ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Φως περισσότερο φως στην πόλη και λιγότερο στη φωτορύπανση για τους λάτρεις του ουρανού

φως-περισσότερο-φως-στην-πόλη-και-λιγό-692256

Του Κ. Μαυρομμάτη

Είναι κοινή πλέον διαπίστωση ότι ο Βόλος έχει πλημμυρίσει από φως, πολύ περισσότερο άπλετο φως, από εκείνο που διέθετε μέχρι τώρα. Διότι τα φώτα των δρόμων της πόλης αντικαταστάθηκαν και συνεχίζουν να αντικαθίστανται με νέους ολόλαμπρους λαμπτήρες που σκορπίζουν το άπλετο φως τους σε όλα τα γύρω μέρη. Πλέον περπατάς και βλέπεις καθαρά, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σκοντάψεις. Και αυτό χάρη στη Δημοτική Αρχή όλων των αποκλίσεων, η οποία μερίμνησε και έδωσε έτσι νέα όψη στην πόλη. Σε όλους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Μάλιστα ο φωτισμός αυτός είναι κυρίως προ τα κάτω και φωτίζει την επιφάνεια του εδάφους της Γης και όχι προς τα πάνω, που σε πολλά σημεία ήταν και προς τα πάνω και ρύπαινε έτσι τον καθαρό σκοτεινό ουρανό, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται καθόλου τα αστέρια. Είχε δίκαιο μια ηλικιωμένη που το παρατήρησε αυτό το φαινόμενο και δικαιολογημένα εξέφρασε την απορία: γιατί εδώ στον Βόλο δεν φαίνονται τ’ αστέρια; Δεν μπορούσε η καλοκάγαθη γυναίκα να καταλάβει ότι η φωτορύπανση ήταν η αιτία που δεν έβλεπε πλέον αστέρια εδώ στο Βόλο, ενώ από την εξοχή τα έβλεπε.

Και πραγματικά είναι γεγονός ότι στις αρχές της 10ετίας του 1990, όταν ιδρύθηκε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος κάναμε τις αστροβραδιές στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου, και δείχναμε στον κόσμο τους διάφορους αστέρες και τους αστερισμούς του ουρανού, με την ιστορία και τη μυθολογία τους. Τώρα, όμως, όλα αυτά εξέλιπαν και πλέον αναγκαζόμαστε να μεταβαίνουμε στο ύπαιθρο και ιδιαίτερα στον Άγιο Στέφανο και στα Χάνια του Πηλίου, για να δείξουμε στον κόσμο και στους μαθητές των Σχολών Αστρονομίας, μερικούς αστέρες και αστερισμούς.

Γι’ αυτό και κάθε φορά παρακαλούμε του δημοτικούς άρχοντες να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στο δημοτικό φωτισμό, ο οποίος τόσο άπληστα κατασπαταλάται πολλές φορές. Όχι μόνο για το φωτισμό των δρόμων, των πάρκων και των άλλων δημόσιων χώρων της πόλης, αλλά και για το φωτισμό του ουρανού!!! Αυτό γίνεται με τις λάμπες – μπάλες, που χρησιμοποιούνται μερικές φορές.

Αντί για τις λάμπες αυτές, λοιπόν, καλό είναι να χρησιμοποιούνται λάμπες με καπελάκι, οι οποίες θα στέλνουν το φως προς το έδαφος, το οποίο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχει διπλάσιο σχεδόν φωτισμό από το φωτισμό, που εκπέμπουν προς το έδαφος οι λάμπες – μπάλες. Μάλιστα το καπελάκι αυτό, έχει εσωτερικά και ανακλαστική επιφάνεια, οπότε το φως, που διοχετεύεται προς τα κάτω είναι πολύ περισσότερο από εκείνο με τους λαμπτήρες – μπάλες.

Σ’ αυτή μας την υπόδειξη προβαίνουμε κάθε φορά και για τη δική μας άμεση και μελλοντική εξυπηρέτηση, διότι, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τη θέαση, την παρατήρηση, τη μελέτη και τη φωτογράφηση του έναστρου ουρανού, τόσο καλύτερα και αποδοτικότερα εργαζόμαστε, όσο καθαρότερος και σκοτεινότερος, είναι ο ουρανός χωρίς φωτορύπανση της ατμόσφαιρας.

Και αυτό το κάνει πράξη, ευτυχώς, η Δημοτική Αρχή, με κάποιες … εξαιρέσεις, δυστυχώς. Όπως π.χ. στο τέρμα της οδού Σπυρίδη, δίπλα στο περιφερειακό, όπου πολλοί συνηθίζουν να κάνουν τη βόλτα τους λόγω κορονοϊού. Εκεί τοποθετήθηκαν μερικά σφαιρικά φώτα – μπάλες και φωτίζουν παράλληλα με τη Γη και τον ουρανό. Δεν έχει ανάγκη φωτισμού ο ουρανός και ο δημοτικός φωτισμός πρέπει να κατευθύνεται αποκλειστικά προς τα κάτω, προς τους δρόμους, για κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς προβλήματα οι δημότες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου