ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η επιστήμη υπηρετεί τον άνθρωπο μόνο στον ελεύθερο κόσμο

η-επιστήμη-υπηρετεί-τον-άνθρωπο-μόνο-σ-784804

Του Νικόλαου Ροζή,

Μηχανικού Λογισμικού, απόφοιτου τΗΜΜΥ Παν. Θεσσαλίας

Με την έναρξη της επιδημίας του Covid-19, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, εταιρείες κατηύθυναν τις προσπάθειες τους στη διαχείριση του ιού. Είτε προς την παρασκευή νέων (ή επαναστόχευση παλιών) φαρμάκων που θα θεράπευαν ασθενείς του ιού, είτε προς την δημιουργία εμβολίων που θα βοηθούσαν στον περιορισμό της μετάδοσης στον πληθυσμό και κατ’ επέκταση στην ανακούφιση των συστημάτων υγείας. Οι χρηματοδοτήσεις που τροφοδοτούν την έρευνα στράφηκαν ενισχυμένες στο πεδίο αντιμετώπισης του ιού.

Σήμερα σχεδόν ένα χρόνο μετά από την έναρξη αυτής της κατάστασης υπάρχουν αρκετά θετικά αποτελέσματα. Σε ότι αφορά τα φάρμακα, δύο σκευάσματα μονοκλωνικών αντισωμάτων έλαβαν έγκριση στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται ήδη με επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια συμπτώματα, πρόκειται για τη θεραπεία που έγινε γνωστή ως η αγωγή του προέδρου Τραμπ. Παράλληλα, ήδη έχει εμφανιστεί από την βιομηχανία σειρά εμβολίων που έλαβαν ή αναμένουν έγκριση για μαζική χρήση από τους αρμόδιους φορείς, με μια μικρή ποσότητα να έχει φτάσει ήδη στη χώρα μας.

Τα φάρμακα και τα εμβόλια συγκαταλέγονται στα σημαντικά εργαλεία που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του βιοτικού επιπέδου της Δύσης από εκείνο των τριτοκοσμικών χωρών. Χάρη σε αυτά έχει επιτευχθεί μεγαλύτερος μέσος χρόνος ζωής, ηπιότερα συμπτώματα σε πλήθος παθήσεων, πιο ασφαλείς μαζικές δραστηριότητες στην κοινωνία, όπως η συνύπαρξη πολλών ανθρώπων στην εκπαίδευση, την εργασία, τη διασκέδαση και την διατήρηση του αξιόμαχου των ενόπλων δυνάμεων. Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να έχουν επιτευχθεί σε αυτό το επίπεδο χωρίς τα φάρμακα και τα εμβόλια. Και το αποτέλεσμα είναι ένα καλύτερο επίπεδο ζωής.

Στη σημερινή κατάσταση, που οι πολιτικές στην Ευρώπη έφτασαν σε σημείο να επιβάλλουν πρωτόγνωρες απαγορεύσεις στους πολίτες και σε κάποιες περιπτώσεις ακατανόητα μαξιμαλιστικά μέτρα (π.χ. πρωτόκολλα για τις κηδείες), έχει δημιουργηθεί μια πραγματικότητα επιφυλακτικότητας. Δεδομένων των συνθηκών είναι ανθρώπινο και λογικό πολλοί άνθρωποι να εμφανίζονται σκεπτικοί μπροστά στα πρωτοφανή για τις ζώσες γενιές δεδομένα. Από την άλλη, σε διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκονται όσοι προκρίνουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε όλους, πριν ακόμη εμφανιστούν εμβόλια στην βιομηχανία, χωρίς μάλιστα να έχει προκύψει από πουθενά ότι αυτό θα βασιζόταν στην αρχή της αναλογικότητας. Ταυτόχρονα, δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση, όχι μόνο να σέβονται ως γενική αρχή την ελευθερία του καθενός να εκφράζεται και να δρα κατά βούληση, αλλά, αντί της προσέγγισης και των επιχειρημάτων, επιδιώκουν να χλευάζουν ως «ψεκασμένους» ή συνωμοσιολόγους όσους εκφράζουν ακόμα και ισχνές ανησυχίες. Ως θέση, στον δημόσιο διάλογο, επικαλούνται μόνο την πολιτική τους άποψη για υποχρεωτικότητα. Μέμφονται και συγκαταλέγουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα ανθρώπους που έχουν κάνει όλα τα προτεινόμενα εμβόλια στη ζωή τους ή στους «αρνητές» ανθρώπους που τηρούν όλα τα μέτρα. Αυτή η προσέγγιση ως επί το πλείστον δεν είναι καλόπιστη και αποσκοπεί να επιφέρει γενικότερες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές.

Είναι γνωστό πως όταν ένα ικανό πλειοψηφικό ποσοστό πληθυσμού αποκτά ανοσία είτε λόγω του εμβολίου, είτε λόγω ανάπτυξης αντισωμάτων και ανοσοποιητικής μνήμης τότε ο δείκτης μεταδοτικότητας περιορίζεται. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης που ο κόσμος κατανοεί την ωφελιμότητα, έχει πειστεί για την ασφάλεια και εμβολιάζεται έτσι θα γίνει και σε αυτήν την περίπτωση. Παράλληλα, όμως, στοίχημα του ελεύθερου κόσμου είναι η επιδημία την επόμενη μέρα να μην αφήσει βλάβες στον ελεύθερο άνθρωπο, τις κοινωνίες και τον πολιτισμό. Το να είναι κανείς σκεπτικός δεν είναι ποινικό αδίκημα. Ο άνθρωπος στον ελεύθερο κόσμο είναι η προσωπικότητά του και όχι ένας αριθμός που του απαγορεύονται οι φόβοι, οι ανησυχίες, η σκέψη και η έκφραση. Ωστόσο, η εξίσωση των σκεπτικών με τους κατ’ επάγγελμα συνωμοσιολόγους είναι προϊόν ολοκληρωτικής υστερίας.

Θα αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία την επιδημία, για να διαφυλάξουμε το πολύτιμο αγαθό της Υγείας, με τα εργαλεία που προσφέρει η Επιστήμη και η βιομηχανία, όμως είναι εξίσου σημαντικό ζήτημα η μετα-Covid εποχή να βρει ελεύθερους ανθρώπους.

Να μη γίνουμε Κίνα!

Χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2021.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου