ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πράσινος τουρισμός και πράσινη τουριστική οικονομία

πράσινος-τουρισμός-και-πράσινη-τουρι-811187

Τα επόμενα χρόνια βασικό κριτήριο για τον επισκέπτη θα αποτελεί η υγειονομική ασφάλεια και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προορισμού. Φυσικά, πέρα από το ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, υπάρχει και το πρακτικό όφελος για τις επιχειρήσεις, που μεταφράζεται σε μείωση του λειτουργικού τους κόστους. Τα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση στην κατανάλωση ενέργειας στα τουριστικά καταλύματα σε ποσοστό 63%.

Του Μάνου Κόνσολα,

Υφυπουργού Τουρισμού, Βουλευτή Δωδεκανήσου, Αν. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

O σχεδιασμός της επόμενης μέρας στον τουρισμό δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο της χώρας. Η πανδημία και οι επιπτώσεις που επιφέρει στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, λειτούργησαν ως επιταχυντές στη διαδικασία μετασχηματισμού της παγκόσμιας οικονομίας, ένας μετασχηματισμός που αφορά και στην τουριστική οικονομία.

Η πανδημία, άλλωστε, απέδειξε πόσο ευάλωτο είναι το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, αλλά και πόσο ευάλωτες είναι οι χώρες που έχουν υιοθετήσει ένα μονοδιάστατο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.

Είναι δεδομένο ότι ακόμα και η έλευση του εμβολίου δεν θα ανασχέσει τις μεγάλες αλλαγές που ήδη έχουν ξεκινήσει στον τουρισμό.

Οι πιο νέοι σε ηλικία επισκέπτες, επιλέγουν προορισμούς με υποδομές φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ η πλειονότητα των επισκεπτών αναζητεί άλλους ρυθμούς, διαφορετικούς από το μαζικό τουρισμό. Δεν θέλουν πολυκοσμία, αναζητούν αυθεντικά σημεία, ανθρώπινους ρυθμούς.

Τα επόμενα χρόνια βασικό κριτήριο για τον επισκέπτη θα αποτελεί η υγειονομική ασφάλεια και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ενός προορισμού.

Φυσικά, πέρα από το ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, υπάρχει και το πρακτικό όφελος για τις επιχειρήσεις, που μεταφράζεται σε μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

Τα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση στην κατανάλωση ενέργειας στα τουριστικά καταλύματα σε ποσοστό 63%.

Όπως κατέδειξε μελέτη που συντονίστηκε από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης:

  • Η χρήση ΑΠΕ μπορεί να μειώσει κατά 63% την κατανάλωση ενέργειας στις υπηρεσίες φιλοξενίας των τουριστικών καταλυμάτων ενώ στις υπόλοιπες υπηρεσίες (εστίαση, πισίνες, spa, βοηθητικοί χώροι) η εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας μπορεί να φτάσει το 49%.

Είναι σαφές ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους συνδέεται με τη μείωση του λειτουργικού κόστους των τουριστικών καταλυμάτων, γεγονός που τους δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, πέρα από το ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την πράσινη ταυτότητα που αποκτούν.

Σήμερα, οι ενεργειακές δαπάνες ξενοδοχείων και καταλυμάτων είναι κοντά στα 600 εκ. ευρώ.

Με τις υποδομές πράσινης ενέργειας, αλλά και επαναχρησιμοποίησης του νερού, το κόστος πέφτει στο μισό και αυτό το όφελος θα περάσει σε επιχειρήσεις, επισκέπτες, εργαζόμενους.

Μάλιστα, ένα ακόμα ενισχυτικό στοιχείο που συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι ο χρόνος απόσβεσης μιας επένδυσης σε έξυπνα και φιλικά προς το περιβάλλον ενεργειακά συστήματα κυμαίνεται από δύο έως τέσσερα χρόνια.

Τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε μια νέα τουριστική οικονομία που:

-Θα έχει ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

-Θα επενδύσει στην ποιότητα.

-Θα αναπτύσσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

-Θα απευθύνεται σε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος.

-Θα μετατρέπει τη χώρα σε τουριστικό προορισμό τεσσάρων εποχών.

Το Υπουργείο Τουρισμού, καταθέτοντας την πρότασή του για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης έθεσε ως προτεραιότητες την ανάπτυξη της Πράσινης Τουριστικής Οικονομίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των τουριστικών επιχειρήσεων.

Σε αυτή την πρόταση περιλαμβάνονται:

-Χρηματοδότηση των τουριστικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία έξυπνων συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης και απόδοσης.

-Αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων χαμηλής κατηγοριοποίησης.

-Επενδύσεις που συνδέουν τον πρωτογενή και το δευτερογενή τομέα με τον τουρισμό (επισκέψιμα οινοποιεία, αγροτουριστικές μονάδες που θα περιλαμβάνουν και τουριστικά καταλύματα).

– Επενδύσεις στον τουρισμό υγείας και ευεξίας που επεκτείνονται και σε τομείς όπως η υγιεινή διατροφή, η άθληση, οι υπηρεσίες υγείας.

-Επενδύσεις ειδικών μορφών τουρισμού που στοχεύουν σε επισκέπτες υψηλού εισοδήματος (καταδυτικός τουρισμός, αναρριχητικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός)

-Έργα αναβάθμισης των πληροφοριακών συστημάτων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των τουριστικών καταλυμάτων και των τουριστικών επιχειρήσεων. Από τη συναλλαγή και την επικοινωνία έως την παροχή υπηρεσιών, με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό της τουριστικής οικονομίας.

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι η ενεργοποίηση και υλοποίηση ενός προγράμματος «Εξοικονομώ» για τον τουρισμό, με προϋπολογισμό 600 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και στην ανάπτυξη «πράσινων» τουριστικών καταλυμάτων.

Θα απευθύνεται σε 38.000 ξενοδοχεία κλασικού τύπου σε όλη τη χώρα, επιπλωμένα διαμερίσματα, ξενοδοχεία µεικτού τύπου, ενοικιαζόμενα δωµάτια, παραδοσιακά καταλύματα, διατηρητέα, τουριστικές κατοικίες και επαύλεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου