ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Και λίγη διδαχή ιστορίας δεν βλάπτει

και-λίγη-διδαχή-ιστορίας-δεν-βλάπτει-772841

Της Μαίρης Παπαδημητρίου

Φαίνεται ότι το lockdown έχει μεγάλο αντίκτυπο στην απομόνωση. Οποιος δεν έχει βιώσει αυτή την πλευρά της κοινωνίας δεν μπορεί να καταλάβει το μέγεθος αυτής της τιμωρίας που μας έχει επιβληθεί και καλά έκαναν οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Γιατί αν ανατρέξουμε σε προηγούμενους αιώνες θα δούμε, για να το πούμε απλά και κατανοητά, ότι τότε οι μοναχικοί άνθρωποι ήταν λιγοστοί. Συνήθως ο άνθρωπος είναι από τη φύση του κοινωνικό ον. Τι σημαίνει αυτό; Ότι θέλει να έχει έναν συνάνθρωπο απέναντί του για να μοιραστεί μαζί του τις σκέψεις του, τα πιστεύω του, ακόμη και τις ιστορίες του. Ο συνομιλητής του θα φέρει μαζί του και έναν τρίτο άνθρωπο, ο τρίτος θα φέρει έναν τέταρτο και η εξέλιξη της ανθρώπινης αλυσίδας συνεχίζεται και καταλήγει σε μικρές ή μεγαλύτερες κοινωνίες, όπως ονομάζονταν στην Αρχαία Ελλάδα, με τόπο συνάντησης την Αγορά. Εκεί παρουσιάζονταν οι φιλόσοφοι Σωκράτης, Πλάτων και πάει λέγοντας. Εδώ βάζω μια τελεία στην ιστορία της παρελθοντολογίας.

Και ερχόμαστε στο άμεσο παρελθόν, στον 20ο και στον 21ο αιώνα του σήμερα. Οι σύγχρονες κοινωνίες απαρτίζονται από μεγάλα κραταιά κράτη και μικρότερα. Και μιας και έχουμε μεγάλη πείρα λόγω ηλικίας, αλλά και οι νεότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται το αρχηγιλίκι, ποιος θα επικρατήσει και ποιος θα έχει το πάνω χέρι, βλέπουμε λοιπόν ότι η γηραιά και ευαισθητοποιημένη Ευρώπη που μπορεί να μην είναι πολυάριθμη σε κατοίκους, έχει όμως πλούσια προϊστορία που μπορεί να επιβιώσει απέναντι στις πολυάριθμες χώρες της Ανατολής, γεννούν παιδιά απεριόριστα, όπως και η μεγάλη ανερχόμενη κοινωνία της Κίνας απέναντι στην κραταιά Αμερική που προσπαθεί με το καθεστώς της Δημοκρατίας και κυρίαρχος στην Λατινική Αμερική να πρωτοστατεί.

Η εξέλιξη, θαυμάσια κυρίως για την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, που μετά από τετρακόσια χρόνια δουλείας προσπαθεί βρει τον κατάλληλο βηματισμό, γιατί η ράτσα μας είναι προικισμένη, καλοπροικισμένη θα συμπλήρωνα, με καθαρό μυαλό και ευαισθησίες, με καταπληκτικές ικανότητες και παρά τον μικρό πληθυσμιακό αριθμό σε ανθρώπινο δυναμικό οι καταξιωμένοι επιστήμονες κυριαρχούν στα ξένα πανεπιστήμια με την εξυπνάδα τους, τις ικανότητές τους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σε όλα αυτά τα συν που διαθέτουν οι νεότερες γενιές της πατρίδας μας, μας ξέφυγε ένα απαραίτητο και κυρίαρχο προσόν, ο αυτοσεβασμός. Είτε στην πολιτική, είτε στην εκπαίδευση τώρα τελευταία προστέθηκε και ο αθλητισμός, αυτό το κομμάτι που πρέπει τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας ν’ αρχίσουν να γυμνάζονται να θυμόμαστε πάντα το ρητό των αρχαίων σοφών προγόνων μας «νους υγιής εν σώματι υγιή» απαραίτητο διαβατήριο στη ζωή των νέων η άθληση. Αλλά γι’ αυτό το κομμάτι θα ασχοληθούμε άλλη φορά.

Θα σταθούμε, όμως, στο ότι με τα πτυχία των πανεπιστημίων που καταθέτει η νεολαία οραματιζόμενη ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς πανδημίες, με πιο συνετή κοινωνία, να έχει στα προσόντα της ένα άυλο πτυχίο, τον αυτοσεβασμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου