ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Φιλανθρωπία όχι μόνο στα λόγια, αλλά στην πράξη

φιλανθρωπία-όχι-μόνο-στα-λόγια-αλλά-στ-811778

Της Ράνιας Γάτου, Ποιήτριας – Δοκιμιογράφου – Εικαστικού

Ο Ρώσος επίσκοπος Ορέχοβο κ. Παντελεήμων την Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020 εκδήλωσε έμπρακτα τα φιλάνθρωπα αισθήματά του και τη συμπαράστασή του στους ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό. Επισκέφθηκε την «κόκκινη ζώνη» του 52ου νοσοκομείου της Μόσχας εισερχόμενος με ειδική προστατευτική σχολή. Τι περισσότερο χρειάζονται σήμερα οι ασθενείς με κορονοϊό; Τον ίδιο τον Θεό κοντά τους. Η εκκλησία είναι μια ανοιχτή αγκαλιά. Ο επίσκοπος έδιωξε τον θάνατο και φόρεσε την αθανασία. Ενδεδυμένος τον ίδιο τον Χριστό δηλαδή τον καινούργιο άνθρωπο και όχι τον παλαιό με τα πάθη και τις αδυναμίες ανέβηκε τον Γολγοθά της αγάπης προς τον πλησίον. «Ἐνοικήσω ἐν αὐτοῖς καὶ ἐμπεριπατήσω, καὶ ἔσομαι αὐτῶν Θεός, καὶ αὐτοὶ ἔσονταί μοι λαὸς» (Β’ Κορ. 6,16). Ενώθηκε μαζί τους. Με αυταπάρνηση και ζήλο προσέγγισε την ασθένεια τους και δεν πτοήθηκε στο σκάμμα του φόβου της απώλειας της δικής του υγείας. Καθάρισε την καρδιά του, δίπλα στους ασθενείς στάθηκε με φόβο και τρόμο όπως τα Χερουβείμ και τα Σεραφείμ ενώπιον του Θεού «καὶ ἐπὶ τίνα ἐπιβλέψω, ἀλλ’ ἤ ἐπὶ τὸν ταπεινὸν καὶ ἠσύχιον, καὶ τρέμοντα τοὺς λόγους μου;» (Ησ. 66, 2). Η ασθένεια του κορωνοϊού γίνεται ο καθρέπτης της αυτογνωσίας του κάθε ανθρώπου. Ο πειρασμός αυτής της ασθένειας μπορεί να οδηγήσει σε απελπισία τον άνθρωπο και τους συγγενείς του. Η Εκκλησία πρέπει να σταθεί δίπλα στα παιδιά της και να τα παρηγορήσει ώστε να μην αποθαρρύνονται αυτές τις δύσκολες ώρες. Η δοκιμασία πολλές φορές απελπίζει τον άνθρωπο. Ο ρόλος της εκκλησίας είναι να στηρίξει και να δώσει δύναμη. Οι Επίσκοποι και οι Ιερείς οφείλουν να προσευχηθούν πλάι στο πλευρό των αρρώστων, να τους εξομολογήσουν, να τους κοινωνήσουν! Να νικήσουν τη δοκιμασία με την αγάπη. Να προσχωρήσουν γενναία στην εκ του σύνεγγυς προσέγγιση, λαμβάνοντας τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα, όπως ο Επίσκοπος του Ορέχοβο, χωρίς να λιποψυχήσουν, ώστε να δυναμώσουν τους ασθενείς. Ο θείος πόθος ανυψώνει τις ψυχές και μεταμορφώνει τις συνειδήσεις. Καθοδηγεί τους ποιμένες σε άγιες πράξεις. «Κύριε, ὄχι ὅπως ἐγὼ θέλω, ἀλλ’ ὅπως Ἐσύ· “γενηθήτω τὸ θέλημά Σου, ὡς ἐν οὐρανῷ καὶ ἐπὶ τῆς γῆς”». Η έκρηση αυτής της ασθένειας σκοτίζει το νου και κατακαίει την καρδιά. Η εκδήλωση αυτής της ασθένειας έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους αγωνία και έχει συρρικνώσει στον φόβο ακόμη και τους χριστιανούς. Η εωσφορική μανία της ασθένειας τυπώνεται στα πρόσωπα. Έχει ατιμαστεί ο πλούτος, η δόξα οι τιμές, η ευφυΐα, η ομορφιά. Όλα έχουν τυλιχθεί γύρω από μια θλίψη την οποία μόνον η αγκαλιά της Εκκλησίας μπορεί να τα απαλύνει.

Ο Επίσκοπος Ορέχοβο κ. Παντελεήμων έδωσε ένα μήνυμα αυταπάρνησης και αυτοθυσίας στο βωμό του μαρτυρίου του κορωνοϊου. Αποφάσισε να σηκώσει το βάρος των συμπτωμάτων που αφήνει αυτή η ασθένεια (σοβαρή κατάθλιψη, ψυχική κατάρρευση, άγχος και αυτοκτονικές τάσεις). Ο Επίσκοπος Ορέχοβο χαρακτηριστικά δήλωσε: «Οι ιερείς ξέρουν πως να μιλήσουν σε έναν άνθρωπο που υποφέρει, πως να τον παρηγορήσουν, πως να τον στηρίξουν σε αυτή την δυσκολία. Οι άνθρωποι που νοσούν από κορωνοϊό, δεν πρέπει να αποθαρρύνονται».

Ο Επίσκοπος είναι ζωντανό παράδειγμα αγιότητας, πατρότητας, ομολογίας, φιλαδελφίας, ακτημοσύνης, αυτοθυσίας και προσφοράς στον προμαχώνα του κορωνοϊού, αρκεί να το αποδεικνύει στην πράξη, λαμβάνοντας πάντοτε τα απαραίτητα προστατευτικά μέσα. Το κάλεσμα είναι για όλους τους ποιμένες της ορθοδοξίας και οι λίστα των εκλεκτών του Θεού, των εγγεγραμμένων στο βιβλίο της Ζωής, έχει ανοίξει με τον Επίσκοπο Ορέχοβο κ. Παντελεήμων. Ποιοι μπορούν να τον μιμηθούν;

ΠΟΙΗΜΑ

Της ΡΑΝΙΑΣ ΓΑΤΟΥ

Ο Χριστός, η γιατρειά μας

Εσύ Κύριε γνωρίζεις γιατί πάσχουμε.

Εσύ Κύριε και δημιουργέ της Σοφίας των Πάντων

Θανάτωσες τον θάνατο.

Εσύ ένιωσες τη σφαγή της αμαρτίας μέσα σου,

Εσύ συγχώρεσες το βάθος της αμαρτίας όλων μας,

Εσύ έκλαυσες και έδωσες ζωή στην οικουμένη,

Εσύ μάτωσες και ελευθέρωσες την κτίση από την παράνοια,

Εσύ κένωσες τον εαυτό σου και καταδέχτηκες τον άνθρωπο,

Εσύ επί ξύλου κρεμάμενος ανέστησες τη ζωή

Εσύ Υιέ της Παρθένου σήκωσες τον ιό του κορονοϊού στα σπλάχνα σου που δονεί την οικουμένη και το σύμπαν.

Εσύ νέκρωσες το θάνατο που σαλεύει τις ζωές των ανθρώπων.

Εσύ ο Υιός του Θεού ο χιτώνας της πλάσης έρχεσαι κοντά μας.

Εσύ ο νάρθηκας και το νυστέρι.

Εσύ η αγάπη που δεν σαλεύεται από το όξος και τη λόγχη της αμαρτίας. Εσύ η Ζωή, η Ανάσταση και η Οδός. Εσύ η βασιλεία της Αγάπης, Χριστέ Μου!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου