ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κρίση ή ευκαιρία το 2021;

κρίση-ή-ευκαιρία-το-2021-784814

Του Χριστόφορου Κοντοζήση,

Οικονομολόγου, μεταπτυχιακού φοιτητή στις Διεθνείς Σχέσεις, Στρατηγική και Ασφάλεια

Το έτος που διανύσαμε ανέδειξε τις αδυναμίες του οικονομικού συστήματος τόσο της χωρά μας, όσο και παγκόσμια. Η κυβέρνηση προσπάθησε έγκαιρα να δώσει «ζεστό» χρήμα στην αγορά για να ανακάμψει την πανδημία του νέου κορονοϊού, μέσω τραπεζικού δανεισμού (ΤΕΠΙΧ και COSME) ή μέσω κρατικών κονδυλίων (Επιστρεπτέα Προκαταβολή). Το πόσες, όμως, επιχειρήσεις ή νοικοκυριά θα επιβιώσουν είναι αβέβαιο, καθώς υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στο μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την έρευνα της EUROSTAT η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση στην απώλεια εισοδήματος (-12% για τα χαμηλά εισοδήματα, -7% για τα μέσα εισοδήματα και -6,8% για τα υψηλά). Έτσι τα σύννεφα και οι φόβοι μιας νέας οικονομικής κρίσης φουντώνουν.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του 2021 είναι μια ανάπτυξη της τάξεως 4-5%. Σημαίνει μια ισχνή ανάπτυξη που το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας δεν θα την νιώσει. Επιπλέον, η διεθνής συγκυρία δεν ευνοεί την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το 43% των εταιρειών των χωρών-μελών έχει είτε αναβάλει, είτε εγκαταλείψει επενδυτικά σχέδια που είχε πριν από την πανδημία. Επίσης στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την πανελλήνια έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), αποτυπώνεται ότι τα νοικοκυριά βρίσκονται σε πολύ μεγάλη πίεση. Είναι ενδεικτικό ότι 1 στα 10 δαπανά μηνιαίως περισσότερα από το εισόδημά του -δηλαδή δανείζεται για να βιοποριστεί- και 3 στα 4 νοικοκυριά δηλώνει ότι κάθε μήνα ξοδεύει πάνω από το 80% του εισοδήματός του για να αντεπεξέλθει.

Η ανάγκη ρευστότητας και τόνωσης των επιχειρήσεων την χρόνια που έρχεται πρέπει να αποτελέσει μονόδρομο. Ένα από τα προγράμματα που θα πρέπει να επανεκτιμηθεί με την λήξη του lockdown είναι η επιδότηση των 100.000 θέσεων εργασίας, το οποίο θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά. Όπως και η πρόσκληση για τις νεοφυείς επιχειρήσεις (start up) που είναι εγκεκριμένες στο εθνικό μητρώο να οριστικοποιήσουν τις υποβολές τους, καθώς θα ανακοινωθεί νέα πρόσκληση μέσω του ΕΣΠΑ, που θα δώσει ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να δοκιμάσουν της καινοτόμες ιδέες τους. Η ανάγκη του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό είναι επιτακτική, ώστε να δώσει μια μεγάλη ανάσα στην οικονομία, καθώς όπως προκύπτει θα δοθούν περίπου 26,743 δισ. ευρώ, αν υπολογιστεί και η εθνική συμμετοχή. Πέρα των προγραμμάτων που έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, υπάρχει ανάγκη για νέες επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού και της τεχνολογίας. Όπως θα πρέπει να στηριχτεί και ο πρωτογενής τομέας της χώρας (γεωργία, αλιεία και κτηνοτροφία) και η ανάπτυξη του μεταποιητικού τομέα της χώρας.

Τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας – κοινωνίας είναι αναγκαίο να παρθούν άμεσα και η Ελλάδα να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί ως νέος επενδυτικός προορισμός στη δεκαετία που έρχεται. Αλλιώς θα βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με νέα δημοσιονομικά μέτρα που όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου