13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Τελευταία ενημέρωση: 2021-02-23, 13:39:24
13 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

 

Από τον κ. Δημήτρη Φρ. Κώστογλου λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή:

Αγαπητέ κ. Δ/ντα,

Υποκλιθείτε στο ραδιόφωνο που γιόρταζε. Η ελληνική ραδιοφωνία, περήφανα γιόρτασε!

Η μαγική γνωριμία μου με το ραδιόφωνο κι αργότερα με το τραντζιστοράκι, έχει αφετηρία την παιδική – εφηβική ηλικία…

Στο πατρικό, λοιπόν, είχαμε το ραδιόφωνο σε περίοπτη θέση, με το ύφασμα στη μέση και τα κουμπιά που έπιαναν μεσαία – βραχέα!

Τι άκουγα τότε; Αν θυμάμαι καλά εκεί κοντά στο 1968-69 (μέρες χούντας σαφώς και σκληρών μέτρων), θέατρο άκουγα, ξένα – ελληνικά τραγούδια, τον Ν. Μαστοράκη, σκετς ηθοποιών, ραδιο-μυθιστορήματα, τον Γ. Οικονομίδη με τα Ταλέντα του (τις Κυριακές), τη Σαπφώ Νοταρά ως «Κυρία – Κυριακή», Καραγκιόζη και πολύ – πολύ δημοτικό τραγούδι… (που δεν άντεχα).

Η Ελληνική Ραδιοφωνία πέρασε από 40 κύματα και μάλιστα θυελλώδη. Ραδιοφ. «Ενόπλων», αργότερα ΕΙΡ, σήμερα ΕΡΤ, ένας πολυτάραχος Σταθμός.

Από τις συχνότητες της Ραδιοφωνίας, έμαθα όπως όλοι, για τη δικτατορία του ’67, το Αντι-κίνημα Κων/νου, την εισβολή στην Κύπρο το ’74, την άφιξη Καραμανλή, καθώς και το πρώτο – ελεύθερο Φεστιβάλ ελληνικού τραγουδιού Θεσσαλονίκης, στιγμές και γεγονότα της νεώτερης Ιστορίας μας!

Γιόρτασε, λοιπόν, το Ραδιόφωνο! Γιόρτασαν τα «Μεγαθήρια του Πολιτισμού», Α’ – Β’ – Τρίτο Πρόγραμμα, γιόρτασε η φοβερή παρέα της Ραδιοφωνίας μας, με τις επιλεγμένες εκπομπές Λόγου – Τέχνης, ψυχαγωγίας, προβληματισμού…

Από τα μικρόφωνα της Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ) παρήλασαν ιερά τέρατα του θεάτρου μας, όπως: η Λαμπέτη, ο Χορν, ο Κατράκης, ο Μυράτ, ποιητές, λογοτέχνες, συνθέτες, καλλιτέχνες, εικαστικοί, πολιτικοί, αλλά και απλοί άνθρωποι του μόχθου και της προσφοράς.

Ευτυχώς, η ροή του Πολιτισμού συνεχίζεται λαμπρά με νέους, αξιόλογους δημοσιογράφους – παραγωγούς.

Μέχρι σήμερα, δίπλα στο κομοδίνο μόνιμη θέση έχει το ταπεινό, αλλά τόσο «φωτεινό», ραδιοφωνάκι μου, συντονισμένο συνήθως στο Β’ Πρόγραμμα και στην «Πειρ. Εκκλησία».

Χρόνια Πολλά, καλό μου ραδιόφωνο.

Κράτα γερά, ν’ αντέξουμε και τούτη την «κακοτοπιά» της εποχής μας!

Υ.Γ. Δεν μπορώ να μη σταθώ σε κάποια σημαντικά πρόσωπα της Ραδιοφωνίας: Κ. Ρεσβάνης, Μαρία Ρεζάν, Δ. Ρίζος, Κ. Μπακογιάννης, Ζ. Χατζηφωτίου, Ιακ. Καμπανέλλης, Β. Βασιλικός. Λουκ. Ροζάβ, Ν. Αϊβαλής, Δ. Μεϊδάνης… και από την ΕΡΑ/Βόλου ο μοναδικός παλιός εκφωνητής – παραγωγός Τάσος Μητρογώγος.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
2
=