ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η υγεία, η ηλικία και η αισιοδοξία του Τζο Μπάιντεν Versusτη μισαλλοδοξία – Εξουσιομανία και αλαζονεία του Ντόναλντ Τραμπ

η-υγεία-η-ηλικία-και-η-αισιοδοξία-του-τ-816204

Του Δημήτρη Αντωνίου, Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας [email protected]

Η θριαμβευτική και λίαν πρόσφατη εκλογική νίκη του 46ου προέδρου των Η.Π.Α. διδάσκει σε όλη την υφήλιο τα αγαθά της υγείας, τα οποία συνοδεύονται με τα αγαθά της ηλικίας και της αισιοδοξίας.

Καθώς φαίνεται ξεκάθαρα η υγεία και η ηλικία είναι δύο στοιχεία, που μοιάζουν σαν ένα ον, με ένα σώμα και δύο κεφαλές και όπου πάει το ένα, πάντα ακολουθεί και το άλλο. Η κατάχρηση της υγείας μας επηρεάζει άμεσα και την ηλικία μας. Φανταστείτε έναν άνθρωπο που είναι 90 χρόνων και δεν κάπνισε ποτέ στη ζωή του και φανταστείτε και έναν άνθρωπο που είναι 65 και άρχισε να καπνίζει από τα 15 του, 15 τσιγάρα την ημέρα, στα 65 του θα έχει καπνίσει 273.750 τσιγάρα! Πόσο να αντέξουν οι πνεύμονες αυτού του ανθρώπου;

Ο νέος πρόεδρος είναι 78 ετών, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να επιδιώξει και τελικά να επιτύχει να εκλεγεί ο 46ος πρόεδρος της μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου. Χωρίς την άριστη υγεία του η επιδίωξη της προεδρίας θα ήταν άσκηση ματαιότητος. An exercise in futility. Κατά συνέπεια η καλή του υγεία, άσχετα με την παρατεταμένη του ηλικία, του χάρισε αισιοδοξία και φιλοδοξία.

Η αισιοδοξία σε έναν ηγέτη ενός κράτους ή λαού μεταδίδεται και στον ίδιο του το λαό. Τα στοιχεία της προσωπικότητας ενός ηγέτη, δηλαδή τρόπος σκέψης, αίσθησης και πράξης, μεταδίδονται και στον λαό του.

Ακούγοντας τα πρώτα λόγια του νέου προέδρου, αμέσως μετά την εκλογική του νίκη, σχημάτιζε κανείς την εντύπωση πως άκουγε έναν ιεραπόστολο, παρά έναν πολιτικό ηγέτη. Μίλησε για πίστη, για ενότητα, για ομόνοια. Τα λόγια του θύμιζαν τα λόγια του αείμνηστου και φημισμένου προέδρου των Η.Π.Α., τον Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος έλεγε: «A house divided against itself can not stand», που σημαίνει πως ένα σπίτι που είναι διαιρημένο ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό, δεν μπορεί να σταθεί όρθιο, φυσικά ο Λίνκολν εννοούσε πως ένα διχασμένο κράτος, δε μπορεί να σταθεί όριο.

Ας συγκρίνουμε τώρα τα λόγια του Μπάιντεν με αυτά του πολιτικού του αντιπάλου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και του επιστήθιου φίλου του και γείτονά μας Ερντογάν. Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι ή βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ. Δεν έπρεπε και δεν πρέπει να μας ξενίζει γιατί οι δύο άνδρες ήταν φίλοι. Και οι δυο τους έχουν τόσα κοινά χαρακτηριστικά, που ακόμα και ένας τυφλός ή μουγγός θα μπορούσε να διαπιστώσει πως είναι φίλοι. Σε μία πρόσφατη ομιλία του Σουλτάνου μέτρησα 15 φορές να τονίζει με έμφαση πόσο σπουδαία και μεγάλη είναι η Τουρκία, λέτε και δεν υπάρχει άλλο κράτος πιο δυνατό και πιο ένδοξο στον κόσμο. Και τι πρόσφερε η Τουρκία στην ανθρωπότητα; Μίσος, εκδίκηση, γενοκτονία, θρησκειοκτονία και πας μη Τούρκος άπιστος, δηλαδή γκιαούρ.

Τόσο ο Σουλτάνος, όσο και ο Τραμπ, και οι δύο ομού μαζί, ουδόλως τους ενδιαφέρει η υστεροφημία τους. Αλλά και πολλοί άλλοι πολιτικοί «ηγέτες», ενδεχομένως και στον τόπο μας, δεν πολυενδιαφέρονται για την υστεροφημία τους ή την κακοφημία τους, η οποία θα διαιωνίζεται στους αιώνες. Τι θα γράψει η ιστορία για τον Τραμπ και τον Ερντογάν; Οτι δεν δίσταζαν να αθυροστομούν, να βωμολοχούν και να προσβάλλουν άλλους ηγέτες ως πνευματικά ασθενείς;

Ας κλείσουμε με το σεμνό, πολιτισμένο, ήπιο και πάνω απ’ όλα ανθρώπινο Μπάιντεν και ας παραδειγματιστούν και μερικοί δικοί μας «μικροηγέτες», που δεν χάνουν ευκαιρία βγαίνοντας στην τηλεόραση να καταφέρονται εναντίον πάντων που δεν ανήκουν στην παράταξή τους.

Διαβάζοντας μία σύντομη βιογραφία του Μπάιντεν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 8/10 τ.ε., διαπιστώνουμε πως ο άνθρωπος παρά τις τραγωδίες που του έτυχαν, χάνοντας τη σύζυγό του και τα παιδιά του, θαυμάζουμε την αισιοδοξία του, την πίστη του στον Θεό, την αγάπη του για τον συνάνθρωπό του, για το κράτος του, για την υφήλιο.

Τρία φαίνεται πως είναι τα άμεσα προβλήματα του νέου προέδρου, τα λεγόμενα τρία μεγάλα c, που καλείται να επιλύσει άμεσα: α) Covid, β) κλιματική αλλαγή και γ) σχέση του με την Κίνα.

Ας του ευχηθούμε όλοι οι Ελληνες καλή επιτυχία στους στόχους του και ας είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που ο νέος πρόεδρος των Η.Π.Α. συμβαίνει να είναι και φιλέλληνας και φίλος του δικού μας ηγέτη Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιδιαίτερη αναφορά στην κα Καμάλα Χάρις

Θα ήταν άδικο, άκομψο, αλλά και ανήθικο να μην πούμε και δυο απαραίτητα λόγια για την αντιπρόεδρο των Η.Π.Α., κυρία Καμάλα Χάρις. Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την τεράστια ανισότητα που επικρατεί παγκοσμίως μεταξύ –among των γυναικών του πλανήτη, Ινδία, αραβικός κόσμος, Κίνα, Λατινική Αμερική, κλπ., κλπ., η αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. θα δώσει μία νέα πνοή, ελπίδα, αισιοδοξία και προσδοκία σε δισεκατομμύρια γυναίκες ανά τον πλανήτη.

Το φύλο του ανθρώπου δεν θα πρέπει να προκαθορίζει – predetermineκαι την εξέλιξή μας. Η εξέλιξη μιας γυναίκας πρέπει να είναι αντικείμενο των δυνατοτήτων της, των χαρισμάτων της, της διεκδικητικότητάς της και αποφασιστικότητάς της, herdetermination,και όχι του φύλου της. Είναι βέβαιον πως δισεκατομμύρια γυναίκες ανά την υφήλιο θα παραδειγματιστούν και θα ενθαρρυνθούν από την κυρία Καμάλα Χάρις και θα βάλουν νέους στόχους και επιδιώξεις στη ζωή τους.

Η δε πρώτη κυρία Τζίλ Μπάιντεν (Jill Biden), ως συγγραφέας, απεικονίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο την έμφυτη ικανότητα των γυναικών ως εκπαιδευτικούς, ενδεχομένως λόγω μητρότητας και ως πρώτες παιδαγωγοί παγκοσμίως. Συμβαίνει να έχω προσωπική και τεκμηριωμένη άποψη και εμπειρία όσον αφορά την εντυπωσιακή ικανότητα των γυναικών ως καταπληκτικές δασκάλες, λόγω της ενασχόλησής μου με την διδασκαλία αλλά και την μακρά και παραγωγική συνεργασία και συναδελφοσύνη με κυρίες του κλάδου μου.

Ηδη η κυρία Τζίλ Μπαίντεν, ως πρώτη κυρία θα δώσει μια τεράστια ώθηση στις εν δυνάμει κατακτήσεις και επιτεύγματα εκατομμυρίων γυναικών ανά την υφήλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου