών στην προσπάθειά τους να τεκνοποιήσουν. Οι μονάδες αυτές θα στελεχώνονται από ειδικευμένους επιστήμονες που σχετίζονται με την υπογονιμότητα και θα συμβουλεύουν, στηρίζουν και κατευθύνουν το ζευγάρι. Εκεί θα γίνεται και ο απαιτούμενος έλεγχος των πρώτων εξετάσεων, με κάλυψη του κόστους από τα αντίστοιχα ασφαλιστικά ταμεία.

Τέτοιες εξαιρετικές ιδέες όχι μόνο πρέπει να ακούγονται στη Βουλή, αλλά και να υλοποιούνται άμεσα προς όφελος των πολιτών και της πατρίδας μας. Η δημιουργία τμημάτων υποστήριξης υπογόνιμων ζευγαριών μέσα στα νοσοκομεία θα είναι μία ουσιαστική επένδυση απέναντι στο δημογραφικό πρόβλημα και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Ας ευχηθούμε ότι το όραμα του Χρήστου Μπουκώρου θα υλοποιηθεί άμεσα, για να συνεχίζει να υπάρχει μακροπρόθεσμα η Ελλάδα μας, που συνεχώς μικραίνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου