ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Είναι ώρα για πρωτοβουλίες και απαντήσεις

είναι-ώρα-για-πρωτοβουλίες-και-απαντή-817511

Του Νίκου Χαυτούρα,

μέλους του Δ.Σ. της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Μαγνησίας

Η τραγωδία με την Πανδημία χτύπησε για τα καλά τον τόπο μας! Δεν έχουμε περιθώρια για μη μόνιμη θωράκιση του νοσοκομείου μας! Η πανδημία μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, ή να έρθει άλλη πανδημία. Αλλά και η νοσηρότητα σε άλλες παθήσεις της καθημερινότητας αυξάνεται συνεχώς λόγου της φτωχοποίησης της κοινωνίας και της σοβαρής ανεπάρκειας του ΕΣΥ να αντιμετωπίσει και την Πανδημία και την νοσηρότητα!

Χρειάζεται σοβαρότητα, συλλογικότητα και εμπλοκή της Περιφέρειας και του Δήμου μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο για να συμβάλλουν όλοι αποτελεσματικά στην διαχείριση της ανεξέλεγκτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο νοσοκομείο μας! Συνεχώς γίνονται καινούργιες κλινικές Covid και οι δυνατότητες για την ανεύρεση άλλων κλινών δυσκολεύουν δραματικά! Σήμερα μεταφέρθηκαν αρκετοί ασθενείς non Covid σε ιδιωτικές κλινικές, οι συμβάσεις υπογράφηκαν άμεσα! Είναι έκτακτη ανάγκη, είναι κατανοητό, η κυβέρνηση προσπαθεί με αγωνία για την σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας. Δυστυχώς όμως δεν έχει την ίδια αγωνία για την διάσωση της δημόσιας υγείας, ακόμη και τώρα το μόνο που καταφέρνει είναι η απαξίωση της δημόσιας υγείας και η ιδιωτικοποίηση της.

Δεν είναι όμως ώρα για άλλη κριτική είναι η στιγμή για απαντήσεις και πρωτοβουλίες για τα παρακάτω: Γιατί δεν έγιναν προσλήψεις στην υγεία έστω στο ξεκίνημα της πανδημίας τον Μάρτιο, ενώ γνωρίζαμε την τραγική υποστελέχωση, και τις τραγικές ελλείψεις ΜΕΘ, και περιμέναμε δεύτερο κύμα; Γιατί δεν έχουν υπογραφεί τα ΦΕΚ για τρεις παθολόγους στο νοσοκομείο μας, από προηγούμενες προκηρύξεις! Μία υπογραφή είναι, γιατί δεν το κάνουν άμεσα για να πέσουν στην μάχη της πανδημίας οι νέοι παθολόγοι που είναι τόσο απαραίτητοι στην δίνη της πανδημίας, για να βοηθήσουν έτσι τους λιγοστούς συναδέλφους που παλεύουν ασταμάτητα δίπλα στους συμπολίτες μας που νοσούν; Από την άλλη πλευρά όμως τις νομοθετικές διαδικασίες με ιδιώτες και κλινικές τις ολοκλήρωσαν άμεσα!!! Γιατί δεν προσλαμβάνουν από τις λίστες των επικουρικών ή τις λίστες των υποψηφίων για θέση επιμελητή β. Να αναφέρω ότι στη λίστα των υποψηφίων του νοσοκομείου μας ήταν πάνω από 10! Γιατί δεν προσλαμβάνουν για λόγους έκτακτης ανάγκης σχεδόν όλους τους υποψήφιους; Είναι έκτακτη ανάγκη, το έχω πει πολλές φορές θα μπορούσε να το κάνει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, όπως κάνει με τις συμπράξεις ιδιωτικού δημόσιου τομέα! Γιατί δεν έχει γίνει ακόμη σύσκεψη με την Περιφέρεια και τον Δήμο και τον Ιατρικό Σύλλογο και τους βουλευτές; Δεν είναι ώρα για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να βρεθούν λύσεις για τις συνεχόμενες ανάγκες για νέες κλίνες Covid και να υποστηριχθούν άμεσα με προσωπικό στην τραγική κατάσταση που βιώνουμε και απειλεί την υγεία των πολιτών; Το παλιό νοσοκομείο θα μπορούσε άμεσα να στελεχωθεί, να επισκευαστεί και να εξοπλιστεί για να είναι έτοιμο να δεχτεί ασθενείς με Covid! Η Περιφέρεια θα μπορούσε να βοηθήσει μαζί με τον Δήμο! Αλλά και η πίεση όλων των θεσμικών όπως Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βουλευτών προς την Πολιτεία θα έπρεπε να είναι δυναμική, με ανάλογο πολιτικό ανάστημα, δίχως συμβιβασμούς με διεκδικήσεις εδώ και τώρα. Για να θωρακιστεί επιτέλους με άμεσες μόνιμες προσλήψεις με γρήγορες νομοθετικές διαδικασίες το Νοσοκομείο μας!

Ακόμη απορώ γιατί δεν υπάρχει σχέδιο για τη δημιουργία κέντρων Covid στα Κέντρα Υγείας, αλλά και οργανωμένης παρακολούθησης αρκετών περιστατικών της Περιφέρειας από αυτά; Στην έκτακτη κατάσταση που ζούμε, που κινδυνεύουμε όλο, ιη πρωτοβάθμια θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αποσυμφόρηση του νοσοκομείου μας και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά σχέδιο ιδιαίτερο, στρατηγικής διαχείρισης δεν υπάρχει για το Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας!

Η επιθετικότητα της νόσου και η απειλή της υγείας όλων των συνανθρώπων δεν έχει όρια! Γι’ αυτό η πολιτεία αλλά και όλοι οι θεσμικοί του τόπου μας πρέπει πορευτούν συλλογικά, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να υψώσουν πολιτικό ανάστημα απέναντι στην απαξίωση του νοσοκομείου!! Και να πάρουν πρωτοβουλίες εδώ και τώρα με γνώμονα τη μόνιμη θωράκιση του νοσοκομείου μας! Είναι θέμα προάσπισης και διαφύλαξης του υπέρτατου αγαθού που είναι η δημόσια υγεία των πολιτών!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου