ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Η πανδημία δεν σταματά τον καρκίνο, η πρόληψη, όμως, ναι!

η-πανδημία-δεν-σταματά-τον-καρκίνο-η-πρ-831311

Της Γεωργίας Παππαγγελή, Αντιπροέδρου ΟΝΝΕΔ Μαγνησίας

Καρκίνος. Μια λέξη ταυτόσημη του φόβου και της αγωνίας. Μια λέξη σκληρή, που καθορίζει τη ζωή, τις σχέσεις και την ανθρώπινη υπόσταση μας. Τίποτα στη ζωή αυτή, δεν μας προετοιμάζει επαρκώς, για να αντιμετωπίσουμε σε εμάς ή σε κάποιο δικό μας άτομο, μια τόσο σοβαρή κατάσταση όσο ο καρκίνος.

O καρκίνος του μαστού είναι γυναικεία υπόθεση καθώς η αναλογία εμφάνισης είναι σε 100 γυναίκες που νοσούν μόλις ένας 1 άντρας. Η ηλικία σαφώς και παίζει τεράστιο ρόλο αφού οι γυναίκες μετά τα 50 τείνουν να αποτελούν το 80% των νοσούντων ενώ σε ηλικίες κάτω των 35 αντιστοιχεί μόλις το 5% των γυναικών που νοσούν. Φυσικά όλα αυτά χωρίς να λάβουμε υπόψη μας την κληρονομικότητα. Αλλά και άλλοι παράγοντες λειτουργούν κατά μας στη μάχη ενάντια του καρκίνου του μαστού όπως το αλκοόλ , η παχυσαρκία , η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.

Ο καρκίνος του μαστού παρά την τόση ενημέρωση τα τελευταία χρόνια, φαντάζει κάτι μακρινό σε όσους δεν το έχουν βιώσει στο σώμα τους ή σε κάποιο οικείο τους πρόσωπο, για αυτό και οι περισσότερες γυναίκες αγνοούμε το μεγαλύτερο όπλο μας, την προληπτική μαστογραφία.

Το πρόβλημα μας ακούγεται μακρινό αλλά δεν είναι. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα εντοπίζονται περίπου 6.000 νέα περιστατικά! Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη δεύτερη αιτία καρκίνου στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, τον πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες στις χώρες του δυτικού κόσμου, όπου 1 στις 12 γυναίκες στην Ευρώπη και 1 στις 8 γυναίκες στις Η.Π.Α. θα νοσήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους από καρκίνο του μαστού.

Ωστόσο τα ευχάριστα νέα είναι ότι η πιθανότητα μία γυναίκα να πεθάνει από καρκίνο μαστού βρίσκεται στο 3% (1 στις 36), ποσοστό που μειώνεται συνεχώς από το 1989, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται σε γυναίκες κάτω των 50 ετών. Η σημαντική μείωση της θνητότητας των γυναικών με καρκίνο μαστού, θεωρείται ότι οφείλεται στην έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου μέσα από την ενημέρωση των γυναικών που τις προτρέπει σε προσυμπτωματικό έλεγχο με τις σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους, που επιτρέπουν διάγνωση ογκιδίων λίγων χιλιοστών και τις βελτιωμένες θεραπευτικές μεθόδους.

Η εποχή που διανύουμε είναι σίγουρα από τις πιο δύσκολες. Ένα από τα πολλά μαθήματα που θα μας αφήσει πίσω ο COVID-19 είναι ότι κανείς και καμία δεν είναι άτρωτος.

Η πανδημία δεν σταματάει τον καρκίνο, όμως η πρόληψη μπορεί να τον σταματήσει.

Το πιο πολύτιμο όπλο μας έναντι στη μάχη αυτή είναι σωστή ενημέρωση. Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. Μην περιμένεις λοιπόν να σου χτυπήσει ο καρκίνος του μαστού την πόρτα. Χτύπα εσύ την πόρτα του γιατρού σου και κάνε τον προληπτικό σου έλεγχο κάθε χρόνο!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου